szerző:
Horn Andrea
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott: ha este sikerül idegenben legyőznie Walest, biztosan ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon, és több mérkőzését hazai közönség előtt, a Puskás Arénában játszhatja.

Nem lesz könnyű. Nemcsak azért, mert a walesi válogatott 26 hellyel előzi Magyarországot (24., illetve 50.) a FIFA világranglistáján, vagy mert Ryan Giggs a számukra is élet-halál kérdést jelentő találkozón a lehető legerősebb összeállításban – benne a Real Madrid játékosával, Gareth Bale-lel, a juventusos Aaron Ramsey-vel és a Manchester Unitedet erősítő Daniel Jamesszel – küldi majd pályára a csapatát.

Hanem azért is, mert a magyar együttesben, főleg a védelemben, rengeteg a lyuk. Rossi három kulcsjátékosból kettőre, Willi Orbánra és Kádár Tamásra sérülés miatt nem számíthat, Korhut Mihályt pedig az eltiltása miatt kell nélkülöznie. A középpályás Kleinheisler László ugyanezen okból nem utazott Cardiffba. Kiesett a középpályáról Kalmár Zsolt is, aki a Puskás Aréna avatóján bokáját törte.

©

A kezdő tizenegy – felforgatott védelem ide vagy oda – már összeállt Marco Rossi szövetségi kapitány fejében, aki hétfőn már csak azt nem tudta, ki lesz az a három játékos a keretből, akit a kispadra sem ültet le. A pénteki, Uruguay elleni barátságos meccsen – a Puskás Aréna 2-1-re elveszített nyitómérkőzésén – debütált Nagy Zsoltot, a Puskás Akadémia focistáját például mindenképpen pályára küldi majd.

Ha nyerünk, és ha nem

A magyar csapat 34 éve nem jutott ki nagy tornára egyenes ágon: az 1985-ben sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt.

Most az egyenes ági továbbjutást illetően nem maradt túl sok számolgatnivaló. A selejtezőcsoportban az állás jelenleg ez:

©

Amennyiben összejönne a bravúr – Rossi szerint ez csak hit és hozzáállás kérdése –, és sikerülne megverniük Ryan Giggs együttesét, akkor csoportmásodikként, a selejtezősorozatot 17 ponttal záró horvátok mögött két ponttal lemaradva már kinn is vannak az Eb-n Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország és Ukrajna társaságában. Ha viszont Bale-ék nyernek, átugorják a magyar válogatottat, és ők örülhetnek a részvételnek.

Döntetlen esetén két lehetséges forgatókönyv adódik:

  • ha Szlovákia hazai pályán papírforma-győzelmet tud aratni Azerbajdzsán felett, nevető harmadikként továbbjut Horvátországgal együtt.
  • ha viszont Nagyszombatban az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi egál is elég volna, hogy megtartsák a második pozíciójukat.

Az út idáig

Azt, hogy még maradt esély az egyenes ági kijutásra, két hazai bravúrnak köszönheti a válogatott: márciusban a világbajnoki ezüstérmes horvátokat sikerült legyőzni 2-1-re, aztán júniusban Walest 1-0-ra. És a kötelezőt, Azerbajdzsán legyőzését is hozta Marco Rossi együttese (1-3 idegenben és 1-0 itthon).

©

Igaz, sokkal jobban is állhatna a csapat szénája, ha a selejtezősorozat nyitányán idegenben, aztán itthon nem hullajtott volna értékes pontokat a szlovákok ellen. A szomszédok oda-vissza verték a csapatot, Nagyszombatban még gólt sem tudtunk szerezni ellenük, 2-0-lal ért véget a meccs, de az Üllői úton is csak egyszer voltunk eredményesek, míg ők kétszer találtak be.

Pótvizsgára is küldhetnek

Egy cardiffi vereség sem jelentené azonban azt, hogy Magyarország biztosan lemarad a tornáról: a pótselejtező megmentheti. Négy éve a csoportharmadikokat sorsolták össze, úgy alakult ki a pótselejtező mezőnye – akkor Norvégiát vertük oda-vissza a 2016-os franciaországi Eb-re való kijutásért – most viszont a Nemzetek Ligájában (NL) elért eredmény alapján dől el, kinek lehet még esélye ezen az úton indulási jogot szerezni.

Ez a lehetőség előttünk (de ha mi kijutunk, Wales és Szlovákia előtt is) a mezőnyfeltöltés szabályának köszönhetően nyitott most, mivel a hétvégén Nemzetek Ligája-sorozatban korábban előttünk végzett Svédország Románia 2-0-s legyőzésével kijutott, ezzel pedig helyet adott nekünk a pótselejtezőben.

©

Jelenleg egyetlen csapat sem áll továbbjutásra a selejtezőből azok közül, amelyek az NL-ben a 31. helyre befutott magyar válogatott mögött végeztek. Ezért, ha Rossi csapata selejtezőcsoportja 3. vagy 4. helyére csúszna vissza a cardiffi találkozó után, az azt jelentené, hogy Bulgáriával, Izraellel és Romániával együtt bekerülne a márciusi rájátszásba. És mivel mind a négy csapat a C ligából érkezne, ezért sorsolással dobnák szét őket a mezőnyben. Így aztán kerülhetnének/maradhatnának

  • a papíron legerősebb, a jelenlegi – magyar továbbjutást jelentő – állás szerint Izland, Bulgária/Izrael/Románia, Wales*/Szlovákia*/Írország/Észak-Írország alkotta A, (*attól függően, hogy Wales vagy Szlovákia előzi meg a magyar válogatottat)
  • vagy a Bosznia-Hercegovina, Wales*/Szlovákia*/Írország/Észak-Írország alkotta B, (*attól függően, hogy Wales vagy Szlovákia előzi meg a magyar válogatottat)
  • illetve a Skócia, Norvégia, Szerbia/Bulgária/Izrael/Románia alkotta C jelű csoportba is

A leggyengébbe, a D-be azonban nem, onnan ugyanis egyetlen csapat sem áll továbbjutó helyen, így jelen állás szerint Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország játszik majd a pótselejtezőben.

Ha ez az út nyílik meg a magyarok előtt, akkor a jövő márciusi "pótvizsgán" két mérkőzést kellene nyerniük (március 26. és 31.), az elsőt mindenképpen idegenben. Az ellenfeleket pénteken, Nyonban sorsolják majd össze.

Az akarat győzelme lehet

A hozzáállás és az akarat dönt majd a Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőn – mondta a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Cardiffba indulás előtt. Marco Rossi szerint, ha a csapat el tudja hinni, hogy nyerhet, akkor sikerülhet a bravúr. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón pedig egyebek mellett arról beszélt, hogy a játékosai tudják, milyen fontos mérkőzés vár rájuk. „A focistáim tudják, hogy mennyire fontos ez a meccs. Azt fogom csak mondani nekik, hogy tisztában vannak azzal, hogy a walesiek milyen energiákat képesek mozgósítani a pályán. Ha ők sárkányok lesznek, nekik oroszlánokká kell válniuk.”

©

A játékosok is fogadkoztak az Uruguay ellen 2-1-re elveszített pénteki meccs után. Szalai Ádám nagyon önkritikus volt a mérkőzést követően, arról beszélt, hogy azzal együtt sem érzi vállalhatónak a vereséget, hogy az ellenfél az ötödik a világranglistán. Aztán azt is kijelentette, hogy kutya kötelességük kedden kijutást érő eredményt elérni.

Dzsudzsák Balázsra, a csapatkapitányra mintha pedig mintha átragadt volna valami Rossi pozitív gondolkodásából:

El kell hinnünk, hogy ez a keddi meccs csak a mienk lehet. Életünk lehetősége előtt vagyunk, történelmet kell, hogy írjunk. Egy cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt: egy egész ország áll mögöttünk, és egy ilyen stadionban játszhatunk fél év múlva."

Ryan Giggs is nyilatkozott a meccs előtti napon, azt mondta, nagy meccsre számít a magyarok ellen. "Nagy kihívás és nehéz találkozó lesz, de jó formában és jó hangulatban várjuk. Kedden be kell fejezni a munkát" – jelentette ki a szakvezető, aki megjegyezte, a szombaton Azerbajdzsánban 2-0-ra megnyert mérkőzés után hosszú volt az út haza Bakuból, ezért a vasárnap pihenéssel telt, de mindenki egészséges, így minden játékosára számíthat a sorsdöntő összecsapáson.

©

Az MTI beszámolója szerint Giggs beszélt a két csapat júniusi meccséről is, amelyet nagy csalódásként élt meg. Akkor azonban – magyarázta – mások voltak a körülmények: azt a találkozót a szezon végén játszották, ráadásul az volt a második idegenbeli mérkőzésük három napon belül, mert közvetlenül előtte a vb-ezüstérmes horvátok vendégei voltak. "Hinnünk kell magunkban. Minőség és bátorság, ezek a kulcsszavak. Hiszek a játékosaimban, de jobban kell futballoznunk, mint Bakuban" – árulta el a siker receptjét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Horn Andrea Sport

Menő stadion már van. Jó focit mikor sikerül bele keríteni?

Kikapott első, az új Puskás Arénában lejátszott meccsén a magyar labdarúgó-válogatott. Az eredmény nem meglepetés, de többet vár az ember attól a csapattól, amely új otthona megnyitóján játszik telt ház előtt. Nézni azért volt mit, csak nem feltétlenül a pályán.

A Seveled díszbemutatójáról a kórházba: megszületett Tenki Réka babája

A Seveled díszbemutatójáról a kórházba: megszületett Tenki Réka babája

Ritka, albínó őzet láthattak Sopron környékén – vagy valami mást

Ritka, albínó őzet láthattak Sopron környékén – vagy valami mást

hvg360: három hónap, 9000 előfizető, és megyünk tovább

hvg360: három hónap, 9000 előfizető, és megyünk tovább

Döcögősen kezd az új budapesti napilap, nem került nyomdába

Döcögősen kezd az új budapesti napilap, nem került nyomdába

Szijjártó Péter: 400 japán tanul orvosnak Magyarországon

Szijjártó Péter: 400 japán tanul orvosnak Magyarországon

Egyéni csúccsal lett ezüstérmes a rövidpályás úszó-Eb-n Késely Ajna

Egyéni csúccsal lett ezüstérmes a rövidpályás úszó-Eb-n Késely Ajna