szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Michael Moore Fahrenheit 9/11 című produkciójának hatalmas lökést adott a 2004-ben elnyert Arany Pálma-díj: a...

Michael Moore Fahrenheit 9/11 című produkciójának hatalmas lökést adott a 2004-ben elnyert Arany Pálma-díj: a dokumentumfilm több mint 222 millió dollárt söpört be forgalmazásából. A fesztivál tavalyi győztese, a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire című játékfilm ellenben alig szedett össze egymillió dollárt.
   
A két szélső érték között azonban - a The Hollywood Reporter honlapjának visszatekintése szerint - az utóbbi évtizedben legalább hét olyan film kapta meg az A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál rangos filmdíját, amely a díjkiosztó után szépen megduplázta bevételeit. Mint a THR.com cikke hozzáfűzte, ez azért még nem jelenti azt, hogy az észak-amerikai jegypénztáraknál is áttörést értek volna el a cannes-i filmek.

Idén csak versenyen kívül
©

A táncos a sötétben című Lars von Trier filmdráma például 4,2 millió dollárt keresett az Egyesült Államok és Kanada mozijaiban, miközben a világ többi táján 38 millió dollárért váltottak rá jegyet a nézők. Hasonló arányok érvényesültek 2001-ben Nanni Moretti A fiú szobája és 2006-ban Ken Loach Felkavar a szél című alkotásának forgalmazásakor.
   
Laurent Cantet Az osztály című drámája 3,7 millió dollárt gyűjtött be Észak-Amerikában, és ennek több mint hatszorosát (23, 3 milliót) a nemzetközi piacon. Michael Haneke Fehér szalag című filmje 2,2 millió dollárral zárta amerikai szereplését, míg másutt 20 millió dollár fölött keresett.
   
Roman Polanski A zongoristája a második legnagyobb bevételt érte el az utóbbi tíz év arany pálmás produkciói közül. A 2002-ben elnyert díj után 120 millió dollárra duzzadt a holokausztdráma összbevétele, igaz, ebben a későbbi Oscarok is szerepet játszhattak.
   
"A díjnak elsősorban a francia és a japán piacra van nagy befolyása" - mondta a hollywoodi szaklapnak egy nemzetközi forgalmazási szakember a Disney Stúdióból.
   
A nagy hollywoodi stúdiók jellemzően nem küldenek versenyfilmet Cannes-ba, ugyanakkor jelentős kereskedelmi platformnak tekintik a fesztivált és filmvásárt termékeik európai forgalmazása szempontjából. Ezért versenyen kívül szívesen mutatják be a Croisette-en az olyan nagyszabású produkciókat, mint tavaly a Robin Hood, illetve idén A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken.
   
Woody Allen Midnight in Paris című legutóbbi munkáját ugyancsak versenyen kívül vetítették szerdán a cannes-i fesztivál nyitófilmjeként. Gus van Sant A nyugtalanság kora című filmjét az Un certain regard szekcióban mutatják be, míg Lars von Trier a versenyprogramban tér vissza a filmmustrára a Melancholiával. Terence Malick The Tree of Life (Életfa) című filmje szintén a cannes-i versenyről indul világhódító útjára. A Brad Pitt és Sean Penn főszereplésével forgatott produkció a THR.com értékelése szerint egy Arany Pálmával bizonyára megalapozná Észak-Amerikai sikerét is.

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli az "aljas" Srí Lanka-i terrortámadást

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli az "aljas" Srí Lanka-i terrortámadást