szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német Focus magazin szerkesztőségét pereli hat görög, mert 2010. februári címlapsztorijukban Aphrodité szobrát feltartott középső ujjal ábrázolták a görög válság metaforájaként.

"Pedig szimpatikus népség" - nyilatkozta a müncheni bázisú Focus magazin online újságírója, Klaus Bötig, aki már megkapta az idézést az athéni bíróságtól. Még kilenc kollégája, köztük a volt főszerkesztő és alapító Helmut Markwort is utazhat Görögországba, de repiút helyett  most egy peres ügy miatt citálják őket a tavaly államcsődöt jelentett déli államba.

Cím: Az euro-család csalói
©

2010. februárjában a Focus magazin, mint megannyi nemzetközi újság címlapsztorija a görög államadósság volt. A borítón Aphrodité ókori szoborábrázolását alakították át a kreatívok, így feltartott középső ujjal jelenítették meg a görögök egyik legféltettebb nemzeti kincsét, a szépség és szerelem istennőjét. A cikk "az euro-család csalóiról", azaz a görögökről szól, akik a szerző szerint adókerülők, és kétezer éves hanyatlást tudnak csupán felmutatni.

Ez a korántsem pozitív beállítás nem tetszett hat görögnek, akik pert indítottak a felelősök ellen a sértegetések miatt. Június 29-ére szól az államügyészség idézése, a vádak: rágalmazás, rossz hírnév keltése és a görög államszimbólumok megszentségtelenítése.

Helmut Markwort nem különösebben izgul, "csupán újságírói kötelezettségeimnek tettem eleget" - nyilatkozta a Spiegel Online szerint. Két év szabadságvesztésre is ítélhetik őt és társait.

MTI Gazdaság

A görög válság újra gyengítette a forintot

A súlyosbodó euróövezeti bizalmi válság miatt jelentős árfolyamveszteségeket szenvedtek el a térségbeli devizák: kedden délután négy órakor 273,46 forinton jegyezték az eurót a hétfő este fél hatkor tartott 269,88 forint után.

MTI Gazdaság

Görög válság: növelni kell az EU ellenőrzési jogkörét

Növelni kell az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) ellenőrzési jogkörét, illetve az Európai Bizottság önállóságát az EU-tagországok államháztartási problémáinak felfedésére - egyebek között ezeket a tanulságokat vonta le a görög pénzügyi válságból Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke.

MTI Gazdaság

Görög válság: a német bankok is beszállnak

A német bankok is részt vesznek Görögország megsegítésében. Erről állapodott meg kedden Berlinben Wolfgang Schauble pénzügyminiszter több németországi magánbank, köztük a Deutsche Bank vezetőivel. Közben magas rangú pénzügyminisztériumi források azt hangsúlyozták, hogy a Görögországnak előirányzott 110 milliárd eurónál a következő három évben többre lesz szükség.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: a görög válság megoldhatatlan az euróövezeten belül

A görög versenyképességi és adósságproblémák megoldhatatlanok az euróövezeten belül, kilépése esetén azonban Görögország szinte bizonyosan törlesztésképtelenné válna, ha nem konvertálja euróadósságát új, saját fizetőeszközére − áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző és előrejelző cég új helyzetértékelésében.

MTI Gazdaság

Görög válság: vak vezet világtalant

Már úgy tűnt, vége a válságnak, a világ kiheveri a békeidőben nyolcvan éve legnagyobb gazdasági zuhanást. Erre beüt a görög adósságválság, jelezve, hogy még messze a gyógyulás.

MTI Gazdaság

A görög válságot az athéni kereskedők másként látják

Gyengülő vásárlóerő és a jövővel szembeni aggodalmak – az athéni belváros egyik üzletét vezető Marigo szerint ez lesz a görögökre kényszerített megszorító intézkedések eredménye. Azonban kollégáihoz hasonlóan ő is fatalista, s beletörődik a forgalmat csökkentő intézkedésekbe – írja az MTI athéni tudósításában.

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Már egymilliárd hirdetést adtak fel a Vaterán

Már egymilliárd hirdetést adtak fel a Vaterán

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet