szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Charlie Chaplin in Zepped című produkció feltehetően propagandafilmnek készült Nagy-Britanniában az első világháború...

A Charlie Chaplin in Zepped című produkció feltehetően propagandafilmnek készült Nagy-Britanniában az első világháború idején. A kincset érő filmtekercset egy viharvert régi filmdobozban találta meg egy gyűjtő, aki 3,2 fontért (ezer forintért) jutott a ritkasághoz egy online aukción az eBay-en. A hétperces filmben Chaplin egy német Zeppelinen látható. Az aukciósház szerint az alkotásnak az is különös jelentőséget ad, hogy abban a filmtörténet egyik első animációja tűnik fel.

"Először fogalmam sem volt, mi jutott a kezembe. Európai és amerikai filmszakértőket is felkerestem vele, és mind egybehangzóan állították, hogy ilyen típusú filmet még sohasem láttak" - mesélte el Morace Park, a szerencsés gyűjtő. Chaplin valószínűleg nem is tudta, hogy létezik egy ilyen film - jelentette ki David Robinson, a legendás színész életrajzírója. Szerinte a rövidfilm úgy keletkezett, hogy egy ismeretlen filmes három korábbi Chaplin-filmből - a Charlie, a kellékes, a Charlie, a szökevény és A csavargó című rövidfilmekből - vett részleteket vágott össze, és stop motion animációval, illetve más effektusokkal egészítette ki.

A Bonham szakértője úgy vélte, a filmet azért készítették, hogy eloszlassák a brit katonák félelmét a Zeppelin léghajóktól, amelyekkel a németek a briteket támadták az első világháborúban. Az 1916-ból származó filmet széles körben sohasem forgalmazták. A Bonham árverésére június 29-én kerül sor Londonban. 

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat