szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PETA sokkoló reklámmal hirdet a szőrmeviselés ellen, most épp Kínában. A Nyúl évének beköszönte előtt egy héttel az ünnepelt kínai színésznőt, Gong Lit vonják kérdőre viselt dolgai miatt. Ám a kampány kreatív koncepciójának ötletadója még nála is brutálisabb.

Harisnyás lábak és tűsarkú cipő, mely egy nyúl nyakában tapos. Ezzel a képi megjelenítéssel próbálja felhívni a figyelmet a PETA állatvédő egyesület legújabb kampányában a szőrmeviselés okozta fájdalmakra. A hatásvadászat azonban nem áll meg a vizuális „effektnél”, a szövegezése egy konkrét személyhez szól, az ünneplet kínai színésznőt Gong Lit vonja kérdőre “Gong Li: A divat csúcsán áll?” - áll a plakáton kínaiul.

Brutális léptek
©

A színésznő ugyanis legutóbbi mozipremierjén nyusziszőrmében jelent meg, nem csoda tehát, hogy a PETA vérszemet kapott. A kampányhoz kapóra jött a február 3-án beköszönő kínai újév is, mely a Nyúl jegyében telik. Ennek szellemében hívták fel újra a kínai PETA-sok Gong Li figyelmét, hogy mellőzze a kedves kis állat prémjének viselését. Nem ez volt az első felszólítás, már 2007-ben is az állatvédők kereszttüzébe került a 45 éves színésznő, aki akkoriban politikai aktivitását megkezdve a Kínai Néppárt éves konferenciáján egy környezetvédelmi javaslatot terjesztett elő, miközben fellépései során előszeretettel hordott már akkor is állatszőrt. A valóban aktív természetvédők hipokritának csúfolták a nőt.

Gong Li játszotta a gonosz gésát
©

A színésznő, akit a nyugati közönség az Egy gésa emlékiratai című filmből ismert meg, nem reagált sem a vádakra, sem a felszólításra, hogy ne húzzon magára többet nyúlprémet. Menedzsere csupán annyit közölt, hogy a szőrmét egy szponzortól kapta Li. A PETA helyi szóvivője szerint “Gong Lit kínaszerte támadják a kegyetlenségről árulkodó megjelenése miatt, mely azt is tükrözi, hogy egyáltalán nincs tekintettel a környezetvédelemre.”

A kampány valós inspirációja azonban Gong Linél is sokkal kegyetlenebb. Tavaly év végén ugyanis a tűsarokba mélyedő nyúlnyak épp ellentétes üzenettel vált népszerűvé a kínai netezők körében. Snuff Bunny Girl (magyarul nyuszigyilkos lány)  néven terjengett az interneten az a videó, mely kínai diáklányokat (vagy annak beöltözött nőket) örökít meg, amint cipellőjükkel trancsírozzák szét az állatokat, vagy egész egyszerűen rájuk ülnek és úgy nyomják szét őket. A brutális jeleneteket az egyik internetes újság szerint helyi bűnözők készíthették saját szórakoztatásukra. A felvétel azonban felkerülve a világhálóra hatalmas nézettséget produkált, pedig egy kínai felmérés szerint, melyben négyezer embert kérdeztek meg 90,47% azt vallotta, hogy dühítő az állatok kínzása.

hvg.hu Shake

Ön megenné barátait?

Helmut F. Kaplan szerint le kell szoknia az embernek arról, hogy kizsákmányolja felebarátait: az állatokat. De tudunk úgy élni, hogy a légynek sem ártunk? - teszi fel a kérdést a Spiegel az osztrák állatvédővel folytatott interjújában.

Meghalt Földi Teri, a Vígszínház egykori tagja

Meghalt Földi Teri, a Vígszínház egykori tagja

Újabb bértámogatási program indításán gondolkodik a kormány

Újabb bértámogatási program indításán gondolkodik a kormány

Maximális élmény: teszten az első elektromos Mini

Maximális élmény: teszten az első elektromos Mini