szerző:
Szegő Iván Miklós

Hatvan éve kezdődött az Aranycsapat páratlan győzelmi sorozata, az együttes négy évig őrizte veretlenségét, egészen az 1954-es berni világbajnoki döntőig. Puskásék 1950. június 4-én kezdték meg a sikersorozatot, egy Lengyelország elleni idegenben játszott meccsen, amit most elevenítünk fel. Szilágyi I mesterhármast ért el, végül 5:2-re győztünk.

"Június 4-én, vasárnap délután ismét nemzetközi mérkőzést játszik Magyarország labdarúgó válogatottja, ezúttal Varsóban. Amint az a bécsi vereség után előrelátható volt, az új csapat összeállítása gyökeresen megváltozott. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány a Varsóban szereplő együttest így állította össze: Grosits – Rákóczi, Börzsei, Lantos – Bozsik, Józsa – Sándor, Kocsis, Szilágyi I., Puskás, Babolcsay." Minderről a Szabad Nép 1950. május 31-én számolt be.

Joggal változtatott az edző a csapaton, az osztrákoktól ugyanis 5:3-ra kaptunk ki az előző mérkőzésen, Bécsben. A Szabad Nép szerint a „bécsi játékosoknak” tehát több mint a fele kimaradt a nagy válogatottból, s "helyettük azok kerültek be, akik most sokkal jobb formában vannak. Henni kapus, aki már az osztrákok ellen is bizonytalanul védett, a Textiles-ÉDOSZ mérkőzésen szintén gyengén szerepelt, és így indokolt, hogy helyére Grosits kerüljön - írta a pártlap". Ezzel kezdődik tulajdonképpen Grosics (akkor még Grosits) igazi karrierje a válogatottban. Egy ideig még le-lecserélik a meccseken, ám hamarosan ő lesz az együttes "stabil" kapusa. Ami a (fradista) Henni formáját illeti, a lengyel találkozó előtti bajnoki fordulóban, vasárnap a Ferencvárosról ÉDOSZ-ra átkeresztelt együttes 6:1-re kikapott a Textilestől (a pár hónappal korábban még MTK-nak hívott csapattól).

Grosics a lengyel meccstől kezdve szorította ki Hennit
©

Bekerült Csikar is

Érdekes, hogy a lengyelek ellen játszó válogatottba bekerült a legendás szélső, Sándor "Csikar", pedig ő nem tartozott az Aranycsapat alapjátékosai közé. A Szabad Nép erről így írt: "A csatársorban a jobbszélső Sándor vasárnap sokkal jobbnak bizonyult, mint Budai, s így most ő került Kocsis mellé." A lengyelek elleni találkozó előtt a szokásos edzőmeccseket "vívta" a magyar csapat. Ezúttal tulajdonképpen kétkapus edzés volt, "a Láng-gyár dolgozóit keresték fel, akik nagy szeretettel fogadták a legjobb magyar labdarúgókat" - írja a pártlap.

A nagyválogatott az előzőleg kijelölt összeállításában kezdett a Láng-gyár csapatával szemben. Grosits a gyáriak kapujába állt, de ő sem tudta megakadályozni, hogy "a nagy kedvvel játszó válogatottak ne lőjjék sorra a gólokat". A Szabad Nép szerint a válogatott az első félidőben "kielégítően játszott, de meglátszott, hogy többen nem szoktak még össze". Különösen Kocsis és Sándor játékán mutatkozott ez. Józsa és Rákóczi is csak később melegedett bele a játékba. Végül is a válogatott 13:1 (8:0) arányban győzött. Szilágyi hét gólt lőtt, Puskás hármat.

A szövetségi kapitány előzetes nyilatkozata

A szokatlanul nagy átalakítást Sebes Gusztáv így magyarázta: „Henni már Bécsben is nagyon bizonytalanul védett, és vasárnap a Textiles elleni mérkőzésen sem mutatta azokat az erényeit, amelyeknek régebben a válogatottságot köszönhette. A hátvédek közül elsősorban azért választottam Rákóczit, a Honvéd játékosát, mert ennek a csapatnak a védelme kapta a legkevesebb gólt a bajnoki mérkőzéseken, s ebben nem csekély része volt neki is. A fedezetek közül Bozsik továbbra is tartja válogatottságát, bár meg kell mondani, hogy Kocsis Imre erősen veszélyezteti a helyét. A jobbszélen azért esett Sándorra a választás, mert egyrészt hetek óta egyik erőssége csapatának, másrészt Budai annyira visszaesett, hogy most nincs helye a válogatottban. Kocsis, miután rendbejött a válla, újra teljes értékű harcos lehet, a középcsatár helyén pedig Szilágyi jelenleg a legjobb.”

A Szabad Nép 1950. június 4-én vasárnap arról írt a meccs előtt, hogy Alexandru román játékvezető lesz a bíró. A csehszlovák Nemcsovszki lett volna eredetileg, de más elfoglaltsága miatt lemondta a meccset. „A magyar játékosokat rendkívüli szeretettel várta a lengyel főváros lakossága. Az utcákon megállítják őket, beszélgetnek velük, és ezekből a beszélgetésekből sokszor az derül ki, hogy Varsóban nem igen számítanak a lengyel csaat győzelmére. A magyar csapat tagjai nem örülnek ennek, mert tudják, hogy a szerénység rendszerint nagy harci kedvet takar” - tudósított a lap.

A két csapat végül a következő összeállításban lépett pályára:

Lengyelország: Borucz - Gędłek, Parpan (kapitány), Barwiński - Suszczyk, Wieczorek - Baran, Cieślik, Bożek, Gracz, Mordarski.

Magyarország: Grosits - Rákóczi, Börzsei, Lantos – Bozsik Józsa – Sándor, Kocsis, Szilágyi I, Puskás, Babolcsay.   

Varsóban 50 ezer néző fogadta a magyar csapatot, és sportszerűségrükre mi sem jellemzőbb, hogy időnként megtapsolták az aranycsapat kombinatív játékát, ez a korabeli tudósításokból egyértelműen kitűnik.

Kezdődik a meccs

A lengyel csapat kezdte a játékot, és heves támadásokat vezetett. Mordarski lövését Grosits védte. Az ellentámadás Gracz kezelésén akadt el. Puskás szabadrúgását Borucz szépen hárította. A 8. percben Szilágyi szépen ugrott ki, de csak gyengén lőtt.

A következő, a 9. percben Kocsis szépen szöktetette Sándort. A szélső futtában vette át a labdát, villámgyorsan lefutott az alapvonalig, és onnan adta be a labdát. Szilágyi szorongatott helyzetében is lőtt. A labda a bal felső sarokba tartott, de a közben hátrafutott a Szabad Nép szerint Barwinski balhátvéd kézzel kivédte. A Népsport szerint is elvitathatatlan volt a 11-es. Puskás állt a büntetőnek, és ballal a jobb sarokba gurította a labdát, ezzel 1:0-ra vezetett a magyar csapat.

A 15. percben Puskás labdájával ugrott ki Szilágyi, de Borucz-csal való ütközés után a lengyelek katak szabadrúgást, majd Babolcsay lövését védte Borucz.

A Népsport ekkor megjegyezte, hogy "Rákóczi egyelőre nemigen tudja tartani a mozgékony Mordarskit". Nemsokára ennek meg is lett az "eredménye".

Óriási kapushiba, egyenlítenek a lengyelek

A 24. percben tizenhatosunkon Börzsei fel akart szabadítani, de lecsúszott a lábáról a labda. Bozektől is elpattant, s a közben a kapujából kifutó Grosits valamivel belül a 16-oson, lábbal akart felszabadítani, de rúgása nem sikerült. Mordarski elé perdült a labda. A lengyel balszélső a Népsport szerint a védőinket, a Szabad Nép szerint Grositsot is átívelte, és így a labda az üres kapu közepébe esett. Egyenlített Lengyelország: 1:1! 

A Népsport szerint Grositsnak nem kellett volna kifutnia, vagy ha már kifutott, nem lábbal, hanem kézzel kellett volna a labdához nyúlnia.

Ezután ismét veszélyes lengyel támadás futott a pályán, Rákóczi csak szabályalansággal tdta megállítani a veszélyes Mordarskit. A szabadrúgást a balszélső Gracz fejelte kapura, de Grosits szögletre tudta azt tolni.

Tízperces átmeneti lengyel fölény után a 38. percben Puskás a pálya közepéről Kocsist szöktette. Kocsis a lyukra futó Szilágyi I-hez továbbította a labdát, és a középcsatár 12 méterről a bal felső sarokba lőtt, 2:1! Belső hármasunk többször is egyből továbbította a labdát, azonkívül állandóan helyet cserélt, a lengyel védők megzavarodtak, nem tudták, kit fogjanak, így vált szabaddá Szilágyi is. "Korszerű, gyors, helycserés támadás volt" - jellemzte az akciót a sportlap.

Ezután Szilágyi, Kocsis és Babolcsay is kihagyott egy-egy helyzetet.

A szünet

Szünet után a magyar csapat változatlan összeállításban folytatta a játékot, míg a lengyelek a jobbhátvéd helyén cseréltek - írta a Szabad Nép, a Népsport szerint a magyar öltözőben nyugodt volt a hangulat. Sebes Gusztáv Józsának magyarázta, hogy a védelemre nagyobb gondot fordítson, ne csak a támadásokat tartsa szem előtt.

A lengyeleknél főleg a vezetők idegeskedtek. Vitatkoznak azon, hogy kiket cseréljenek le. Végül is abban állapodtak meg, Janduda lesz a jobbhátvéd, Mordarski átmegy a jobbszélre, Bozek lesz a balszélső, és Lacz áll be középcsatárnak. A Népsport értesülésével tudósításával ellentétben lengyel források szerint Janduda egyébként már a 39. percben beállt.
 
II. félidő

Magyar támadásokkal kezdődött a második félidő. Szilágyi a balszélen indult el, Kocsisnak játszott középre, az összekötő mellel levette, de sokáig késlekedett a lövéssel.

A 3. percben egyérintőzés folyik a pályán: Bozsik, Puskás és Kocsis is csak egyszer-egyszer ér a labdához, amely Szilágyihoz jut el (Kocsis ugratta ki). Borucz kifutott a magyar középcsatár elé, de Szilágyi előbb lőtt: a vetődő kapus hasa alatt a hálóba talált. így villámgyors, helycserés támadás után 3:1-re alakult az eredmény.

Ezután Bozsik 25 méteres szabadrúgása alig ment mellé.

Már 4:1!

A 18. percben Sándor villámgyorsan elfutott, Barwinskit faképnél hagyta - a Népsport szerint. Egészen az alapvonalig vitte a labdát Csikar, onnan hátragurított Szilágyi I-nek, aki hat méterről félmagasan a kapu bal sarkába lőtte a labdát: 4:1.

Két percen belül újabb gólt kaptak a lengyelek. szilágyi Kocsishoz passzolt, majd Kocsis hozta fel a labdát, végül Puskást szöktette. Puskás a rárohanó Parpant ügyes csellel becsapta, egyedül húzott kapura, és a kifutó Borucz mellett a háló közepébe lőtt: 5:1. 

Nagyon szép magyar támadások futott ezután a pályán. Kocsis labdájával Babolcsay rohant, éles szögből leadott lövése a kapufa éléről pattant ki.

A 28. percben Grosits az ötösön lábbal mentett az utolsó pillanatban Cieslik elől.

Cserék és egy bekapott gól, a végeredmény: 5:2

Később, a 30. percben Lantos helyére Tóth III állt be, Ruzsa pedig a kapuba állt, Grositsot váltva. A csere a Szabad Nép szerint megzavarta a magyar védelmet: a lengyelek támadásai veszélyesebbé váltak, és a 35. percben Cieslik lőtt gólt, 5:2-re módosítva az eredményt. Az eset a 35. percben történt: Cieslik a 16-oson áthúzódott balösszekötőbe, majd kapura tört, Ruzsa eléje futott, de az összekötő mellette félmagasan a jobb sarokba lőtt. A magyar védők a Lantos-Tóth III csere miatt ekkor még kissé zavarodottak voltak a Népssport szerint is.

A magyar csapat ezután már nem nagyon erőltette a játékot. Cieslik néhány kitörést kísérelt meg, de a védők üggyel-bajjal – szerelték őt minden alkalommal. A 43. percben még Sándor húzott el a szélen, és Kocsishoz játszott, de Kocsis késlekedett a lövéssel, és így a labda az időközben a kapu elé felzárkózott védőkről a mezőnybe pattant.

A meccs így végül 5:2-es magyar győzelemmel zárult. 

A Népsport elemzése a meccs után

Lantos: a védelem legjobbja volt. Cseréje sérülés miatt történt.

Börzsei: a megszokott, nyugodt, megbízható játékát nyújtotta.

Rákóczi: kissé elfogódottan kezdett, rosszul is helyezkedett a játék elején. A szélsője többször elfejelte előle a labdát. Aztán belejött a játékba, második félidőben gyors volt.

Bozsik: igazi összekötő kapocs volt a védők és a támadók között.

Józsa: első félidőben inkább csak a támadásokat segítette, a másodikban már a védekezésben is kifogástalan játékot nyújtott.

Sándor: ugyanolyan jól játszott, mint az ÉDOSZ ellen a bajnoki fordulóban. (Csikar az MTK, pontosabban ekkor a már Textilesnek hívott csapat játékosa.) Gyors, ragyogóan cselezett, húzott kapura. A labdát az alapvonalig vitte, és onnan mindig a legjobb helyzetben lévő csatárnak adta be a labdát. Barwinski mellett sokszor úgy húzott, el, hogy az szinte egyhelyben maradt a meglepetéstől. Kocsissal jól megértették egymást, és különösen a amásodik félidőben játszottak nagyszerűen össze.

Kocsis: önzetlenül játszott végig. Néha túlzásba is vitte ezt. Akkor sem vállalkozott lövésre, ha kellett volna.

A Szabad Nép előbb dicsért, majd dorgált

A Szabad Nép a meccs után így írt: „A rendkívül sportszerű mérkőzésen a magyar csapatnak végig teljes erővel kellett játszania, hogy ezt az eredményt elérje. A csapat tagjai közül elsősorban Börzsei szerepelt jól, aki kitűnően megoldotta a feladatát, Sándor eleinte elfogódottan játszott, de azután ő volt az, aki lendületbe hozta a csatársort. Szilágyi három góljával ismét bebizonyította, hogy egyike a leggólképesebb középcsatároknak. A védelemben Rákóczi igazolta, hogy helye van a válogatott csapatban. A másik újonc, Józsa szintén lelkesen és szorgalmasan játszott.”

Este a Lengyel Labdarúgó Szövetség ünnepi vacsorára hívta meg a magyar labdarúgókat és a vezetőket. Magyar részről Barcs Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke szólalt fel. "A mérkőzés számbeli eredményén túlmenően a leglényegesebb az, hogy a két nemzet egymás között a sportbarátságot még jobban kiépítse. Minden egyes találkozásunk ezt a célt, kell, hogy szolgálja" - fejtette ki a magvas gondolatokat Barcs, aki később a Szabad Népbe is írt cikket a válogatott szerepléséről, és a lappal ellentétben bírálta is némelyik játékost.

Így szerinte nem volt átlagon felüli a magyar csapat teljesítménye. „Ennek oka az, hogy Józsa, aki különben nagy akaraterővel, becsületesen küzdött, és jól is játszott, egészen más stílusban futballozik, mint a négyszög másik három tagja. Bozsik, Puskás és Kocsis leviszi a labdát a földre és laposan továbbítja, Ezzel szemben Józsa még a lapos labdát is felemeli és magasan küldi partneréhez” - írta Barcs június 7-én a pártlapban. Bozsik szerinte az első félidőben kitűnően játszott, az ötödik gól után, a második félidő 20 percétől kezdve viszont fokozatosan visszaesett. Ekkor vezették a lengyelek is a legtöbb támadásukat. Puskás is halványabban játszott szerinte (egyébként a kiváló játékos két gólt lőtt a meccsen).

„Ami a magyar csapatnak a pályán kívül való viselkedését illeti, örömmel állapíthatjuk meg, hogy a játékosok nagy fejlődésen mentek keresztül. Teljesen eltűnt – legalább is az élvonalbeli labdarúgók közül a dologtalan, ingyenélő futballista-típus, aki unottan ment le a pályára, s aki a mulatozásairól, hangos botrányairól volt híres. A mai válogatott csapat tagjai nemcsak hogy józan életet élnek, egyáltalán nem isznak, és szerények, jómodorúak, de politikailag is fejlődnek. Nem véletlen az, hogy a Varsóban szereplő válogatott csapat tagjai a fehér asztalnál és a kirándulásokon mozgalmi dalokat énekeltek, s az sem véletlen, hogy a magyar csapat játékosai közmunkát teljesítettek Varsóban: csákányozták a romokat és lapátolták fel a törmeléket a kocsikra.” Minderről szintén Barcs Sándor írt a Szabad Népben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Foci-Eb

Az Aranycsapat mégis csak győzött

Az 1954-es svájci világbajnokságon döntős magyar labdarúgó-válogatottat választották az évszázad vb-csapatának az eurosport.com internetes portál olvasói.

Itthon

Grosics: az Aranycsapatban is volt besúgó

Néhány korábbi csapattársa védelmébe vette a múlt héten az ügynökmúltját felfedő Novák Dezsőt, mi több kijelentette, a jövőben is barátjának tartja a Nemere néven majdnem két évtizeden át jelentéseket író olimpiai bajnokot. Mások elítélik az egykori válogatott hátvédet.

Vélemény

Az Aranycsapat és Puskás

A magyar futball aranykora a huszadik századi „zsákutcás magyar történelem” egyfajta szimbolikus vigaszága volt, hiszen éppen abban a korban érte el világraszóló teljesítményeit, amikor Magyarország alig több mint három évtized leforgása alatt a legsúlyosabb traumák sorozatát szenvedte el: elvesztett két világháborút, átélte a holocaustot, egy szörnyű diktatúrában senyvedett és egy kétségbeesett, véres forradalom előtt állt.

Szegő Iván Miklós Sport

Mementó 1950: Az Aranycsapat „utolsó” veresége

Az Aranycsapat négy évig őrizte veretlenségét 1950. május 14-étől, egészen az 1954-es berni világbajnoki döntőig. Puskásék a páratlan győzelmi sorozat előtt éppen ma hatvan éve szenvedtek utoljára vereséget a bécsi Práterben. Az osztrákok 5:3-ra nyertek végül, nagy küzdelemben, hiszen a magyar csapat háromszor is egyenlített, és még a 4:4-hez is közel álltunk, ám végül egy kapushiba eldöntötte a meccset.

MTI Sport

A spanyolok az Aranycsapat rekordjának közelében

Amennyiben a spanyol labdarúgó-válogatott kedden, barátságos mérkőzésen győz vagy döntetlent ér el Azerbajdzsán vendégeként, úgy sorozatban 32. találkozóján marad veretlen, ami eddig még egyetlen európai válogatottnak sem sikerült. Az Aranycsapat sorozatban 31 találkozón nem talált legyőzőre.

MTI Sport

A spanyolok megelőzték az Aranycsapatot

Az Európa-bajnok spanyol válogatott 6-0-ra győzött kedden Bakuban Azerbajdzsán együttese ellen, ezzel sorozatban 32. találkozóján maradt veretlen, ami eddig még egyetlen európai válogatottnak sem sikerült.

MTI Kult

Megrongálták az Aranycsapat szegedi szobrát

Súlyosan megrongálták Szegeden a labdarúgó Aranycsapat szobrát vasárnap hajnalra virradóan. A Tisza partján álló bronz emlékművet ismeretlenek ledöntötték, kő talpazatát kettétörték.

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát