szerző:
Lukács Andrea

Újra megrendezték a Miss Plastic Queen szépségkirálynő választást múlt pénteken, idén már nemzetközi versenyzők is megmutathatták magukat. A koronát Kocsis Alexandra kapta Hajas László és Herczeg Zoltán megelégedésére, szerintük ő volt a legtermészetesebben plasztikázva. Megkérdeztük a zsűrit és a verseny szervezőjét, Gerényi Katát: áradhat-e a szépség belülről, ha mesterséges?

Mielőtt a kifutóra lép az első versenyző, helyreigazítja a kivágott estélyit dekoltázsán. Az arca megfeszül, a lába és a keze remeg. Amikor megszólal a palotás, ki kell lépni a porondra! Szép sorjában kerül a rivaldafénybe a 14 lány, hogy a táncos elemeket tartalmazó koreográfiára megmutasson magából valamit, és a lehető legvonzóbb oldalát fordítsa a zsűri és a nézőközönség felé.

Az első benyomás
©

A Miss Plastic Queen idei, második szériájában egy közös volt a nőkben: mindegyik átesett valamilyen szépészeti beavatkozáson. A keblek például egytől-egyig plasztikázva voltak, a különbségek a méretekben és az alkatokkal való harmóniájukban mutatkoztak. Háromszor öltöztek át a döntősök, először két divattervező ruháit vonultatták fel, majd az utolsó fordulóban a kantáros farmer alól kandikált ki a fürdőruha, csigázva a közönséget.

A ruha és ami alatta van
©

A plasztikázott szépségek versenye nem csupán a külsőségekről szólt. A kiírásra pillantva beindul az előítéletes mechanizmus: néhányan egyenesen azt várták, hogy topless-bemutatóra kerekedhet ki a szemük, hiszen ha a plasztikázásról szól a verseny, akkor ezek a nők bizonyára bevállalósabbak, mint a hagyományos szépségversenyek angyalkái. Ebből csak annyi igaz, hogy a kritériumok között nem szerepelt a kötelező hajadonság, a gyermektelenség, és felső korhatár sem korlátozta a 25 év fölöttieket. A hölgyek között volt cukrász, metafizikus, fitneszedző és családanya, mindegyik saját történettel és motivációval, továbbá egy eséllyel, hogy kitűnjön a többi közül és elnyerje az ítészek tetszését.

Plasztika koktélruhán
©

Hajas László már tavaly is vállalta a zsűrizést, bár érte kritika a részvétele miatt. Mégis teljes mellszélességgel kiállt újra a mérkőzés mellett, és idén is szívesen pontozott. „Fodrászként a szépség a szakmám. Az előző évi felkéréskor még ódzkodtam, kaptam is negatív visszajelzést a környezetemből, de mivel múltkor is az a lány nyert, aki szerintem a legesztétikusabb volt, úgy éreztem, beigazolódott a döntésem” – mondta Hajas a hvg.hu-nak. „A pejoratív gondolkodás ellen is tehet ez a megméretés, miért lenne különb, ha valaki fogszabályzót hord, vagy hajdúsításra adja fejét? Ha valakinek rossz napjai vannak kinézete miatt, akkor nem hiszem, hogy elítélendő, ha tesz ellene. A testi hibákat lehet, és szerintem kell is korrigálni” – fűzi hozzá a fodrász.

A zsűriben Herczeg Zoltán és Hajas László
©

A divattervező Herczeg Zoltán is osztja a kollegája véleményt, sőt, ennél tovább megy: „Én a férfiak nevében bevallom, hogy a formás idomokat szeretem. Nem hiszem, hogy van olyan férfi, akinek nem tetszenek a dús keblek és a húsos ajkak. Persze a mérték nagyon fontos, ha pedig valaki túlzásba viszi, az az ő szuverén döntése, legfeljebb nekem nem tetszik. Abban is biztos vagyok, hogy mindenki szereti a szépet, jobb egy kellemes külsejű egyénnel együtt lenni, mint egy ápolatlannal. A jó alak is vonzó, önámítás a férfiak részéről is, ha ezt nem vallják be.” Herczeggel a belső értékekről is beszélgettünk: "Miért zárná ki egymást a kettő? Képezzük magunkat, fejlesszük a jellemünket, olvassunk, de közben adjunk a külsőnkre is!"

A három legszebb, középen a királynő: Kocsis Alexandra
©

Az idei győztes külsejével viszont nem csupán magáért, hanem a szépségverseny létjogosultságáért is beszélt a zsűri és a szervező, Gerényi Kata szerint. Kocsis Alexandra nem csupán a koronát kapta meg, de a különdíjakat is elhappolta a többi versenyző elől. Gerényi, aki a lányok trenírozását is végezte, úgy gondolja, hogy a 22 éves lány nemcsak azért volt méltó a címre, mert a legarányosabb testet vonultatta fel, hanem mert a személyisége is lenyűgöző volt. „Ezért állok ki amellett, hogy a plasztikai sebészetnek van értelme. Amint valaki jól érzi magát a bőrében, annak a kisugárzása is megváltozik. Ha valakinek nőként szinte nincs melle, szerintem érthető, ha 'nőbbnek' érzi magát nagyobb keblekkel. Ha pedig valaki öt gyermek után nem viseli el a dekoltázsának látványát a tükörben, akkor miért kellene elítélni, hogy implantátumokkal szépít a képen? Rajtam nincs semmi plasztika, viszont fogfehérítésre járok, mert nekem ez a fontos esztétikailag” – áll ki Gerényi a lányokért.

Dekoltázs mint eszköz
©
"Azért mert valaki plasztikázva van, még nem pornósztár" – folytatja a szervező. "Ez is az egyik üzenete a versenynek. Idén majdnem 150 jelentkező volt, abból a 90 százalék nem rúghatott labdába, mert nem felelt meg a szakmai követelményeknek. Két oldalról is meg lehetett bukni: csupán botoxozott testrészekkel nem lehetett jelentkezni, csak a mélyaltatásban elvégzett műtéteken átesett nőket engedte a mezőnybe a szakmai zsűri." Ugyancsak fennakadt a rostán, aki túlságosan ki volt párnázva mesterséges anyagokkal. Így, bár jelentkeztek hölgyek a határon túlról, a belga és a horvát hölgy kiesett, és a nemzetköziséget csupán egy szlovák versenyző képviselte a döntőben.
Vajon tetszünk?
©
A versenyt végignézve, majd a résztvevőkkel beszélgetve arra kell rájönnünk, hogy az elfogadás elősegítése is lehet a missziója egy ilyen alkalomnak, nem csupán a céltalan magamutogatás és a világbéke szajkózása mindenféle tartalom nélkül. Senki sem tökéletes, szól a közmondás. Ezek a nők sem azok, de szeretnének elsőként saját szemükben, aztán a világ előtt is egy fokkal vagy egy domborulattal tökéletesebbnek látszani. Lelkük rajta.
hvg.hu Világ

Megfejtették a szépség titkát

Kanadai és amerikai kutatóknak nagyrészt sikerült megoldaniuk a szépség körüli rejtélyt. Az, hogy egy arcot szépnek vagy csúnyának érzékelünk, leginkább a szemek, a száj és a fülek közötti távolságtól függ.

Nagyítás

Nagyítás galéria: szépségverseny kiskorúaknak

Koktélruha, 2 perces műsor és 5000 forint nevezési díj szükséges ahhoz, hogy bárki megmérethesse az általa legszebbnek gondolt porontyát a Little Miss Hungary gyermekszépségverseny ítészei előtt. Már amennyiben ezt a gyereke is szeretné. Kallos Bea fotóriportja.

hvg.hu Plázs

Plasztikai sebészet 2.0: már-már embertelen?

A forma és funkció helyreállításával, korrigálásával foglalkozó plasztikai sebészetet alaposan átszínezte a huszonegyedik század. Ázsiában mindennaposak az arcimplantációk, Európában bőrünk alá csúsznak a technika legújabb vívmányai, a tengerentúlon pedig lassan új kart is készítenek a katonáknak, így tüntetve el a háború okozta sérüléseket.

Shake

Tuk-tuk és plasztika Bangkokban - egy bennfentes beszámolója

Fejős Éva, a Bangkok, tranzit című regény írója szerint Thaiföld fővárosában nem csak a látványosságok, hanem Bangkok sűrűje is igazán érdekes lehet egy látogató számára. Félnünk nem kell: ő legalábbis mindig teljesen biztonságban érezte magát, csak egy pillanatra ingott meg, doktor Thep rendelőjében...

CNN: Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást

CNN: Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást

Kövér: A lelkészek és a plébánosok felelőssége, hogy a hívek megfelelő irányba szavazzanak

Kövér: A lelkészek és a plébánosok felelőssége, hogy a hívek megfelelő irányba szavazzanak

Újít a Porsche: villanyautóba sportos motorhang felárért

Újít a Porsche: villanyautóba sportos motorhang felárért

Greta Thunberg ökölpacsizott egyet Barack Obamával

Greta Thunberg ökölpacsizott egyet Barack Obamával

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete