szerző:
Horn Andrea

A magyar kézilabdázás igazi legendája vonult vissza ma hivatalosan a válogatottságtól: a Magyarország-Hollandia női Európa-bajnoki selejtező előtt "munkahelyén", a győri Audi Arénában elbúcsúztatták Görbicz Anitát. A mezszámát visszavonultatták, többé nem lesz 13-as a nemzeti csapatban.

"Tudtam, hogy eljön majd ez a pillanat, de nem gondoltam, hogy ennyire izgatott leszek" – mondta Görbicz Anita azután, hogy tapsvihar közepette, a tiszteletére állított sorfal előtt belépdelt a pálya közepére. Amikor Pálinger Katalin, korábbi csapattársa, a szövetség alelnöke köszöntötte, s azt mondta, a kézilabda királynőjeként, a legjobb női kézilabdázóként köszön el a válogatottól, már a könnyeivel küszködött.

A karrierje nagy részében irányítóként, de különleges tehetsége révén bármelyik mezőnyposzton bevethető játékos klubjában, a Győri Audi ETO KC-ban továbbra is szerepel majd – 2019-ig szól a szerződése –, a címeres mezt azonban tavaly decemberben, a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, a franciák elleni mérkőzésen húzta fel utoljára. Azon a meccsen két gólt dobott, a magyarok 29-26-ra kikaptak az olimpiai ezüstérmes és későbbi győztes ellenféltől, és kiestek. A találkozó után Görbicz csalódottan nyilatkozott, azt mondta, mindenképpen a négy közé szeretett volna kerülni a csapattal, és adott is volt a lehetőség, de nem sikerült élni vele. Végül bejelentette: ennyi volt.

©

Addigra 16 év alatt 232 mérkőzést játszott a nemzeti csapatban, amelyeken összesen 1111 gólt lőtt. 2002-ben, 19 évesen került be a felnőtt válogatottba – az előző évben a junior-vb-n ezüstérmet nyert – s a decemberi kontinenstornán ötödik helyen zárt. A következő évi világbajnokságon robbant be igazán, nagy szerepe volt abban, hogy a gárda a döntőig menetelt, ahol aztán a franciáktól kikapva a második helyen végzett. A vereségért magát okolta.

45 másodperccel a találkozó vége előtt gólt szerzett, ezzel háromra növelve a magyar előnyt, a bírók azonban lépéshibát láttak, elvették a találatot, s jöhettek a franciák, akik nem hibáztak. Egyetlen gólra olvadt a vezetés, az utolsó magyar támadásnál pedig kicsúszott a kezéből a labda. A franciák következhettek, s a meglóduló játékos elé éppen ő lépett be; kiállították, a franciák pedig időn túli hetessel egyenlítettek, a hosszabbításban pedig 32-29-re elléptek, elhódítva az aranyat. Ezzel kapcsolatban az Indexnek tavaly azt mondta, nem nézte vissza a találkozót és a jelenetet sem, amikor szabályosnak gondolt gólt dobott. "Az oka nagyon egyszerű: nem szokásom a meccsek visszanézése. Mindig igyekeztem arra koncentrálni, amit sikerült elérnem. A mérkőzéseken, tornákon mindig a munkára és a következő feladatra összpontosítottam."

©

Mindig ez a céltudatosság és elszántság vezérelte, számára nem létezett lefutott meccs, mindig ment előre a védők közt cikázva, sokszor a legnehezebb helyzetekben is különleges eleganciával, a rá jellemző zsenialitással megoldva. A 2004-es athéni olimpián az 5., a hazai rendezésű Eb-n bronzérmes lett a válogatottal, ahogyan a következő évi világbajnokságon is. Akkor a világ legjobb kézilabdázójának választották.

A 2006-os Eb-n nem jött össze a dobogó, az 5. helyen zárt a csapat, s a 2007-es világbajnokság sem sikerült jól: nyolcadikok lettek. Nem Görbiczen múlt. 10 mérkőzésén 90 gólt lőtt, a legtöbbet az egész tornán. Kiemelkedő játéka elismeréseképpen 2003 és 2005 után újra beválasztották a torna All-Star csapatába.

©

Közben egyre gyűltek a klubsikerek, a Győr egyre-másra halmozta a magyar bajnoki címeket és a Magyar Kupa-győzelmeket, a válogatott szekere azonban nem futott. A következő három év alatt a csapat legjobb eredménye a pekingi olimpiai 4. hely volt, a 2011-es világbajnokságra pedig ki sem jutott.

A 2012-es kontinenstorna már sokkal jobban sikerült: a válogatott a 3. lett. Erre az Indexnek így emlékezett vissza: "A dobogón állni a válogatottal fokozhatatlan élmény, a szentpétervári (2005) bronzérem éppen úgy kedves a szívemnek, mint a 2012-es Eb harmadik helye, hiszen akkor Karl Erik Böhn (a csapat akkori, azóta elhunyt szövetségi kapitánya) kihozta belőlünk a maximumot."

©

A következő évi vb-n a brazilok állították meg a csapatot a negyeddöntőben, ennek ellenére Görbicz ismét, negyedszer is bekerült a torna álomcsapatába. Ez az év azért is lehet igazán emlékezetes számára, mert végre teljesült, amiért olyan sokat harcolt: a Győrrel megnyerte a Bajnokok Ligáját.

2014-ben sikerült kiharcolni a BL-címvédést, azután azonban nagyot fordult a világ Görbiczcel: bejelentette, hogy párjával, Vincze Ottóval gyermeket várnak. A magyar-horvát rendezésű Eb-n – amelyen a válogatott 6. lett, nem jutott elődöntőbe – nem lépett pályára, a szakmai stábban várandósan is helyet kapott. Németh András szövetségi kapitány akkor azt mondta, a hozzáállása, kisugárzása rendkívül pozitívan hat a csapatra.

©

A visszatérése utáni világversenyekről már kevesebb jó élménye lehet a klasszisnak. A 2015-ös vb-n a 11. , a következő Eb-n a 12., a tavalyi vb-n pedig – történetében a legrosszabb helyezést elérve – a 14. helyen zárt. Ez azonban mit sem von le Görbicz csodálatos teljesítményéből. Visszavonulásával hatalmas veszteség éri a nemzeti csapatot, igazi vezéregyéniség – talán nem túlzó azt állítani, hogy – korszakos zseni távozik.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!