szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Temető felett repült át a gépe, ezért zsákba csomagolva ült a fedélzeten egy ortodox zsidó utas az egyik légi járaton. Fotója csütörtökön jelent meg az interneten, a járat valószínűleg izraeli volt. A műanyag védelemre a magyarázatok szerint azért lehetett szükség, mert a férfi kohanita, és a rájuk vonatkozó előírás szerint tilos halottakkal érintkezniük, illetve temetők felett átrepülniük.

Valószínűleg feltűnést kelthetett a férfi, aki zsákba csomagolva ült a repülőn. Az átlátszó műanyag az egész testét takarta, és a fejénél kötötték meg. A Reddit nevű oldalon tette közzé valaki a fotóját.

A képhez fűzött magyarázatok szerint a férfi valószínűleg kohanita, és vallása előírásai miatt kellett beburkolnia magát.

©

A Wikipédia szócikke szerint a kohaniták a zsidó vallásban ősi vallási vezetők leszármazottai. Kohanita nem érhet halotthoz, és nem is lehet velük egy fedél alatt, kivéve a saját közvetlen családtagjait. Emiatt zsidó temetőkben a kohanitáknak külön részleget tartanak fenn. Tilos továbbá a kohanitáknak betért vagy elvált nőkkel házasodniuk. A kohanita státusz a judaizmusban apai ágon öröklődik, felvenni vagy letenni egyáltalán nem lehet, és kívülről érkező ember nem lehet kohanita.

A Daily Mail Online cikke szerint repülésbiztonsági szempontból problémás lehet a kohanitákra vonatkozó előírás betartása a fedélzeten. A zsák miatt nem tudják ugyanis hirtelen felvenni az oxigénmaszkot, vagy gyorsan kimenekülni a gépből, ha erre van szükség. Nem lehet egyszerű megtervezni a gépek útvonalát sem, mert csak az izraeli Ben Gurion reptérnél négy temető van.

Előfordult, hogy egy-egy gép késett vagy visszafordult, mert nem voltak hajlandók műanyagba tekert utast szállítani.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért éppen műanyag zsákot használnak a kohaniták, akiknek így levegőt venni sem egyszerű. A hiedelmek szerint a plasztik megvédi őket a halottaktól és a tisztátlanságtól, amely a temető felett repülve érheti őket. A levegő problémáját pedig úgy oldják meg, hogy előre lyukakat vágnak a zsákra.

Magyarországra látogat Ferenc pápa

Magyarországra látogat Ferenc pápa

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Eltűnő fotók jönnek a WhatsAppra

Eltűnő fotók jönnek a WhatsAppra