szerző:
Bogár Zsolt - Simon Andrea

Egy évvel ezelőtt nevezték ki a MTVA sportszerkesztőségének élére. Ő vezényelte le a létszámlépítést, miközben az idei év két nagy sporteseménye minden eddiginél nagyobb apparátust kíván. Hatásköre és anyagi lehetőségei egyetlen elődjéhez sem mérhetőek.

hvg.hu: A médiahatóság kijelölte a kiemelt jelentőséggel bíró eseményeket, amiket nem közvetíthet olyan televízió, amely ne érné el legalább a nézők nyolcvan százalékát. Megkérdezték, hogy milyen sporteseményeket tart annak?

Riskó Géza: Az MTVA vezetése megbízott a feladattal, hogy állítsam össze azt a listát, hogy mit érdemes közvetíteni az idei évben. Szerintem - anélkül, hogy ismerném a pontos listát, amire utalnak -, igenis helyes, hogy a közszolgálati televízió közvetíti a kiemelt sporteseményeket. Amikor elvállaltam az MTVA sportfőszerkesztői posztját, az is ambicionált, hogy minél több sportesemény kerüljön vissza a közmédiába.

hvg.hu: Hogyan dőlt el, hogy a Forma-1 visszakerül a közmédiába?

R. G.: Nekem úgy szóltak, hogy a Forma-1 idekerülhet. Én a tartalomért felelek, de minden, ami pénz, közvetítési jog, kamera, közvetítőkocsi, az nem az én dolgom. Viszont a legnagyobb elánnal és örömmel dobtam be magam, mert a műsor felépítése, megtalálni rá az embereket fantasztikusan szép feladat.

©

hvg.hu: Szakmailag fontos, hogy a helyszínekre kiutazzon a stáb?

R. G.: Pontatlan a megfogalmazás, mert eddig az első két helyszínre utazott csak ki a teljes stáb (Ausztráliába és Malajziába – a szerk.), a többiről még nem döntöttünk. Egyébként az első két alkalommal ez jó döntés volt, a közvetítés visszaigazolta.

hvg.hu: Az RTL Klub nem utaztatott. Nyilván azért nem, mert nem hoz annyi pluszt, mint amennyibe kerülne.

R. G.: Amikor megláttam a közmédia szivacsos mikrofonját Schumacher szája előtt, arra gondoltam, ez történelmi pillanat. Tehát ahhoz, hogy imágót építsek, nekem ez nagyon kellett. És noha Mezei Dániel már korábban közvetített Forma-1-et az MTV-ben, azért újra át kellett élnie, hogyan működik ez 2012-ben. Egy csomó olyan helyi információt szedett össze, ami egyébként elkerülte volna a figyelmünket. Azért is fontosak a kiutaztatások, mert így eljutottunk Londonba is, Bernie Ecclestone-hoz, akivel beszéltünk a terveinkről. És milyen érdekes, hogy három nap alatt megegyeztünk a WTCC közvetítéséről is (a túraautó-vb futama – a szerk.). Ha ezt nézem, a stáb kiutaztatása sokszorosan megérte.

hvg.hu: Mondta, hogy a pénzügyi részére különösebb rálátása sincs. Hogyan lehet úgy előre tervezni, hogy nem tudta, mire mennyi pénz van?

R.G.: Megbízhatóan tudunk tervezni, mindenre megvan a pénzünk.

hvg.hu: Azt se mondják, hogy figyelj, Géza, ez így drága?

R. G.: Ez egy belső harc a különböző egységek között. Szerintem a lehető legjobb irányban halad sportszempontból a MTVA. Megkérdeznek, megküzdenek velem, és figyelembe veszik, amit mondok.

hvg.hu: Akkor a műsorperceket nem is kell néznie? Azt, hogy mennyibe kerülhet egy sportműsorperc? Vagy egy műsorperc az olimpia vagy a labdarúgó-Eb közvetítéséből?

R.G.: Megmondom őszintén, nem is értek hozzá. Ha most azt mondod, ez a műsorperc 180 ezer forint vagy 2 ezer, nyilvánvalóan van egyfajta rálátásom, de hogy én most abban állást foglaljak, hogy melyik hogyan valósítható meg, az nem az én asztalom.

©

hvg.hu: Hogyan zajlik a tervezés? Ad egy étlapot több verzióval, mondjuk az olimpiára, azt valaki beárazza, a vezetés pedig ebből választ?

R. G.: Miután a jogtulajdonossal megegyeztünk a közvetítési jogokról, ami azt jelenti, hogy Magyarországon a közszolgálati csatornákon követhetők a sportversenyek, akkor főszerkesztőként kijelölöm, mi az, amit közvetítsünk. De van egy csomó kötöttségünk. Például egy labdarúgó-Eb-n, hogy mikor kell kikapcsolni a pályára. Vagy nézzük a londoni olimpiát: megnézem a kötelező elemeket (megnyitó és záróünnepség, magyar események, férfi kosárlabda, futball stb.), kijelölöm a stábot és kialakul a rendszer. Itt nem beszélhetünk pénzről, adott keretek vannak. Tehát amikor bemegy valaki az olimpiai központba és bérel egy irodát, akkor megnézi, hány emberre kell, mekkora iroda, ők pedig megmondják, mennyibe kerül. Nincs alku.

Megválaszolatlan kérdések
Szerettük volna az MTVA-tól megtudni, hogy mekkora az olimpiai közvetítések költségvetése, mennyibe kerülnek a megrendelt közvetítési vonalak, mennyit költenek összesen kiküldetési és napidíjra, mennyibe kerül a kinti gyártási helyiségek (iroda, kommentátorállás, stúdió) bérleti díja, és hogyan alakulnak azok a költségek, melyek az olimpiai közvetítéssel kapcsolatban itthon, az MTVA gyártóbázisán extraként felmerülnek. (Ennek alapján lehetett volna műsorperc-költséget is számolni.) Ezen kívül azt is tudakoltuk, hogy hány MTVA-vezető tervezi részvételét MTVA-pénzen. Ezekre a kérdésekre egyelőre nem kaptunk választ

hvg.hu: Mik voltak a szempontok a csoportos létszámleépítésnél?

R.G.: Nekem megmondták, hogy mi a keretszám, mennyien maradhatnak az MTVA sportfőszerkesztőségén. Ezt követően leültem mindenkivel tárgyalni, és mindenkinek megmondtam a szemébe: én döntöm el, kivel dolgozom együtt, és hogy veled és veled és veled nem. Aki kérte, indokoltam, aki nem, annak nem. Mindenki tudomásul vette. A választásom nem olimpiacentrikus volt. Nem az volt a döntő szempont, hogy valaki tud-e úszást vagy atlétikát közvetíteni. Már a kinevezésemkor tudtam, kikkel és hogyan fogom megvalósítani az olimpiai közvetítést. Amikor elvállaltam ezt a pozíciót, mindenki azt hitte, csak a saját embereimmel fogok dolgozni, de az történt, hogy szinte mindenki maradt a helyén. Például a rádióban is majdnem ugyanarra a csapatra építettem, mint amelyik az elmúlt 8 olimpiát készítette. A képernyő más, ott vállalnom kell a felelősséget és vállalom is azokért, akiket odateszek. Szubjektív a műfaj, van, akinek tetszik Mick Jagger, van, akinek nem.

hvg.hu: Ha jól értjük, akkor azok maradtak, akikben szakmailag bízik. Akkor miért lesz információink szerint 6 külsős kommentátor az olimpián? (Faragó Richárd, Matuz Krisztián és Méhes Gábor a Sport TV-től, valamint Horváth Mariann, Szabó Gábor és Székely Dávid az Eurosporttól.) És ha már lehetősége volt embereket elküldeni és idehozni, miért nem azokkal dolgozik, akik meg tudják csinálni az olimpiát anélkül, hogy külsősöket kéne felkérni?

©

R. G.: Még nem publikus, hogy kik utaznak. Úgyhogy az értesülést nem kívánom kommentálni. De ha már a gazdasági szemléletről beszéltünk, mit tennének, ha szükségük lenne emberekre: idehoznák őket státuszba egy éves költségkerettel 100 millió forintért? Vagy megvennék inkább őket az esemény idejére 5 millióért? Sok jó kommentátor más televíziós társaságnál dolgozik, „el van adva”. Kicsi a létszám az MTVA sportszerkesztőségén, és ahhoz ki kell vinnem néhány külsőst, hogy ezt a bődületes műsormennyiséget bírjuk. Fölkérek néhány olyan szakkommentátort, akit én nagyon jónak tartok. De jelzem, hogy szubjektív a műfaj, én nem mondanám, mondjuk, a Faragóra, hogy a legjobb. Nem hinném, hogy van ilyen, hogy legjobb.

hvg.hu: Nincs is olyan szándéka, hogy akiket nagyon jónak tart, azokat idehozza?

R.G.: Azt nem mondtam. Úgy gondolom, ha így fejlődik tovább az MTVA sportfőszerkesztősége, akkor bővülnie is kell. De erről inkább az olimpia után gondolkodnék. Most inkább azt mondom: az olimpiáig kösz, jól vagyok.

hvg.hu: Van két olyan ember, akit kirúgtak, és most az olimpiára visszahívták őket szerkesztő-munkatársnak. Miért kellett őket kirúgni?

R.G.: Szerkesztőknek hívtuk őket. Szerkesztőcentrikus lesz a londoni olimpia, minden más olimpiával szemben Londonból fogjuk szerkeszteni a műsort. (Athénban és Pekingben is így volt – a szerk.) Miért ne hoznám vissza őket, ha szükségem van rájuk? De azért nem fogok embereket fölvenni státuszba, mert kiviszem őket a londoni olimpiára.

hvg.hu: Még nincs ítélet Knézy Jenő bántalmazási ügyében, ennek ellenére mégis újra dolgozik, és az MTVA utazó csapatának is a tagja. Nem aggályos az ügy lezárását megelőzően Knézyt kommentátorként foglalkoztatni? Vagy az, hogy sporthíreket mond a rádióban és az MTV-ben?

R. G.: Knézy Jenő egy tehetséges kommentátor, szeretik a nézők és a hallgatók. A perében hozott másodfokú ítélet új bizonyítási eljárást írt elő. Nem tisztem megítélni a történteket.

hvg.hu: Az, hogy egy zrt.-s dolgozhat az MTVA-produkcióban vagy nem, hogyan dől el?

©

R.G.: Ez egy nehézkesen működő konstrukció. Önmagában nonszensz, hogy az MTV Zrt., a Duna Tv Zrt. vagy a Magyar Rádió Zrt. dönti el, hogy mit rendel meg, ugyanakkor az MTVA-nál a pénz, a technika. Vegyünk egy példát: ott van például Lantos Gábor, aki kiemelkedő tehetségű sportkommentátor, de azzal, hogy maradt a Magyar Rádió Zrt.-nél, és ő lett ott a programszerkesztő, elvben aláírta az ítéletét, hogy nem dolgozhat nekem. A jelenlegi rendszerben írnom kell egy levelet az MR Zrt. vezetőjének, ha igényt tartok rá, hogy Lantos mennyire nélkülözhetetlen a sportközvetítések számára, és akkor ezzel a kikérővel tud nekünk dolgozni például az olimpián. Az talán a legfontosabb, hogy mióta idejöttem, az ehhez hasonló ügyekből a szervezeti egységek között nincsenek problémák.

hvg.hu: 2008-ban egy eléggé legatyásodott MTV-n az olimpia töltötte ki a műsoridő nagyon nagy részét. A tévé szinte egész nap Pekingből sugárzott. Most sokkal több saját gyártású produkció fut az m1-en. Kell-e valami elől kitérni? Mi hová kerül?

R.G.: Nagyon másképp most sem lesz, mint Pekingben volt: horribilis mennyiségű műsorpercet adunk (m1, m2, Magyar Rádió), de a gyártást tekintve racionalizálva. Ahol várható jó magyar eredmény, oda megrendeltük a kommentátorállásokat, de ahol becsúszhat valami, ott is 24 órán belül meg tudjuk ezt tenni. Tehát nem fogunk lecsúszni semmi fontosról. Az m2 technikailag nagyjából ugyanolyan lefedettségű, s ugyanannyit tud sugározni, mint az m1, ahol a kiemelkedő eseményeket adjuk, és ez alatt nem csak a magyar vonatkozásúakat értem. A 100 m-es férfi síkfutás vagy egy USA-Szerbia férfi kosármeccs például biztosan az m1-re kerülne, de ha Sidi (Péter, sportlövészet – a szerk.) vagy az öttusában valaki úgy áll, hogy éremesélyes – akkor adott esetben a kosármeccset áttesszük az m2-re. Igyekszünk nagyon flexibilisek lenni.

hvg.hu: Mit lehet tudni a labdarúgó-Eb-közvetítésekről?

R.G.: Minden meccset HD-ban közvetítünk, együttműködünk a Sport TV-vel, a Forma-1 miatt csupán egyetlen mérkőzést nem tudunk élőben adni, azt ők sugározzák előbb, de minden esetben miénk a választás joga. Műsoridőben eléggé be vagyunk szorítva: van Gundel Takács Gábornak a Maradj talpon! vetélkedője, aztán a Marslakók-sorozat, illetve a Híradó – ezekhez nehezen vagy egyáltalán nem tudunk hozzányúlni. A mérkőzés előtti és utáni műsoridő emiatt még nincs teljesen eldöntve, a szakkommentátorok viszont nagyjából ugyanazok lesznek, akiket a nézők megszokhattak. Négy kommentátor, illetve riporter utazik: Gundel Takács helye egyértelmű, Deák Horváth Péter, aki mindig hoz egy tutit, a saját nevelésű Menczer Tamás, aki hét éve lépked előre. A negyedik kommentátor neve legyen meglepetés.

Riskó Géza

Korábbi tízszeres magyar úszóbajnokként, a testnevelői pályát korán elhagyva 1973-ban kezdett el sportújságíróként dolgozni. A rendszerváltás előtt 12 évet húzott le mint rovatvezető az Esti Hírlapnál, alapító-főszerkesztője volt a Pesti Hírlapnak,1992-tól pedig 9 éven át volt főszerkesztő-helyettese a Mai Napnak. Alapító főszerkesztőként jegyezte a Színes Mai Lapot és a Napi Ászt is. 2006-ban, amikor már jó ideje munka nélkül volt, és „bérülő voltam a nejem kocsijában, hogy ne kelljen fizetni a parkolásért, mert annyira nem volt pénzünk”, megtalálta egy hirdetés: a Duna TV, a nemzet kulturális televíziója keresett sportfőszerkesztőt. „Amikor ezt megpályáztam, nem is tudtam, hol a Duna TV”, de őt választották. Reggeli magazinműsort is szerkeszett, „ezres szériában”, majd rábízták a Közbeszédet. Két hónappal az MTVA-s sportfőszerkesztői kinevezése előtt már a Duna TV divízióigazgatója volt.

 

Írt tíz, főként zenei tárgyú könyvet (Edda, R-Go, 3+2, Pege, Benkó), forgatott filmet Varga Zoliról, Grosicsról és Buzánszkyról, valamint Kokóról (utóbbit az MTV-n, amihez elmondása szerint a belga RTL engedélyét kellett megszereznie 24 órán belül; ezen aztán Kovács annyira csodálkozott, hogy az első kérdése hozzá az volt: „Ki vagy te?”). De a legnagyobb show-ja valószínűleg az lett volna, amit az RTL Klub-nak talált ki 1999-ben, amikor felkérték, hogy a TV2-s Lagzi Lajcsit lenyomva vigyen sikerre egy heti showműsort Zámbó Jimmy-vel: „Az első adás szilveszterkor lett volna. Jimmy fehér zongorán a Siratófalnál játszotta volna az Ave Maria-t. A nézőket már napokkal korábban arra biztattuk volna, hogy tegyenek ki az ablakba egy-egy gyertyát. Milliók az országban RTL-es gyertyával várták volna az új évet.” A tervből csak azért nem lett semmi, mert kineveztek fölé egy fiatal hölgyet, akinek a szakmához nem sok köze volt, és emiatt Riskó azonnal felállt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Titokban szervezi a kormány Magyarország legkeményebb kibervédelmét

Titokban szervezi a kormány Magyarország legkeményebb kibervédelmét

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

A londoni értéktőzsdéhez ragasztották magukat környezetvédő aktivisták

A londoni értéktőzsdéhez ragasztották magukat környezetvédő aktivisták