szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először találtak vért egy tízezer éves mamut maradványaiban Szibériában.

A nőstény példányból most először sikerült vért és izomszövetmintát is vennie a tudósoknak, a jég ugyanis tökéletesen konzerválta a tízezer éve elhullott állat maradványait, a szibériai mamut vére ráadásul egy természetes jégkapszulába csöpögött - írja a Siberian Times.

A jakutszki orosz tudósok most egy dél-koreai csapattal dolgoznak együtt, amelyek az állat épen maradt DNS-éből kiindulva meg akarja próbálni klónozni a már rég kihalt mamutot.

©

A különleges felfedezést a tudósok a jelenleg is mínusz tíz fokos Újszibériai-szigeteken tették, ahol maguk is meglepődtek, hogy ép izomszöveteket és vért is találtak. Mint Szemjon Grigorjev, mamutokkal foglalkozó tudós elmondta, a körülbelül tízezer éves mamut maradványai azért maradhattak meg ilyen jó állapotban, mert a különleges északi körülmények között nem roncsolódtak a szövetek az olvadás és újrafagyás során.

A tudósok úgy vélik, a körülbelül 50 vagy 60 éves állat vagy vízbe esett, vagy egy mocsár ejtette fogságba, ahonnan nem tudott kiszabadulni, és végül elpusztult. A teste alsó fele szerintük ezért maradt meg különösen jó állapotban, míg a teste felső része a különböző ragadozók támadásai miatt roncsolódott. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy ez a legépebben megmaradt mamuttest a paleontológia történetében.

A tudósok reménykednek, hogy maradtak élő sejtszövetek is a mamutból, ám erre kicsi az esély. Ennek ellenére a mamutvér tanulmányozása is újdonságnak számít, amiről úgy vélik, természetes fagyásgátlót is tartalmazhatott.

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról