szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hatalmas tepsi bejglik pihennek a kamrában, előkerülnek a vendégváró tálak, bonbonokkal puszedlivel és szaloncukorral...

Hatalmas tepsi bejglik pihennek a kamrában, előkerülnek a vendégváró tálak, bonbonokkal puszedlivel és szaloncukorral megrakva, nem beszélve a fenyőfára lógatott mézeskalács és habcsók díszekről. Nehéz mindennek ellenállni, de a karácsonyi időszak bizony nem a fogyókúráról szól, próbálkozni is kár vele. Viszont ha már engedünk a csábításnak, élvezzük azt ki teljes mértékben, a legfinomabb édességekkel. Három viszonylag egyszerű, mutatós és nagyon finom aprósüteményt ajánlunk az ünnepekre.

Lekváros linzer

Tipikus nagymama sütemény, de milyen finom is az! Az omlós mandulás linzertészta és a házi baracklekvár együttes erővel bárkit meghódít. Csinos karácsonyi darabokat varázsolhatunk, ha a kekszeket, karácsonyfa vagy csillagformával szúrjuk ki sütés előtt.

Hozzávalók:
180 g héj nélküli darált mandula (Egy perc forralás után, könnyen kiugrik a héjából)
225 g vaj
100 g cukor
1 tojás
1 rúd vanília kikapart belseje
300 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
egy csipet só
lekvár (Házi baracklekvárral a legfinomabb.)
+fahéjas porcukor

Elkészítés:
A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, majd a darált mandulát. Mehet bele a vanília, a fahéj és a só, majd a liszt és a sütőpor is.
Ha összeállt a tészta, tegyük egy órára hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk nagyon vékonyra.(Tényleg legyen vékony, mert a lekvárral két keksz lesz összeragasztva!)
Szúrjuk ki a kekszeket, fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt, süssük készre őket. Amint a szélük el kezd pirulni, vegyük is ki őket, mert nagyon hamar túlpirulnak! Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Ha a lekvár darabos, turmixoljuk le. Ha túl folyékony, forralással sűrítsük be.
A tetőnek szánt kekszekre szitáljunk fahéjas porcukrot.
A kekszeket kenjük meg lekvárral és ragasszuk össze őket. (Habzsákkal a legegyszerűbb, de kanállal adagolva is megoldható.)
Kis idő kell a sütiknek, hogy az ízek összeérjenek.

Rapp Eszter

Áfonyás, mandulás, fehércsokis keksz

Nagyon egyszerű vaníliás keksz, csupa jóval megtömve. Az áfonya, a mandula és a ferhércsoki jó párosítás, de, ha valamelyik nem szimpatikus nyugodtan kihagyhatjuk a sütiből. Sőt az alaptésztához más csonthéjasokat, aszalt gyümölcsöt, fűszert vagy étcsokit adva egészen új kreációkat alkothatunk.

Hozzávalók:
50 g vaj (szobahőmérsékletűvel a legkönnyebb dolgozni)
150 g cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
4 evőkanál tej
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
egy nagy csipet só
350 g liszt
100 g aszalt áfonya
100 g durvára darabolt mandula
100 g durvára darabol fehércsoki

Elkészítés:
A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral és a vaníliával.
Adjuk hozzá a tejet, a citrusok lereszelt héját és a sót.
Mehet bele a liszt is, majd az áfonya, a mandula és a csoki is.
Ha a tészta összeállt 1-2 órára tegyük hűtőbe pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. ujjnyi vastagra, (lehet vékonyabb is) majd vágjuk ki a formákat.
Tegyük a formákat sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt, süssük őket készre. Ha a kekszek széle pirulni kezd és a közepük már nem „szürkés” készen is vannak.

Rapp Eszter

Crinkles

Repedt cookienak vagy pöffetegnek is szokták nevezni ezt a porcukorral bevont kakaós édességet. A havas tájat idéző repedezett cukorréteg nagyon látványos eleme a desszertnek, de ha a cukor mennyiség riasztónak tűnik, a golyóbisokat forgathatjuk darált dióba, mandulába vagy őrölt kókuszreszelékbe is. Ezer változata létezik, mi most a kávés-fahéjas ízesítéssel a télies ízekre koncentráltunk. Állagban és ízben is nagyon hasonlít a brownie hatására, a kissé sületlen, tömör csokis süteményre. Valójában olyan, mint egy brownie-cookie, de nem is a név a fontos, hanem az íz.

Hozzávalók:
50 g vaj
350 g cukor
4 evőkanál olaj
50 g jó minőségű cukrozatlan kakaó
4 tojás
450 g liszt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál instant kávépor
1-2 teáskanál fahéj
csipet só

Elkészítés:
A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá az olajat, majd a kakaóit is.
Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is. Amint egyet teljesen beledolgoztunk a tésztába, mehet bele a következő.
Adjuk a krémhez a lisztet, a sütőport egy csipet sót és a kávét is, majd ízlés szerint ízesítsük fahéjjal.
Minimum 1 órára, de akár egész éjszakára tegyük a tésztát hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Pihentetés után formázzunk belőle dió méretű golyókat, jó alaposan forgassuk meg mindet porcukorban, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük őket készre.

Rapp Eszter
Két villanyautó ütközött egymással Pomázon

Két villanyautó ütközött egymással Pomázon

Újabb fontos pozíciót veszített el Parragh László

Újabb fontos pozíciót veszített el Parragh László

Újabb bank jelentette be, hogy az ügyfelekre hárítja a tranzakciós illeték emelését

Újabb bank jelentette be, hogy az ügyfelekre hárítja a tranzakciós illeték emelését

Nagy Márton szerint Matolcsy utánanyúlt és megpróbálta ellehetetleníteni, de Orbán megmentette

Nagy Márton szerint Matolcsy utánanyúlt és megpróbálta ellehetetleníteni, de Orbán megmentette