szerző:
Lukács Andrea

Az RTL Klub egyik műsorából tudta meg Pityinger Dopeman László, hogy nyomozást indított az ügyészség Bazmeg című nótája miatt, melyben a Himnusz néhány sorát is idézi. A hvg.hu a rappert kérdezte.

hvg.hu: Úgy tűnik, nem mindenkinek tetszik a Himnusz átdolgozása.

Dopeman: Tévedés. Én nem a Himnuszt dolgoztam fel, egy általam írt dalba beemeltem szövegrészeket Kölcsey költeményéből, ez nem nemzeti himnuszunk, melyet Erkel komponált Kölcsey versére.

hvg.hu: Mégis volt pár ember, akinek zavarta a fülét.

Dopeman megmondja
©

Dopeman: Összesen 15-en nyújtottak be panaszt ellene egy jobboldali fórum kezdeményezésére. Először a Legfőbb Ügyészséghez került, ott nem találtak kivetnivalót ellene jogilag, majd továbbvitték a Fővárosi Ügyészségre, onnan is visszadobták. A VI-VII. kerületi ügyészség azonban úgy találta, alapos a gyanú arra, hogy a dalom megvalósítja a nemzeti jelkép meggyalázásának tényállását.

hvg.hu: A szörnyülködők egyenesen magyarellenesnek titulálják, miközben az az alcíme, hogy Így éreznek most  a magyarok.

Dopeman: Ennek tudható be sikere, ami szerintem vitathatatlan. Nemrég voltam Szerbiában egy fellépésen, ahol a kettős állampolgárságot szerzett publikum nem csak követelte, hogy lejátsszuk, de kívülről fújta a szövegét.

hvg.hu: Nem nehéz kántálni, megszámolták, 46-szor szerepel benne a bazmeg.

Dopeman: Mégsem ízlésvilágát vitatják, hanem konkrét büntetőjogi kérdést csináltak belőle. Értetlenül állok a helyzet előtt. Sosem rejtettem véka alá a véleményemet, és sosem tálaltam visszafogottabban. Csak pislogok, hogy ilyen megtörténhet.

hvg.hu: Köszönhető ez újonnan vállalt vonal alatti politikai szerepének?

Dopeman: Mindig beemeltem a véleményemet a szövegeimbe. Lásd az Országház fantomja című, 2002-es lemezemet olyan dalokkal, mint a Lopni, vagy a 2006-os albumomat a borítóján Gyurcsány Ferenccel és Orbán Viktorral a célkeresztben. Nem tettem le a voksom egyik oldal mellett sem, ahogy most sem, az LMP-t ugyanúgy számra vettem, mint a Jobbikot.

hvg.hu: De az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalommal szimpatizál. Hisz a Bazmeg videoklipje is az október 23-ai tüntetésükön készült (melyet a hvg.hu is meglesett).

Dopeman: A forgatás lényege az volt, hogy október 23-án az utcára mentünk. A jobbikosok tüntetését is meglátogattuk volna, de nem értünk oda. Ettől függetlenül, igen, szimpatizálok a millásokkal, de nem vagyok elkötelezett híve a mozgalomnak. Én egy kérdésfelvetésnek szántam a nótát. Az volt a célom vele, hogy elinduljon egy társadalmi vita. Mentesen mindenféle pártszimpátiától.

Dopeman 2006-os albuma
©

hvg.hu: Így találja meg a hip-hop újra régi iskoláját, és végre kievickél a pia-parti-pina Bermuda-háromszögéből?

Dopeman: Butul a világ, ezért butul a zene is. De a hip-hop a rock óta az egyetlen, ahol progresszív folyamatok észlelhetőek, mind zenében, mind mondanivalóban.

hvg.hu: Akkor jöhetnek a forradalmi indulók a Mizu helyett?

Dopeman: A műanyag-rapperek vonalát sosem követtem, ezt a dalt is az általános helyzet inspirálta. Elképzelhetőnek tartom, hogy mások is a zenét választják majd, hogy kimondják véleményüket.

hvg.hu: Amely így majd ténylegesen a nagytöbbség véleményét tükrözi?

Dopeman: Nem látok nagytöbbséget Magyarországon. Nincsen egyetértés. Egzisztenciájukat féltő, hallgató és beletörődő embereket látok.

hvg.hu Kult

Orbánékat gyaluló "nemzeti imádság" és más himnuszverziók

Dopeman legújabb dala, a Himnusz sorait is magába olvasztó trágár rap ügyében már a Fővárosi Főügyészség is vizsgálódik, lakossági feljelentések alapján. Megnéztük, milyen formabontó hazai és külföldi himnuszfeldolgozások kavarták fel a kedélyeket az elmúlt években.

Orbán Viktor: A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre

Orbán Viktor: A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre

Együttműködést ajánlott Budapestnek Orbán Viktor - a választás eredményei

Együttműködést ajánlott Budapestnek Orbán Viktor - a választás eredményei

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Borkai Zsolt nyert Győrben

Borkai Zsolt nyert Győrben

Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól

Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól