szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezek közül 1100-at az olimpiai sportágakban szereplő sportolókon végeznek el.

Másfél ezer államilag finanszírozott doppingvizsgálatot tervez idén az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága, egyebek mellett erről is tárgyalt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége az év első ülésén. Fábián László főtitkár beszámolója szerint ők azt javasolták, hogy ezek közül 1100-at az olimpiai sportágakban versenyző sportolókon végezzenek el,

535 mintavétel pedig konkrétan az idei felnőtt és ifjúsági olimpiai eseményekhez kapcsolódjon.

A vizsgálatokra vonatkozó előterjesztés tartalmazza, hogy a MOB közgyűlésének november 30-án hozott döntése értelmében

az ifjúsági téli olimpiára, valamint a felnőtt nyári olimpiára készülő versenyzők csak akkor vehessenek részt a játkékokon, ha előírt számú negatív doppingmintát adnak.

Hogy ki végzi majd az államilag finanszírozott doppingellenőrzéseket, egyelőre nem tudni. A nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) feladatait korábban hosszú időn keresztül a Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoport Kft. (MACS) látta el, amelyet közbeszerzéssel választottak ki. A cég szerződése 2019 végén lejárt, az emberierőforrás-tárca decemberben írta ki az új pályázatot, amelyre január 16-ig várják az ajánlatokat.

A múlt vasárnap a német közszolgálati tévécsatornán, az ARD-n levetített riportfilmben nemcsak a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) magyar elnökével, Aján Tamással, hanem a MACS ellenőreivel szemben is súlyos vádak fogalmazódtak meg. Az IWF megbízásából eljárva korábban moldáv súlyemelőket vizsgáltak, s állítólag tőlük fogadták el a manipulált doppingmintákat.

Korábban Tiszeker Ágnes a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a filmben semmilyen konkrét vád nem hangzott el.

Ha megnevezi az ARD, hogy melyik mintavételről vagy melyik moldáv útról van szó, visszakeresem, ki volt az ellenőr, és tudok kérdéseket feltenni. De egyelőre nem látom okát bárki ellen vizsgálatot indítani.

Létezhet, hogy Hosszú Katinka az országnak nem, csak magának nyer aranyat Tokióban?

Az orosz sportolóknak az államilag támogatott doppingolás miatt immár évek óta ez a sors jut. A kérdés a magyar sportolókkal kapcsolatban azért merül fel, mert az ARD német tévé hatalmas botrányt robbantott ki az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő-szövetség ügyeit vizsgálva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg360

Titkos dopping: A súlyemelők ura – avagy hogy tesznek tönkre egy olimpiai sportágat - itt az ARD-film leirata

Nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg az ARD oknyomozó újságírói által készített dokumentumfilm a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar elnökéről, Aján Tamásról, illetve a Magyar Antidopping Csoportról. A filmben korrupcióról, titkos bankszámlákról, meghamisított doppingtesztekről beszélnek. A filmet egyelőre csak Németországban lehet legálisan megnézni. A téma fontossága miatt a film teljes leiratát közöljük.