szerző:
MTI

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában krizmaszentelési misét mutat be nagycsütörtökön, majd testi és szellemi fogyatékosok lábát mossa meg - ezzel kezdődik a húsvét.

Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában krizmaszentelési misét mutat be, majd tizenkét testi és szellemi fogyatékosnak mossa meg a lábát - ezzel kezdődik az argentin egyházfő vezette második római húsvét. A Róma püspökének számító Ferenc pápa csütörtökön megáldja és megszenteli a következő évben az egyházmegyéjében a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat és a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát).

Nagycsütörtök délután az egyházfő a római Santa Maria della Provvidenza betegellátó központba látogat el, amelyet Carlo Gnocchi olasz pap alapított. Itt Ferenc pápa 12 betegnek mossa meg a lábát az utolsó vacsorát idézve, amelyen Jézus a tanítványai lábát mosta meg.

A Vatikántól közölt információk szerint Ferenc pápa kilenc olasz és három külföldi személynek mossa meg a lábát, akiknek egyike muzulmán. A legfiatalabb a 16 éves Osvaldinho, aki a Zöld-foki szigetekről származik és gyerekkorában súlyos balesetet szenvedett. A legidősebb a 86 éves olasz Angelica, aki szintén mozgásképtelen. Ferenc pápa tavaly Rómának ugyanebben a kerületében egy fiatalkori börtönben mosta meg tizenkét fiatal elítélt lábát.

©

Nagypénteken Ferenc pápa az igeliturgiát vezeti a Szent Péter bazilikában. Nagypéntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútja elevenedik fel. A keresztet olaszok és a kontinensek képviselői viszik, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek. Az utolsó állomáson Ferenc pápa veszi át a keresztet.

A Colosseum és a vele szemben magasodó Palatinus-dombja közötti XIV. stáción elhangzó meditációk megírását az idén a pápa Giancarlo Bregantinire, a dél-olasz Campobasso-Boiano érsekére bízta, aki az olasz püspöki kar (Cei) szociális és munkaügyi bizottságának elnöke.

Bregantini szövege a mai világ problémáiról szól a gazdasági válság súlyos következményeitől a társadalmi elszigeteltség, a magány és a kiközösítés gyakori jelenségéig. A krisztusi passió jeleneteihez kapcsolódó meditációk érintik a munkanélküliséget, a bevándorlást, a háborúk áldozatává vagy a drog és alkohol rabjává váló fiatalokat, a magányos időseket, a túlzsúfolt börtönöket, a nők elleni erőszakot, a mérgező hulladékkal kereskedő és ezzel gyilkoló olasz szervezett bűnözést is. A személyes hangú és kortárs világ ellentmondásaival szembesítő szövegek Ferenc pápa beszédeinek nyelvezetét idézik. A Krisztus arca, az ember arca című meditációk a Vatikán honlapján olvashatók.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát.

Vasárnap a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, majd délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

A tíz Oscarra jelölt 1917 mesterkurzusnak remek, háborús filmnek csak jó

A tíz Oscarra jelölt 1917 mesterkurzusnak remek, háborús filmnek csak jó

Stockholm elköszönt, Budapest beköszönt

Stockholm elköszönt, Budapest beköszönt

Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban

Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

Cher gigaslágerére is lecsapott egy zenei beruházási alap

Cher gigaslágerére is lecsapott egy zenei beruházási alap

Autó helyett is megállja a helyét – menetpróbán az új Yamaha Tmax

Autó helyett is megállja a helyét – menetpróbán az új Yamaha Tmax