szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A médiafelügyelethez fordult egy brazil kormányzati hivatal egy fehérneműreklám miatt, amelynek főszereplője Gisele Bündchen szupermodell.

A nőügyi titkárság a Hope fehérneműcég termékeit népszerűsítő tv-reklámokat kifogásolta – írják az amerikai Time magazin honlapján. A 16 másodperces szpotokban a feleség előbb felöltözve látható - erre kiírják, hogy "rossz". Ezután bugyiban és melltartóban, kihívó pózban közöl rossz híreket a férjével, például, hogy megint összetörte az autót.

A hirdetés "felerősíti azt a rossz sztereotípiát, hogy a nő szexuális tárgy a férj számára, és semmissé teszi mindazt a nagyszerű haladást, amelyet elértünk a szexista felfogás megváltoztatása terén" - közölte a brazil elnök titkársága.

A Hope visszautasította a brazil kormányzat vádját. Közölte, hogy a brazil nők "akiknek természetes érzékiségét világszerte elismerik", nem a reklámból fogják megtudni, hogyan használják "erotikus tőkéjüket".

©

Dilma Rousseff elnök és kormánya ugyanakkor "tudja jól, mi a kíméletlen valóság a bronzbarna bikinis szépségek brazil nemzeti ideálja mögött" - fogalmazott a Time magazin. Friss kormányzati felmérések szerint Brazíliában minden ötödik nő volt már áldozata valamilyen fokú erőszaknak, amelyet férfiak követtek el. Eközben a 192 milliós országban csak 72 olyan menedékhely van, ahol el tudják szállásolni a családon belüli erőszak elől menekülő nőket. A brazil nők emellett jellemzően alacsonyabban képzettek, és kevesebbet keresnek, mint férfi honfitársaik.

A Hope hirdetését ugyanakkor támadták a másik oldalról is. A Folha de S.Paulo című újságban megjelent szerkesztőségi cikk szerint a reklám felháborító azért is, mert olyan szexmániás, gyenge akaratú egyedekként ábrázolja a férfiakat, akiket a nők némi becézéssel és szempillaverdeséssel kedvükre manipulálhatnak.

Érdekesség, hogy mind a brazil elnök, mind a bírált reklámban szereplő szupermodell - többek között Roberto Cavalli- és Max Factor-termékek, illetve a H&M korábbi reklámarca - szerepel a Forbes magazinnak a világ legbefolyásosabb asszonyait felsoroló idei százas listáján: Dilma Rousseff a 3., Gisele Bündchen a 60. helyen.

A kifogásolt hirdetésekből többféle is készült: az egyikben Gisele Bündchen azt közöli párjával, hogy az édesanyja hozzájuk költözik, egy másikban pedig a hitelkártya lemerítését jelenti be.

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat

Segítő kezet nyújt az Instagram az evészavarokkal küzdőknek

Segítő kezet nyújt az Instagram az evészavarokkal küzdőknek

Film készül Robbie Williams életéről

Film készül Robbie Williams életéről