szerző:
MTI

Ne féljetek! címmel a néhai II. János Pál pápa életéről szóló musicalt mutatnak be Rómában 21 fiatal színész, illetve énekes részvételével.

A június 11-én és 12-én a római Teatro Italiában bemutatkozó zenés színdarabot Giuseppe Spedicato író és pap jegyzi, és a milánói Teatro Piccolóból is ismert Gianluca Ferrato rendezte. Spedicato, aki egy évvel a katolikus egyházfő halála után kezdett a darab megírásához, egyszeri és megindító élménynek nevezte a "világot megváltoztató" II. János Pál személyiségével való foglalkozást. 

"A pápa emberek millióival találkozott, és mindenhova a szeretetről és reményről szóló üzenetét vitte magával. Ezért döntöttünk úgy, hogy egyik legbensőségesebb felhívása alapján nevezzük el a zeneművet" - mondta a szerző, utalva arra, hogy II. János Pál nem sokkal pápává választása után mondta egy fiatalokhoz intézett beszédében: Ne féljetek! Ne féljetek fiatalnak lenni!

A darab zenéjét Biagio Mandorino katolikus pap szerezte, aki - mint mondta - régóta várt az alkalomra, hogy "zenében is kifejezze az egyházfő iránti tiszteletét". Mandorino reméli, hogy a néhai pápa utódja, XVI. Benedek is részt vesz a pénteki premieren. 

A Ne féljetek! főszerepét Simone Sibilliano játssza, akit az olasz fiatalok a kereskedelmi tévék zenés műsoraiból és világhírű musicalek (Jézus Krisztus szupersztár, Rómeó és Júlia, Az operaház fantomja) produkcióiból ismerhetnek. A musicalben fellépő 21 színész mind fiatal. "Ez a darab a fiatalok tehetségéről szól, és annak az embernek a szeretetéről és erejéről, aki szerette a színházat és a fiatalokat" - nyilatkozta Spedicato. 

A musical története Karol Wojtyla fiatalkorában indul, bemutatja a kommunizmus alatti Lengyelország ifjúságának életét, a fiatal papnövendék sorsát egészen a bíborosi székig és a pápaválasztó konklávéig. A színpadon megelevenednek az egyházat közel harminc éven át vezető II. János Pál életének főbb állomásai, így az 1981. május 13-i Szent Péter téri merénylet is. A római premier után a musical országos turnéra indul: 2010-11-ben várhatóan bejárja egész Itáliát. 

Nem ez az első alkalom, hogy zenés színdarab eleveníti fel II. János Pál életét. 2007-ben a szicíliai Caltanisetta püspökségének támogatásával szintén fiatalok alkotta társulat adott elő hasonló musicalt (az ötlet talán innen ered). A szicíliai darabnak Ciao, hajnal hírnöke volt a címe. II. János Pál így is nevezte a szerinte magukban reményt és hitet hordozó fiatalokat. 

A fiatalok milliószámra követték II. János Pált, saját nevük is volt: pápaboy-ok. A Rómában 2000 nyarán rendezett világifjúsági találkozón a pápa és a fiatalok egész éjszaka együtt énekeltek és imádkoztak. Az idős és beteg pápa életének utolsó napjaiban ugyanezek a hátizsákos fiatalok virrasztottak II. János Pálért a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablaka alatt.

hvg.hu Világ

II. János Pál elrablását tervezte a Vörös Brigádok

II. János Pál pápa elrablását tervezte a 80-as évek elején a Vörös Brigádok olasz szélsőbaloldali földalatti szervezet - írta szerdán megjelent könyvében a néhai egyházfő boldoggá avatását elindító bíboros.

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye