szerző:
hvg.hu

Szabadságunk alatt a legfőbb cél, hogy kikapcsolódjunk, ám adódnak helyzetek, melyek elronthatják a vakációt. Íme tíz becsapós helyzet a pénztárcánk és idegeink terhére.

1. Hamis a biztos úr

Plecsni, korongsapek, gumibot és máris azt hisszük a törvény őreinek kezei közé kerültünk. Útlevél-kontroll, lejárt vízum, az adott ország szabályainak nem megfelelő papírok, bármivel bepalizhatnak minket egy idegen országban a rendőrök, illetve az azoknak látszó hamis biztos urak, akik valójában szimplán gyűjtögető életmódot folytatnak az autoritástól megszeppent turisták pénztárcájának kárára. Minden megoldódik ugyanis, ha hajlandó tejelni a szabálytalankodó ember. Lehetőleg készpénzben, zsebbe és azonnal.

Tipp: Váljunk kezes bárányokká, és ragaszkodjunk hozzá, hogy vigyen be minket a rendőrörsre a biztos úr. Ha hivatalos feljelentést szeretne tenni, álljunk elébe, hátha hirtelen elmegy a kedve a regulázástól.

Nem hamis, de szórakoztató
©

2. Hamis a portéka

Drágakövek, “eredeti” órák, szőnyegek, parfümök, és minden egy kézből, méghozzá a jó beszélőkével megáldott utcai árustól, aki bármit képes előhúzni belső zsebéből. Az ár kecsegtető, a márkejelzés is ott bújik valahol, csak épp a két napig sem bírja a portéka, elromlik, elillan, és nagy valószínűséggel hamis. A valóban hamisítatlan árut ugyanis nem sustorgó kofák kínálják úton-útfélen, hanem a márkaboltok.

3. Hamis a tarifa

Mivel a repülőterek szinte minden esetben jóval távolibb ponton helyezkednek el, mint a szálláshelyek – egyébként zajos nyaralásra fizettünk be – a leszállás és kicsekkolás utáni következő kihívás az idegen országban a megfelelő közlekedési eszközzel eljutni a célállomásra. Ha a taxit választjuk, nem árt szem előtt tartani azokat a trükköket, melyeket hazánkban is előszeretettel bevetnek a külföldiek lehúzására a sofőrök. A kerülőutakkal megdrágított tarifát egy módon lehet elkerülni: előre meg kell egyezni a viteldíjban és lehetőleg olyan fuvart keresni, melynek hivatalos taxi, és nem magánautóból elővarázsolt bérautó formája van.

Feketéző fuvarosok helyett hivatalos taxisokat keressünk külföldön
©

4. Hamis a nyeremény

A kaparós sorsjegyet mindenki szereti. Ám amíg a postás néni kínálgatja az Asztrót nincs gond, legfeljebb veszítünk háromszáz forintot, de legalább gazdagabbak lehetünk egy napi bölcsességgel és kipróbálhatjuk a szerencseszámokat a lottón. Azonban vigyázzunk, ha egy külföldi repülőtéren kínálgatják agyra-főre a szerencsekártyákat, mert biztos, hogy nyerünk.  A nyereményt viszont csak úgy gyűjthetjük be, ha követjük a barátságos fiatalembert, aki elfuvaroz minket egy messzeeső szállodába, ahol tádám: vár ránk egy többórás előadás az úgy nevezett timesharing, azaz üdülőjög-értékesítési akcióról, mely során fantasztikus kedvezményekkel vehetünk apartmanokat eme csodálatos vidéken. A többi kapirgálós balekkal együtt végigülhetjük az agyzsibbasztást, ahelyett, hogy a feküdnénk a strandon.

Tipp: ne fogadjunk el cukorkát, se egyéb csilli-villi ajándékot idegentől!

©

5. Hamis az útbaigazítás

Ha azt hisszük, hogy a céltudatosság megvéd minket az átveréstől, akkor tévedünk. Megnevezünk például egy hotelt, egy éttermet vagy a kedvenc üzletünket, a taxis vagy a kedves, és szolgálatkész útbaigazítónk először egy rosszhírt közöl: amit keresünk, épp zárva van – átépítés, nyitvatartási idő, blabla – viszont tud egy jobbat! Elvisz minket egy másikba, a viteldíj kissé drágább lesz, és bár lehet, hogy nagyobb kár nem ér minket, abban biztosak lehetünk, hogy segítőnk nem jár rosszul, és bezsebeli utánunk a jutalékot az üzletvezetőtől.

6. Hamis a kár

Robogóval, biciklivel sokkal kevésbé fárasztó a városnézés, vigyázni kell azonban a kölcsönzésre szakosodott üzletekkel! Megeshet ugyanis, hogy hirtelen lerobban alattunk a jószág, és még néhány szépséghiba is javításra szorul, amit természetesen nekünk kell állni. Főleg, ha a kölcsönzés előtt orrunk elé dugnak egy részletes szerződést, amit nincs kedvünk végigolvasni – főleg, ha idegen nyelven van, és a letétbe leadott útlevelünk bánja, ha nem perkálunk.

Tipp: fotózzuk le a mocit, mielőtt elindulunk vele, hogy ne tudjanak ránk verni olyan hibákat, melyeket nem mi okoztunk és semmi szín alatt ne adjuk oda biztosítékként az útlevelünket.

A közterületi bicajkölcsönzés biztonságos
©

7. Hamis a lopás

A kölcsönzésnél egy további trükköt is bevethetnek a szemfüles szolgáltatók. A motorokhoz és kerékpárokhoz általában két lakat van, az egyiket megkapja az ügyfél, a másik az üzletben marad. Miután lelakatoljuk a járgányt, hogy betérjünk például egy múzeumba a bicajnak lába kél. Elszontyolodva baktatunk vissza a kölcsönhőhöz, ahol kénytelenek vagyunk kifizetni az ellopás esetére kiszabott büntetést – ellenkező esetben ugrik a letét, vagy az útlevél (lsd. feljebb).

Tipp: vigyünk magunkkal a saját lakatot és láncot. A lopás így is történhet, de kisebb eséllyel próbálkozik a szolgáltató által felbérelt tolvaj.

8. Hamis a madárkaki

A zsebesek tarsolyában számtalan trükk létezik az óvatlan turisták kipakolására. Szívesen játsszák el például a megmentőket. A madárkakis becserkészésnél például nyomban segítségünkre siet a barátságos helybéli, miután egy adag ürülék landolt valahonnan a hajtókánkra, hogy segítsen megtisztítani minkett a fránya salakanyagtól, a tapogatás közben keze ügyébe kerülő értéktárgyak pedig szépen átvándorolnak a birtokába. A madárszar helyett használhatnak mustárt, vagy egyéb foltot hagyó folyadékot.

Tipp: ne hagyjuk, hogy elvonja a figyelmünket egy természetből jött áldás!

9. Hamis a hotel

A szállásfoglalást jobb előre elintézni, ha mégsem így teszünk, legyünk elővigyázatosak! Tudjuk például, hogy melyik hotelbe mennénk, a taxis pedig készséggel elszállít minket a megnevezett helyre. A recepción előre kifizettetik velünk az egész hetes számlát, és csak akkor vesszük észre a turpisságot, amikor a szobánkba érve rájövünk, ez a hotel nem is az, amit kinéztünk interneten. Számos szálláshely csapja így be a turistákat, a legmegtévesztőbb, hogy a nevük ugyanaz, így elsőre nem tűnik fel a trükk. És, hogy a taxis, vagy a buszsofőr is benne van a buliban? Ezen a fentiek alapján ne csodálkozzunk.

Tipp: egy hotelben szokás szerint akkor kell fizetni, amikor elhagyjuk a szállást (ez az ő érdekük is, ha nem akarják, hogy büntetlenül kifosszuk a minibárt), tehát ha előre kérnék a szállásdíjat feltétlenül ellenőrizzük, hogy valóban jó helyen járunk-e.

Biztos, hogy ezt kapjuk?

10. Hamis a baba

Elég esténként a budapesti Váci utcán végiggyalogolni, ha meg akarjuk tudni, milyen módszerekkel húzzák le a bájos lánykák a flörtre kész férfiakat. Hasonló megtörténhet külföldön is, és nem feltétlenül prostitúcióról van szó. Elég, ha a kedves hölgyek leszólítják, majd szóba elegyednek a kikapcsolódásra vágyó férfival, aki szívesen meghívja a két újdonsült ismeretséget egy “drinkre”. Mint tudjuk azonban, a lányok mindig párosával járnak vécére, így amikor kijön a horribilis számla a fogyasztásról, ők már nem lesznek az asztalnál. De a mosdóban sem. Az ingyen ital után és a bártól kiérdemelt jutalék ellenében ugyanis újabb mulatság után néznek.

Tipp: mielőtt rendelünk az új barátainknak, ellenőrizzük le az itallapon szereplő árakat.

Mennyi lesz a kör?

Forrás: lonelyplanet.com

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Egy utcányit repült a váltósúlyú bokszvilágbajnok Ferrarija, amikor balesetezett - videó

Egy utcányit repült a váltósúlyú bokszvilágbajnok Ferrarija, amikor balesetezett - videó

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak