szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

A 7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál idén november 2-án nyitja meg kapuit a világra kíváncsiak előtt három budapesti és egy pécsi moziban. A közel-keleti és az afganisztáni valóságot egy izgalmas szerelmi történeten, egy szexuális tabudokun és az afgán megasztáron keresztül ismerhetjük meg.

„Úgy szeretem, mint az életemet, ha apámnak meg kell halnia miatta, az sem érdekel” – a házas, gyermekes nőnek a pastu nemzetségből származó, műlábú férfi a tiltott szerelme. A férjének ő a harmadik felesége, de mivel a kezéért ígért 300 ezer afgánit nem fizette ki a vő, az apa visszavette a szülői házba lányát, amíg ki nem egyenlíti apósa számláját. Shaima viszont semmi áron nem hajlandó visszatérni a hárembe, és minden nap meglátogatja Hosseint. A fogyatékos férfi családja nem akarja látni a házában a szerelmes nőt, mert fél a férj és a család bosszújától.

Egy tiltott szerelem valós története
©
A Háború és szerelem Kabulban című dokumentumfilm bemutatja azt, ami a nyugati féltekén oly megdöbbent figyelemmel kísért sharia törvénykezésnek, a megkövezéseknek és a halálos ítéleteknek az előtörténete. Ahogy a hollywoodi moziban csak addig érdekes a szerelmesek története, amíg egymásra találnak, a 7. Verzió egyik darabjában pont az ellenkezőjét vette kamerára egy német rendezőnő.

A szétbombázott afgán hegyvidéki környezetet és mindennapokat megörökítő képsorokba ágyazott „sztori” a világsajtó hírbombáinak és Khalid Hosseini bestsellereinek (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) európai olvasó számára fikciószerű világát mutatja be, és ráébreszt: a mesének hitt történetek igenis valóságosak. Vajon lehetséges-e a válás a mai Afganisztánban? A boldogság iránti afgán vágy különbözik-e bármely más vidéken élők álmaitól? És valóban a hagyományban és a vallásban gyökereznek a problémák, vagy sokkal triviálisabb oka van az elnyomásnak?

A Nem éppen tálibok című dokumentumfilm ugyancsak erre a kérdéskörre keresi a választ, a jordán származású rendező a szexet, a legnagyobb iszlám tabutémát állítja a középpontba. Az amerikanizálódás fellegvárában, Dubaiban a muszlim erkölcsi szabályok egyre halványulnak, a burkával fedett látszat mögött virágzik a prostitúció, a fekete stóla alól kikandikál a pornográfia, az éjszaka leple alatt pedig a homoszexuális Korán-hívek találnak egymásra az óceánpart homokján. Egyáltalán, meg lehet fékezni a szexuális energiákat, ha a médiát és az internetet nem korlátozzák, az erkölcsi elvárások viszont gúzsba kötik mind a férfiakat, mind a nőket? És mi történik, ha a rendező főszereplővé válik: a kérdezőből férfiprostituált lesz, aki a középkorú üzletember hívására egy hotelszobában terem kamerájával?

Tabuk filmen - Nem éppen tálibok
©

Hogy van-e átjárhatóság a nyugati kultúra és az arab között, arra az Afgán megasztár rendezője a tehetségkutató műsorok afgán adaptációján keresztül világít rá: megismerjük a gyerekcipőben járó tévétársaságot, a producert, aki könyvből tanulja a szórakoztatóipar csínját-bínját, a versenyzőket, akik egy-egy népcsoport képviselőjeként kampányfigurákká válnak. De vajon túlélheti a véresen komoly versengést a két női énekes? Mi történik, ha a csillagok színpadán egyikük hirtelen táncolni kezd? Az 1979 előtti kulturális szabadság a huszonegyedik század tiltott gyümölcse lett, a milliós közönségnek mégis fontosabb a show, mint a mindennapi betevő. A bigott vallási vezetők próbálják megakadályozni a nép szórakoztatását, a tálibok pedig lebénítani a mobilhálózatokat, ami a szavazási rendszert és így a versenyt veszélyezteti.

A három finalista megasztár
©
A valóságshow-k korában ezek a dokumentumok igazi csemegék, ha szeretnénk megismerni a világsajtóban egyoldalúan megjelenített társadalmakat, a szenzációhajhászás és az olvasottsági index mögött rejlő igazságokat. Budapesten a Toldi, a Cirko-Gejzír és az OSA Archívum vetíti filmeket, Pécsett pedig az Apolló mozi ad otthont a távoli vidék tudósítóinak novemberber 2. és 7. között.

 

hvg.hu Shake

A megasztár vallásos verziója: imám-casting Malajziában

A malájok egy élő tehetségkutató műsorban választottak imámot, a pénteki fináléban a 26 éves Muhammad Asyraf Mohamad Ridzuan győzedelmeskedett Korán citálásban, rituális birkaölésben és hívők toborzásában.

hvg.hu Kult

Soros György nyitotta meg a Verzió Filmfesztivált

Megkezdődött a VI. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten; a 25 ország több mint 60 filmjét felvonultató, vasárnapig tartó seregszemlét Soros György amerikai-magyar üzletember nyitotta meg a Toldi Moziban kedden.

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa