szerző:
Orcifalvi Anna Nóra
Tetszett a cikk?

Budapest egyik pincéjében földalatti játszóteret alakítottak ki. A Parapark szórakozás és csapatépítő tréning egyben, mivel a játékosok együttműködés nélkül biztosan nem tudnak kijutni a zárt térből. Gyurkovics Attila, az ötletgazda mesélt a hvg.hu-nak.

„Ismerd meg egy régi pesti bérház titkát! Merészkedj le társaiddal a ParaPark pincéibe és játsszatok a Szuter Én ellen. Figyelem, az ajtók záródnak: hatvan percetek van, hogy kijussatok” - ezzel a szöveggel hirdeti magát Budapest egyik legújabb, földalatti játszótere. A Parapark egy VIII. kerületi bérház húsz négyzetméteres pincéjében, a Gondozókert kocsmája alatt berendezett ügyességi és logikai játéktér.

A játék lényege, hogy hatvan perc alatt kell megoldani a különböző fejtörőket és feladatokat, hogy végül a játékosok időben megtalálják az ajtótnyitó kódot, és kijussanak a lezárt játéktérből.

©

Mindezt nem csak álfeladatok és furcsa zajok nehezítik, hanem az is, hogy a játék során fontos csapatként együttműködni, mert egy esetleges vitával hosszú perceket veszítenek a játékosok az értékes hatvanból. A fogyatkozó időt számlálók jelzik, ezzel is növelve a feszültséget. A játék egy berendezett élettérben zajlik 2-5 fős csapatokkal, ahol bármelyik tárgy jelenthet valamit, és a leggyanúsabb tárgyról derülhet ki, hogy semmi köze nincs a feladatokhoz. Bőröndök, zárak, kulcsok és lakatok, széfek és kódok.

„Mindig is csapatépítő dolgokban agyaltam, ezzel akartam foglalkozni. Amikor bevillant az ötlet éppen egy hasonló számítógépes játékkal játszottam, amelyben szintén egy óra alatt kell megoldani a feladatokat, ezek az úgy nevezett mystery case játékok, gyakorlatilag logikai feladványok” – mesélte az ötletgazda, Gyurkovics Attila a hvg.hu-nak.

A szűk térben a másik kihívás az együttműködés, ugyanis ha mindenki a maga feje után megy, nincs sok esély a kijutásra. A Parapark pár hónap alatt rendkívül népszerű lett: „Fél év alatt meg tudtuk nyitni a második pályát” – mesélte büszkén Gyurkovics, ami szerinte az alacsony működtetési költségeknek is betudható „szinte bármilyen más üzletbe drágább lett volna belevágni, itt a technika, az áram kerül sokba, illetve fel kellett újítanunk a pincét is a játéktérhez.”

A második pálya egy hónapja működik: "más beosztású berendezett szoba várja a játékosokat, ahol kissé eltérő logikával jutnak el a megfejtéshez a résztvevők, amihez az első pálya ismerete jó tapasztalatot jelenthet" - taglalja az üzletember.

A játékosokat nem hagyják teljesen magukra a pincében, kapnak segítséget is, és folyamatosan kamerák figyelik őket. Van pánikgomb is, de állítólag, eddig még senki sem használta.

„Az első pályán a rekordot eddig egy ötfős fiúcsapat tartja, akik 38 perc alatt jutottak ki a pincéből, és ehhez mindössze egyetlen segítséget használtak” – mondta Gyurkovics, akinél nem csak cégek és egyetemista csapatok, de szülinapozók is megfordultak már, amikor úgy rejtette el az ajándékot, hogy az ünnepelt találja meg. "Sőt, volt már volt leánykérésünk is, akkor a vőlegény egy kirakón tette fel a nagy kérdést párjának.”

Tévé a föld alatt?

A Parapark látszólag a tévéseket is megihlette, az a hír járta, hogy még novemberben elrajtol az Alagsor című valóságshow, az RTL Klubból és a Cool tévéről ismert Showder Klub humoristáival, akik beköltöznének a húsz négyzetméteres pincébe néhány hétre. Kovács András Péter, Kiss Ádám, Benk Dénes, Mogács Dániel, Lóránt "Trabarna" Barnabás, Rekop György, Hajdu Balázs, Beliczai Balázs, Dombóvári István és Kormos Anett humoristák azonban beköltözés helyett csak egy jól kitervelt átverés résztvevői voltak.

hvg.hu Kult

Videó: ki és miért ölte meg Karmazsin Júliát?

Két fiatal gondolt egyet, és létrehoztak egy társasjátékot: szabadtéri nyomozást szerveznek a városban. Marozsi László és Gulyás Kis Attila egyre gyakrabban szervezik meg városi feladványaikat.

18 év után, hétfőn szabadul Kaiser Ede

18 év után, hétfőn szabadul Kaiser Ede

Ötöt rúgott a Bayern

Ötöt rúgott a Bayern

A járványra hivatkozva gyorsan meg is szüntetnek jó néhány vasúti járatot

A járványra hivatkozva gyorsan meg is szüntetnek jó néhány vasúti járatot