szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy pontra lett volna szüksége a magyar válogatottnak ahhoz, hogy az olimpiai selejtezőre jusson, de nem sikerült.

Első félidő

3. perc: Gyors gólváltással indul a meccs, majd Balogh Zsolt hetest ront. 1-1

5. perc: Győri góljával előnybe kerülünk, majd kiállítják Miguel Martinst. 2-1 ide.

7. perc: Nem jövünk ki igazán jól az emberelőnyből, Cavalcanti kiegyenlít, utána Balogh gondoskodik róla, hogy legalább az előny meglegyen, mire egyenlő létszámba kerülnek a csapatok. 3-2-re vezetünk.

10. perc: Portugál egyenlítés után újra visszavesszük a vezetést, majd egy támadáson belül két kapufát dobunk. 4-3 az állás, arra egyelőre várni kell, hogy bármelyik csapat is kétgólos előnyt szerezzen.

13. perc: Portugál egyenlítés után a kapusok percei következnek, hosszabb ideig marad a döntetlen. Majd egy magyar hiba után letámadnak a portugálok, és a meccsen először megszerzik a vezetést, 4-5.

16. perc: Már kettő a portugál előny, nagyon hatékonyan játszanak 7 a 6 ellen. Majd nagyjából hét és fél perc után Bóka megtöri a magyar gólcsendet, viszont a következő támadásból újra kétgólos előnybe kerül az ellenfél, 5-7.

18. perc: Balogh góljával közelítünk a portugálokhoz, utána azonban emberhátrányba kerülünk, Sipost küldik ki, Rui Silvát pedig ápolni kell. 6-7.

20. perc: Martins kihasználja az emberelőnyt, a következő támadásban viszont szerencsénk van, Szita nem túl jól helyezett, de annál erősebb lövése a kapusról pattan be. A portugálok ez után hetest kapnak, és nem hibáznak, így 9-7 oda, amikor kiegészül a magyar csapat. Rögtön visszajövünk mínusz egyre, Bándihi lövi a nyolcadik magyar gólt, 8-9.

21. perc: Újabb portugál hetes, Moreira nagyon higgadt, ezúttal sem hibázik, 8-10.

22. perc: Villámgyorsan kiegyenlítünk, előbb Balogh hatalmas gólt dob, majd a következő támadásukat elrontják a portugálok, Bóka pedig az üres kapuba dobja a labdát, 10-10!

23. perc: Areiát nem tudjuk tartani, újra megszerzi a vezetést Portugáliának, Bóka viszont ismét kiegyenlít, 11-11.

25. perc: Borges lő gólt, majd egy ütközés után Szitát kell ápolni. A bírók videón visszanézik az esetet, és úgy döntenek, kiállítják Cavalcantit. 12-11 oda.

27. perc: Borges hétméterest harcol ki, Moreira a negyedik büntetőjét is belövi. Bánhidi visszahoz minket mínusz egyre, neki is 4/4 a mutatója eddig. Így amikor kiegészül a portugál csapat, 13-12 Portugáliának, majd egyenlő létszámban rögtön gólt lőnek, 14-12 oda.

28. perc: Most először három gól a különbség, természetesen Moreira, természetesen hetesből. 12-15.

30. perc: Balogh visszahoz minket mínusz kettőre, 4 gól, 4 gólpassznál tart ezen a meccsen. A túloldalon Areinának is jó napja van, újabb gólt dob, 13-16. Az ellentámadás alatt egy portugál szabálytalanság után magyar időkérés, fél perccel a nagyszünet előtt. A támadást Ligetvári-góllal fejezzük be, majd a portugáloknak marad tíz másodpercre egy utolsó akcióra. Areia gólt is lő belőle, de némi videózás után ezt nem adják meg, belépés miatt. A félidőben 16-14-re vezet Portugália.

Második félidő

33. perc: Sok hiba mindkét oldalon, majd Branquinho gólt lő, Balogh hetest hagy ki, Borges pedig a meccsen először négyre növeli a különbséget. 14-18, nem kezdődik jól a félidő.

36. perc: Máthé visszahozza a csapatot mínusz háromra, Gomes viszont újabb gólt szerez, 15-19. Ha ki is kapunk, fontos, hogy négygólos alatt maradjon a különbség, akkor lesz még esélyünk olimpiai selejtezőre továbbjutni. De sokkal jobb, ha nem kell számolgatunk este, mert most pontot szerzünk.

38. perc: Máthé végre bedob egy hetest, és az ellentámadást is kivédekezzük. A következő akciónkból Ligetvári szerez gólt, 17-19.

40. perc: Martins hatalmas gólt lő, amikor a bírók már passzív játék miatt fújni készülnének a portugálok ellen. Ligetvári csodás helyzetfelismeréssel ejt egy gólt, 18-20.

43. perc: Még egy portugál gól, majd a támadásunkban nagyot hibázunk, Salina egy az egyben viheti a kapusra a labdát, nem is hibázik. Máthé visszahozza a magyar csapatot háromgólos hátrányra, 19-22.

44. perc: Székely hatalmasat véd, majd Ligetvári megszerzi a negyedik gólját, a következő támadást viszont nem tudjuk kivédekezni, 20-23.

46. perc: Sipost kiküldik, Branquinho rögtön gólt lő. A kritikus négygólos különbségnél vagyunk, ennél többel nem szabad kikapni, 20-24.

47. perc: Egy eladott labda után Borges üres kapura gólt lő, 20-25. Időt kérünk.

48. perc: A portugálok kivédekezik a magyar támadást, Borges újabb gólt lő, így amikor kiegészülünk, már 20-26.

50. perc: Szomorú határt érünk el, hat perc lement magyar gól nélkül. Bóka töri meg aztán a gólcsendet, 21-26.

51. perc: Salina újra hatgólosra alakítja a különbséget, Mikler visszaáll a magyar kapuba. Balogh hatalmas szerencsével szerez egy gólt, a lövése bepattog a portugál kapus kezei és lábai mellett. 22-27.

53. perc: Salina, már megint, gyakorlatilag azt csinál, amit akar, az ötödik gólját dobja. 22-28. Elrontjuk a támadásunkat, a portugálok 4 az 1-ben jönnek, 22-29. Egy magyar hetes jön, Máthé nem hibázik, 23-29.

54. perc:  Harmatgyenge a magyar védekezés, ezúttal Cavalcanti lő gólt. 23-30.

56. perc: Győri visszahoz mínusz hatra, de ez még kevés, négynél többel nem szabad kikapni. A portugálok hosszú támadásokkal lassítják a játékot, és általában eredményesek a végén. Ezúttal Borges lő gólt, 5/5-nél tart, a meccs pedig 24-31.

57. perc: Nagy tartja életben a minimális reményeinket, 25-31. De az eredményességhez védekezni is tudnunk kéne, márpedig Moreira már megint gólt lő, 25-32. Bánhidi a következő támadásnál belövi ebben a félidőben az első gólját, 26-32.

58. perc: Végre egy portugál támadás jó tíz perc után, amiből nem kapunk gólt, Baloghot viszont lesáncolják, Branquinho pedig visszahozza a különbséget hétre, 26-33. Eddig bravúr kellett volna, most már csoda kéne.

59. perc: Emberelőnybe kerülünk, de a portugál kapus védi Győri lövését.

60. perc: A magyar szurkolók azt skandálják, hogy szép volt, fiúk, de ezt egész biztosan nem erre a meccsre értik. A portugálok még emberhátrányban is gólt lőnek, 34-26-os portugál győzelem a vége. Elbuktuk azt a lehetőséget is, hogy mások eredményeit nézegethessük, kijuthatunk-e az olimpiai selejtezőre.

Előzmények

Portugáliával játssza a magyar férfi-kézilabdaválogatott az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó meccsét. A magyar csapat szempontjából a helyzet egyszerű: legalább pontot kell szerezni ahhoz, hogy meglegyen a csoport harmadik helye, így az olimpiai selejtező. Egész pontosan így néz ki a matematika:

  • Ahhoz, hogy elődöntőbe jusson a csapat, győzni kell, majd kiszurkolni, hogy az esti meccsen Norvégia legyőzze Szlovéniát. Ez természetesen egyben olimpiai selejtezőt is jelent
  • A még olimpiai selejtezőt érő, de az elődöntőbe jutást már nem jelentő csoportharmadik helyhez vagy pontot kell szerezni, vagy maximum négy góllal kikapni és szurkolni azért, hogy Izland győzze le este Svédországot.

A magyar válogatott eddig ötször legyőzte Portugáliát, és csak egyszer kapott ki. Igaz, az öt győzelemből háromszor csak egy gól volt a különbség. Portugália egy győzelemmel, három vereséggel a csoport negyedik helyén áll, azaz ők is győzelmi kényszerben vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél