Több mint háromszázan hódítanák meg tavasszal a Mount Everestet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Összesen 28 százalékkal, 337-re nőtt a tavalyihoz képest azon hegymászók száma, akik a tavaszi "főszezonban" Nepál felől próbálják meghódítani a világ legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everestet.

A sportembereknek engedélyét kell kérniük, ha meg akarják mászni a helyiek által Csomolungmának hívott csúcsot. A 337 hegymászó a nepáli oldalról tör a világ legmagasabb pontja felé, amelyet más irányokból is meg lehet közelíteni. Tavaly még csak 263-an kértek engedélyt Katmandutól.

Nőtt az expedíciók száma is: míg 2011 tavaszán 26, addig idén 32 indul a csúcs felé. A The Rising Nepal című lap szerint az Everestre idén már nem adnak ki több engedélyt, a tavaszi expedíciók száma mégis elérheti a százat: sokan a Himalája más nepáli területen lévő csúcsaira akarnak felkapaszkodni ugyanis.

Az ázsiai ország turizmusért felelős minisztériuma úgy véli: a Csomolungmát meghódítani akaró hegymászók számának növekedése annak köszönhető, hogy 2011 Nepálban a turizmus éve volt, és nőtt az ország iránti érdeklődés.

A kalandkeresőknek díjat kell fizetniük, ha meg akarják mászni az Everestet, a legmagasabb árat tavasszal, a "főszezonban" kell fizetniük, de útnak indulhatnak nyáron, ősszel és télen is. Ősszel a tavaszi díj felét, míg télen és nyáron a negyedét kell megadniuk, ha útnak akarnak indulni felfelé.

A világ legmagasabb hegycsúcsát körülbelül háromezren hódították meg azóta, hogy Edmund Hillary és serpája, Tenzing Norgay 1953-ban elsőként feljutott a 8848 méteres magasságba.

Az idei tavaszi szezonnak már megvan az első halottja, egy gyakorlott, a Csomolungmát már legalább tízszer megmászó teherhordó lelte halálát az alaptáborban.