Tetszett a cikk?

Különleges római kori arany- és ezüstkincset talált egy amatőr kincsvadász Rajnavidék-Pfalz német tartomány déli részén. Az illegális ásatásból származó régészeti lelet értéke "messze meghaladja" az egymillió eurót – mondták szakértők kedden Mainzban, ahol bemutatták az V. századi kincseket, köztük egy ceremoniális öltözék arany kiegészítőit, egy ezüsttányért és ezüsttálat, valamint egy aranyozott összecsukható széket.

A kincseket Rülzheim mellett, egy erdőben találták. A németek szerint barbár kincsekről van szó, amelyeket a római birodalmat fosztogató barbárok (germánok) hagytak el, vagy előlük menekülő gazdag rómaiak rejtettek el.

A régi rómaiak barbároknak nevezték a birodalmon kívüli népeket, így a germánokat is.

A most megtalált kincset mindössze fél méter mélyen ásta el tulajdonosa vagy elrablója egy hajdani római út mentén, szemlátomást sebtében, és aztán már nem tudott érte menni – mondták a régészek a keddi mainzi sajtótájékoztatón.

Az arany- és ezüsttárgyak egy magas rangú állami tisztségviselő vagy egy fejedelem tulajdonát képezhették.

A szakszerűtlen ásás miatt a lelőhely maga elveszett a tudomány számára, pedig a lelet elhelyezkedéséből és egyéb körülményekből szakemberek sok értékes következtetést vonhattak volna le a korabeli világra vonatkozólag.

A megtaláló ellen eljárás folyik.

A tartomány kulturális minisztere azt mondta, hogy a ritka kincset kiállításon mutatják be Mainzban és Speyerben.

Az eddigi legjelentősebb "barbár kincs" több mint ezer ezüst, bronz, sárgaréz, ón és vas tárgyból áll, 700 kilogrammot meghaladó súlyával egész Európa legnagyobb római kori fémlelete. A több mint 1700 éves neupotzi kincset a Rajna egy kiszáradt medréből ásták ki Speyer város közelében.

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal