szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

World Sinfonia című produkciójával koncertezik november 3-án a Budapest Kongresszusi Központban Al Di Meola, a világ egyik legjobb dzsesszgitárosa; az amerikai zenész együttesében egy magyar dobos, Kaszás Péter is szerepel.

Az 57 éves zenész az ezredfordulón hívta életre az Al Di Meola World Sinfonia elnevezésű produkciót, eredetileg argentin, kubai és izraeli zenészekkel. A jelenlegi csapatában Peo Alfonsi gitározik, Fausto Beccalossi játszik tangóharmonikán, Kaszás Péter pedig dobol - tájékoztatta a szervező Danubius Concert az MTI-t. Di Meola idén, tizenegy évvel a World Sinfonia beindítása után készítette el Pursuit of Radical Rhapsody című albumát olyan vendégzenészekkel, mint Peter Erskine vagy Barry Miles.

A gitáros több mint 35 éve van színpadon, munkásságát Grammy-díjjal is elismerték és a rangos Guitar Magazine számtalanszor ítélte már oda számára A világ legjobb gitárosa címet. A nyolcvanas évek óta szólóban és számos formációval rendszeresen fellép Magyarországon; 2008-ban és 2009-ben például Budapesten és Debrecenben is előadta a Horgas Eszter fuvolaművésszel közös produkciót, az Ő és Carment, játszott a Sziget fesztiválon, az Esztergomi Nyár rendezvénysorozatán (mindkettő 2009-ben), tavaly decemberben a pécsi Kodály Központban adott koncertet, akkor már a World Sinfonia turné keretében.

Al Di Meola
©

Miután Di Meola a hetvenes évek első felében elvégezte a bostoni Berklee School of Music-ot, Chick Corea, a világhírű billentyűs 1974-ben meghívta Return to Forever nevű együttesébe, amely a dzsessz egyik legfontosabb fúziós zenekara volt. Az együttes közreműködésével három meghatározó jelentőségű lemezt készített: a Where Have I Known Before, a No Mystery és a Romantic Warrior című albumokat. Coreán és Di Meolán kívül Stanley Clarke (basszus) és Lenny White (dob) volt a tagja e formációnak. 

Al Di Meola első szólólemeze, a Land of the Midnight Sun 1976-ban jelent meg. Eleinte a fúziós zene, az elektronikus gitár lehetőségei izgatták, később egyéb zenei világokba is kirándult. A kilencvenes években kiadott lemezein - Winter Nights, World Simfonia - az akusztikus gitár és a világzene felé fordult.

Az Al Di Meola-Paco de Lucía-John McLaughlin trió 1980-as Friday Night in San Francisco című lemezének anyagát a kilencvenes években Budapesten is bemutatta a hármas. Pályafutása során számtalan művésszel dolgozott együtt; partnere volt mások mellett Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Larry Coryell, Wayne Shorter, Jean-Luc Ponty, Frank Zappa, Jimmy Page, Stevie Wonder.

Stílusának sokszínűsége mindazokból a hatásokból táplálkozik, amelyek a latin salsától a spanyol flamencóig, Astor Piazzolla tangóitól a contemporary és fúziós dzsessz irányzatokig meghatározó vonulatokként épültek be korunk zenei világába. Zenei fejlődését Larry Coryell határozta meg leginkább, akit a fúziós zene keresztapjának nevezett. A korábbi fúziós dzsessz-rock irányvonal után Al Di Meola mostani turnéján visszatér gyökereihez, és az akusztikus gitár hangzását helyezi játékának középpontjába.

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak