Tökéletes aprósütemények karácsonyra - recept
Hatalmas tepsi bejglik pihennek a kamrában, előkerülnek a vendégváró tálak, bonbonokkal puszedlivel és szaloncukorral...
Hatalmas tepsi bejglik pihennek a kamrában, előkerülnek a vendégváró tálak, bonbonokkal puszedlivel és szaloncukorral megrakva, nem beszélve a fenyőfára lógatott mézeskalács és habcsók díszekről. Nehéz mindennek ellenállni, de a karácsonyi időszak bizony nem a fogyókúráról szól, próbálkozni is kár vele. Viszont ha már engedünk a csábításnak, élvezzük azt ki teljes mértékben, a legfinomabb édességekkel. Három viszonylag egyszerű, mutatós és nagyon finom aprósüteményt ajánlunk az ünnepekre.
Lekváros linzer
Tipikus nagymama sütemény, de milyen finom is az! Az omlós mandulás linzertészta és a házi baracklekvár együttes erővel bárkit meghódít. Csinos karácsonyi darabokat varázsolhatunk, ha a kekszeket, karácsonyfa vagy csillagformával szúrjuk ki sütés előtt.
Hozzávalók:
180 g héj nélküli darált mandula (Egy perc forralás után, könnyen kiugrik a héjából)
225 g vaj
100 g cukor
1 tojás
1 rúd vanília kikapart belseje
300 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
egy csipet só
lekvár (Házi baracklekvárral a legfinomabb.)
+fahéjas porcukor
Elkészítés:
A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, majd a darált mandulát. Mehet bele a vanília, a fahéj és a só, majd a liszt és a sütőpor is.
Ha összeállt a tészta, tegyük egy órára hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk nagyon vékonyra.(Tényleg legyen vékony, mert a lekvárral két keksz lesz összeragasztva!)
Szúrjuk ki a kekszeket, fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt, süssük készre őket. Amint a szélük el kezd pirulni, vegyük is ki őket, mert nagyon hamar túlpirulnak! Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Ha a lekvár darabos, turmixoljuk le. Ha túl folyékony, forralással sűrítsük be.
A tetőnek szánt kekszekre szitáljunk fahéjas porcukrot.
A kekszeket kenjük meg lekvárral és ragasszuk össze őket. (Habzsákkal a legegyszerűbb, de kanállal adagolva is megoldható.)
Kis idő kell a sütiknek, hogy az ízek összeérjenek.
Áfonyás, mandulás, fehércsokis keksz
Nagyon egyszerű vaníliás keksz, csupa jóval megtömve. Az áfonya, a mandula és a ferhércsoki jó párosítás, de, ha valamelyik nem szimpatikus nyugodtan kihagyhatjuk a sütiből. Sőt az alaptésztához más csonthéjasokat, aszalt gyümölcsöt, fűszert vagy étcsokit adva egészen új kreációkat alkothatunk.
Hozzávalók:
50 g vaj (szobahőmérsékletűvel a legkönnyebb dolgozni)
150 g cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
4 evőkanál tej
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
egy nagy csipet só
350 g liszt
100 g aszalt áfonya
100 g durvára darabolt mandula
100 g durvára darabol fehércsoki
Elkészítés:
A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral és a vaníliával.
Adjuk hozzá a tejet, a citrusok lereszelt héját és a sót.
Mehet bele a liszt is, majd az áfonya, a mandula és a csoki is.
Ha a tészta összeállt 1-2 órára tegyük hűtőbe pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. ujjnyi vastagra, (lehet vékonyabb is) majd vágjuk ki a formákat.
Tegyük a formákat sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt, süssük őket készre. Ha a kekszek széle pirulni kezd és a közepük már nem „szürkés” készen is vannak.
Crinkles
Repedt cookienak vagy pöffetegnek is szokták nevezni ezt a porcukorral bevont kakaós édességet. A havas tájat idéző repedezett cukorréteg nagyon látványos eleme a desszertnek, de ha a cukor mennyiség riasztónak tűnik, a golyóbisokat forgathatjuk darált dióba, mandulába vagy őrölt kókuszreszelékbe is. Ezer változata létezik, mi most a kávés-fahéjas ízesítéssel a télies ízekre koncentráltunk. Állagban és ízben is nagyon hasonlít a brownie hatására, a kissé sületlen, tömör csokis süteményre. Valójában olyan, mint egy brownie-cookie, de nem is a név a fontos, hanem az íz.
Hozzávalók:
50 g vaj
350 g cukor
4 evőkanál olaj
50 g jó minőségű cukrozatlan kakaó
4 tojás
450 g liszt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál instant kávépor
1-2 teáskanál fahéj
csipet só
Elkészítés:
A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá az olajat, majd a kakaóit is.
Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is. Amint egyet teljesen beledolgoztunk a tésztába, mehet bele a következő.
Adjuk a krémhez a lisztet, a sütőport egy csipet sót és a kávét is, majd ízlés szerint ízesítsük fahéjjal.
Minimum 1 órára, de akár egész éjszakára tegyük a tésztát hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Pihentetés után formázzunk belőle dió méretű golyókat, jó alaposan forgassuk meg mindet porcukorban, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük őket készre.