szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A játékok átszervezése nem lehetséges, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint három hónap van eldönteni, mi tévők legyenek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint három hónap múlva el kell dönteni, hogy a koronavírus-járvány miatt lemondják-e a tokiói játékokat. A 77 éves kanadai sportdiplomata úgy folytatta, akkor sok minden elkezdődik majd az olimpiával összefüggésben: biztonsági intézkedések lépnek életbe, kinyit az olimpiai falu, felkészülnek a hotelek és elkezdődik a tévéstúdiók, sajtóállások kiépítése.

"Nagyon nagy döntésről van szó, amit csak akkor lehet meghozni, ha megbízható adatokkal rendelkezünk" – mondta Pound. "Egy ilyen léptékű eseményt nem lehet csak úgy visszamondani vagy elhalasztani. Nem mondhatjuk azt, hogy inkább októberben rendezzük meg, mert ezzel nagy probléma elé állítanánk a televíziós jogtulajdonosokat, és ütközőpályára kerülnénk például az amerikaifutball-, a kosárlabda-, a basaball- vagy az európai futballnaptárral". Azt is hozzátette, hogy a mostani négyéves olimpiai ciklusban a NOB 5,7 milliárd dolláros bevételének 73 százaléka a tévés jogdíjakból származik.

Pound szinte lehetetlennek tartja azt, hogy másik városba költöztessék át a játékokat.

A világon alig néhány város van, amely ilyen rövid határidővel átvenné a rendezői feladatokat".

A London polgármesteri címére pályázó Shaun Bailey már felvetette, hogy a brit főváros esetleg be tudna ugrani Tokió helyére. "Azt nem támogatom, hogy sok helyszínre szórjuk szét az ötkarikás versenyeket, mivel abból csak sok világbajnokság lenne, de nem állna össze olimpiává" – nyilatkozott a volt NOB-alelnök.

Arra a felvetésre, hogy egy évvel el lehetne-e halasztani a tokiói játékokat, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) első vezetője közölte, a japán szervezőknek hivatalosan 12,6 milliárd dollárba kerül az olimpia.

©

"Kérdés, hogy ezt a buborékot fenn lehet-e tartani további egy évig, illetve hogy jövőre beleillene-e a nemzetközi sportnaptárba" – fogalmazott, majd kitért arra, hogy a NOB az előre nem látható problémák esetére egymilliárd dolláros szükségalapot hozott létre, amelyből azokat a sportági világszervezeteket támogatnák, amelyek működése a NOB-tól függ.

Pound arra bíztatta a sportolókat, hogy a helyzet komolysága ellenére folytassák a felkészülést az olimpiára, amely a jelenlegi helyzet alapján Tokióban lesz július 24. és augusztus 9. között. A tokiói játékokra a szervezők mintegy 11 ezer, míg két héttel később a paralimpiára 4400 sportolót várnak.

Schmitt Pál: Ilyen még nem volt

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke bízik abban, hogy a tervek szerint lehet megrendezni idén az olimpiát és a paralimpiát, de a koronavírus-járvány miatt optimizmusa "egyelőre kincstári".

Schmitt szerint a NOB és az olimpiai mozgalom olyan helyzettel találta most szembe magát, amilyenre nem volt példa a történelemben. Emlékeztetett arra, hogy a világháborúk miatt már maradtak el olimpiák, illetve rendeztek játékokat bojkott miatt csökkentett létszámmal. Arra viszont még nem volt precedens, hogy világjárvány miatt kellett elhalasztani vagy felfüggeszteni olimpiát.

"A NOB-hoz hasonlóan egyelőre várakozó, de bizakodó állásponton vagyok, ami viszont kincstári optimizmus. Tudományosan ugyanis nincs megalapozva, hogy a világ nyárig túllesz a járványon, és teljesen veszélytelenül lehet megrendezni az olimpiát Tokióban július-augusztusban. Egyelőre csak reménykedünk abban, amit az orvostudomány mond, hogy a hőmérséklet növekedése árt ennek a vírusnak, és idővel meglesz talán az ellenszer is. Van egy mondás, miszerint aki időt nyer, az életet nyer. A mostani helyzetre ez tipikusan igaz" – mondta.

Kató Kacunobu japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti miniszter kedden úgy fogalmazott, hogy túl korai lenne az esetleges halasztásról beszélni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban arról tájékoztatta a NOB-ot, hogy egyelőre nem kell válságtervet készíteni a játékok törlésére vagy áthelyezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának