Miért lehet életveszélyes a konyhasó?
Az amerikai táplálkozástudomány tanácsára mind több készétel csomagolásán nemcsak a benne lévő fehérje-, zsír- és...
Az amerikai táplálkozástudomány tanácsára mind több készétel csomagolásán nemcsak a benne lévő fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmat tüntetik fel, hanem a nátrium- és káliumtartalmat is. .
Quanhe Yang és munkatársai azt vizsgálták, hogy a napi nátrium- és káliumfogyasztás milyen mértékben befolyásolja a szív- és érrendszeri halálozást. Ehhez az anyagot az amerikai táplálkozási adatokat összegyűjtő tanulmányból emelték ki, melynek harmadik szakasza 1988-ban indult, és 12 267 felnőtt életmódját dokumentálja.
A kutatók a tanulmány résztvevőinek egészségét csaknem 15 éven keresztül követték. A vizsgálat kezdetén mindenkivel személyes megbeszélést folytattak és megvizsgálták a résztvevőket, ennek részeként 24 órás adatfelvétellel a a táplálkozási szokásokat figyelték meg, amelyet a csoport egy részénél később megismételtek.
Az amerikai ajánlás szerint a napi nátriumfogyasztás 1500 milligramm alatt egészséges, a káliumból viszont legalább 4700 milligramm bevitele ajánlott. A vizsgálat szerint a vizsgálatban részt vevő férfiak nátriumfogyasztása átlagosan 4233 mg, káliumfogyasztása 3373 mg, a nők 2918, illetve 2433 milligrammot fogyasztanak nátriumból és káliumból.
Ez azt jelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők több nátriumot és kevesebb káliumot fogyasztottak, mint az ajánlott mennyiség. A számok pedig azt mutatták, hogy napi ezer milligramm plusz nátrium 20 százalékkal növelte a halálozás kockázatát, ugyanennyi káliummal több pedig ugyanilyen mértékben csökkentette a halálozás esélyét.
Az adatok elemzésének további finomítása azt bizonyította, hogy a káliumbevitel növelése kifejezetten javította a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez megmagyarázza, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök és zöldségfélék bőséges fogyasztása mérhetően szívet védő étrend.