szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összerúgta a port a hatóságokkal egy hawaii nő, mert túl hosszú neve miatt nem kap normális személyi igazolványt és jogosítványt. A vezetékneve harminchat betűből és tizenkilenc szótagból áll ugyanis, de a hawaii hivatalos dokumentumokra csak harmincöt karakter fér fel – egyelőre. Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele megunta ugyanis a hatóságok hozzáállását, és a nyilvánossághoz fordult.

Az 54 éves, Big Islanden élő nőnek van jogosítványa, de azon csak a vezetékneve szerepel, és az is úgy, hogy az utolsó betűt lecsapták belőle – írja az AP hírügynökség.

Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele írt már a polgármesternek és állami vezetőknek is a neve ügyében, de mindenhonnan azt a választ kapta, hogy a hawaii papírokra 35 karakternél hosszabb név nem fér rá.

A különleges nevet 1992-ben vette fel, amikor férjhez ment. 2008-ban meghalt a párja, de a nevét megtartotta, amelynek elmondása szerint többféle jelentése is van. Az egyik például arra a helyzetre utal, amikor káosz van, de a név viselője a sarkára áll, az embereket egy irányba tereli, és kivezeti őket a zavarodottságból. A Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele az asszony és férje családjának eredetét is kifejezi.

A hawaii nőnél végül akkor szakadt el a cérna, amikor belekötött a jogosítványába egy rendőr. Úgy döntött, hogy az egyik helyi televízióhoz fordul a problémájával. „Álljon meg a menet! Nem az én, hanem az állam problémája az, hogy nincs egy normális jogosítványom, amin rendesen szerepel a nevem” – mondta.

Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele akkor is kiakadt, amikor azt javasolták neki, hogy használja a leánykori nevét. „Micsoda tiszteletlenség lenne ez, húsz éve ez a nevem, felnőttem és mélyen kötődöm hozzá” – magyarázta.

A probléma úgy tűnik, megoldódik nemsokára. A helyi közlekedésért felelős hatóság szóvivője szerint év végétől a hivatalos iratokon 40 karakternyi hely jut majd a vezeték- és a keresztnévnek valamint 35 karakternyi a második keresztnévnek.

Janice "Lokelani" Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele boldog, hogy a névmizériája ezzel elvileg véget érhet, és úgy látja: megérte a nyilvánossághoz fordulni.

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Bödőcs Tibor: Lehet, hogy jövőre jelentkezem az SZFE-re

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond