szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Douchev-Janics Natasa abban az esetben versenyezhet jövőre szerb színekben, ha október 31-ig 150 ezer euró érkezik érte a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez. Hivatalosan „felkészülési hozzájárulást” kér Janicsért az MKKSZ, amely egyébként sem Paksy Tímea, sem Csipes Tamara országváltásához nem járult hozzá.

©

„Janics Natasa a Magyar Kajak-Kenu Szövetség álláspontjára várt. Azzal, hogy az elnökség ragaszkodik a 150 ezer eurós lelépési pénzhez, nagyjából azt éri el, hogy Natasa nem hazájába, hanem Bulgáriába távozik, ahová a nemzetközi szövetség hatályos jogszabálya alapján lelépési pénz nélkül igazolhat, akár év közben is.” – mondta a hvg.hu-nak Csonka Gábor, Janics volt menedzsere.

Az MKKSZ elnöksége szerdai ülésén döntött a „kiadásukat” kérvényező 11 kajakozó ügyében. Született egy elvi döntés, ami kimondja, hogy 17 évesnél idősebb világ- vagy Európa-bajnoki dobogóst az MKKSZ nem ad ki más országnak. Ehhez kapcsolódva határoztak arról, hogy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara ország váltásához nem járulnak hozzá. Janics esetében az elnökség ugyanakkor feltétellel engedélyezte az országváltást, amennyiben bárki október 31-ig, azaz jövő szerdáig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) felkészülési hozzájárulást az MKKSZ-nek megfizet.

„Janics esetében mérlegeltük azt, hogy már a pályája delelőjén túl van, és hazatérne, ezért döntöttünk úgy, hogy feltétel mellett elengedjük” – mondta a hvg.hu-nak Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára, aki jelképesnek érzi az összeget azzal összevetve, hogy a közvetlen juttatásokon és az eredményekért adott díjazáson felül a felkészülés során milyen mértékű támogatást biztosított számára a szövetség. „Paksynak szeretnénk olyan megélhetési lehetőséget biztosítani, és elindítani az edzői pályán, hogy megérje számára Magyarországon maradni. Csipest pedig azért nem engedjük, mert benne van még 2-3 olimpiai jó szereplés lehetősége is” – mondta Ábrahám, aki szerint tehát az ő esete más, mint Janicsé vagy akár Paksyé. Ábrahám Attila azt is elmondta, hogy a 11 versenyző közül többeket is elengedtek, így például Kristian Douchevet, Natasa fogadott fiát, aki szerb színekben szeretne versenyezni.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, hogy Natasának felajánlották, hogy versenyezzen magyar színekben és éljen Szerbiában, de erre Natasa nem volt igazán nyitott. Elmondása szerint Janics szeptember 27-i bejelentését követően fokozatosan derült ki, hogy a szerb szövetség a bejelentéssel szemben nem tett ajánlatot a kajakozónak, és nem a férje állása miatt szeretne Janics költözni – egyébként pedig Douchevet Szegeden is foglalkoztatták, másodedzőként..

©

Csonka Gábor, Janics volt menedzsere szerint nem igaz az a sajtóban elterjedt állítás, hogy a szerb szövetség, illetve Janics hazudott a versenyző hazatelepülésével kapcsolatban: Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón jelentette be Janics „megszerzését”, a szerb szövetség pedig csak annyit állított, hogy ők nem tettek ajánlatot Janicsnak, miközben a versenyző férje tényleg kapott edzői ajánlatot, hiszen nem véletlenül fényképezték a sajtótájékoztatón a szerb kajak-kenu csapat felszerelésben.

Csonka szerint a szövetség vezetői bedőltek a szerbek tárgyalási stratégiájának, akik nyilvánvalóan megpróbálták fizetés nélkül megszerezni Natasát. Azzal, hogy felálltak és a sajtóban az jelent meg, hogy Natasa hazudott, az ügy kommunikációja csúnyán elmérgesedett, ami egyik félnek sem jó. „Nagyon valószínű, hogy így „a nevető harmadik”, a bolgár kajak-kenu sport örülhet majd.” – mondta Csonka.

Csipes Tamara
©

Baráth Etele elnök és Ábrahám Attila főtitkár is úgy látja, hogy Janics távozása csak a jéghegy csúcsa. „A kajak kenu szövetség az elmúlt években felőrölte az összes erőforrás-tartalékát. A gazdasági válság, a szülők anyagi lehetőségeinek a romlása, a szponzorainkat is érintő adójogszabályok (különadók, a látványsportágak előnye a szponzorszerzésben a TAO-törvény miatt) mind oda vezettek, hogy kevesebbet bírunk, mint korábban. Megvizsgáltuk: Janics kivételével az Eb- és vb-dobogós versenyzőink távozása elsősorban arra vezethető vissza, hogy akik nem tudnak idehaza nyerni, azok nem képesek az egzisztenciájukat hosszú távra biztosítani, külföldön jobb lehetőségeket látnak” – mondta Baráth.

Ábrahám szerint ezek a versenyzők a gyengébb ellenállás irányába mozdulnak el, és oda mennek, ahol kisebb a konkurencia. A felvetésünkre, hogy nem túlzó a mobilitás ilyen fokú korlátozása egy olyan versenyző esetében is, aki adott esetben 18 évesen felfért egy világversenyen a dobogóra, ugyanakkor, ha a pályafutása során csak kisebb versenyeket nyer majd, aligha számíthat a Gerevich-ösztöndíj havi százezer forintjánál többre. Az MKKSZ főtitkára szerint itt más területen is megjelenő társadalmi problémáról van szó: ha az állam a másodvonalba tartozó versenyzőket is méltányosabb összeggel támogatni szeretné, akkor az olimpiai évben 600-700 millió forintra rúgó támogatást meg kellene háromszoroznia.

Paksy Tímea
©

Mi próbálunk abban gondolkodni, hogy hogyan lehet perspektívát kínálni azoknak a  sportolóknak, akik vagy korán abbahagyják, mert félnek attól, hogy ha nem nyernek, felkopik az álluk, és azoknak is, akik azért sportolnak tovább, mert a edzések mellett nem volt idejük és erejük megalapozni a sportkarrier utáni éveket.” Ábrahám szeretné, ha eltűnne az óriási finanszírozási különbség a kajak-kenuban az élsport, az amatőr versenysport és a szabadidősport között, és valamennyi területen sikerülne megteremteni a finanszírozás fenntartható alapjait.

„Az élsportban is szükségszerűen kerül elő a „röghözkötés” témája: az állam rengeteget költ egy versenyzőre, és nyilván az az érdeke, hogy amikor a versenyző beérik, a nemzetnek szerezzen dicsőséget. A legsikeresebb olimpiai sportágban ez a kérdés úgy vetődik fel, mint az orvos-elvándorlás problémája. Adott esetben fel lehetne tenni a kérdést, hogy a versenyzők vállalják-e a felkészülési költségek biztosítása fejében, hogy cserében Magyarország színeiben versenyezzenek.” – mondta Ábrahám.

Baráth Etele elmondta, hogy a legmagasabb szinten is tájékozódtak a fejleményekről, és arra biztatták őket, hogy tegyenek meg mindent az értékek itthon tartásáért. Változást jelenthet a finanszírozásban, hogy a látványsportágak után az egyéni sportágak, köztük az olimpiai sikersportágak támogatásának a reformjával is hajlandó foglalkozni a kormány. Csütörtökön a szakszövetségek vezetői ebben az ügyben vesznek részt egyeztetésen a Miniszterelnökégen, amelyen Orbán Viktor is részt vesz. Ábrahám Attila szerint komoly változások várhatók, de nem a TAO-kedvezményeket terjesztenék ki, hanem más megoldást keresnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval