szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A sportvilág szereplőinek nagy része egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – ahol sok versenyzőnek ellehetetlenült a felkészülése – helyesen cselekedtek a szervezők, amikor a nyári tokiói olimpia elhalasztásáról határoztak. Akadnak azonban a magyar sportolók között is olyanok, akiknek minden számítását keresztülhúzta a döntés. Van, aki zsarolásról beszél, és akad, akinek a keddi bejelentés a pályafutása végét jelenti.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elhalasztják a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt – ebben állapodott meg Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden délután. A felek telefonos válságtanácskozást tartottak, miután több ország olimpiai bizottsága is jelezte: ha az eredeti terveknek megfelelően, idén július 24. és augusztus 9. között rendezik meg a játékokat, nem engedik indulni rajta a versenyzőiket.

Bach és Sindzó megegyezése értelmében az olimpiát, valamint az azt követő paralimpiát legfeljebb egy évvel tolják el, azaz legkésőbb a jövő nyáron megtartják őket az eredeti helyszínen.

A döntés példa nélküli. Olimpiát korábban sosem halasztottak még el, de háromszor is elmaradt: 1916-ban az I., 1940-ben és 1944-ben pedig a II. világháború miatt.

Elhalasztják a tokiói olimpiát

Az idén nyárra tervezett játékokat legkésőbb 2021 nyaráig tolják el.

A döntést a nemzetközi sportélet minden szereplője üdvözölte, köztük számos magyar sportszervezet vezetője és sportolók is.

A Magyar Olimpiai Bizottság közleményben üdvözölte, hogy nem törölték, hanem csak elhalasztották a játékokat. Mint írták, felmérhetetlen munka áll most a szervezők, a NOB, a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok előtt, hogy a részleteket kidolgozzák, de a döntéssel lehetőség nyílt arra, hogy afelkészülés körülményei kiegyenlítődjenek, és a magyar sport az egészségügyi helyzet rendeződése után minél hamarabb visszatérhessen a szokott kerékvágásba, hogy "jövőre többen és erősebben legyünk ott Tokióban, mint azt idén képzeltük".

©

Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok kajakozó az Origónak úgy nyilatkozott: "Jelen helyzetben az olimpia elhalasztása minimum ésszerű döntés, amit kicsit azért természetesen sajnálok, de mindannyiunk egészsége ennél sokkal fontosabb. Jelenleg én is önkéntes karanténban vagyok a családommal, mert úgy gondolom, hogy ezen az időszakon közösen, a lehető leghamarabb így tudunk túl lenni."

A 42 éves, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán szerint "az idei év egy kicsit kacifántos lesz, valamiért mindig minden olimpiai esztendő egy kicsit más, különlegesebb, de ez a mostani nagyon is más... Mindentől függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal készülök nap, mint nap, mint tízévesen életem első versenyére. Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz lehetőségünk megmutatni a tudásunkat, de most türelemre és összefogásra van szükségünk nekünk is és mindenkinek a világon."

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó az M1-nek azt mondta, meglepte, hogy ilyen gyorsan döntést hoztak. "Egy kicsit le is taglózott, de nem ért teljesen váratlanul, mert az elmúlt hetekben már sejthető volt, hogy nem az eredeti időpontjában lesz az olimpia. A NOB teljes mértékben felelős döntést hozott, ami nekünk élsportolóknak nagy hiányérzetet okoz. Nehéz feldolgozni azt, hogy amire négy évet készültünk, azt elhalasztják és még egy évet kell ebbe beleölnünk, de fel fogjuk tudni dolgozni."

©

Kapás Boglárka világbajnok és olimpiai bronzérmes úszó csak annyit írt a Facebook-oldalára: "Az időpont változott, de a cél ugyanaz maradt! Tokió 2021, jövünk!"

Márton Anita világbajnok atléta súlylökő nem örül a halasztásnak, de úgy látja, hogy ez volt a lehető legjobb döntés ebben a helyzetben. "Nekem most ez egy kicsit dilemmát okoz, mert a férjemmel úgy terveztük, hogy az ötkarikás játékok után családalapításba fogunk, szeretnénk majd egy kisbabát. Ez most keresztülhúzza a terveket."

A világbajnok birkózó, Sastin Marianna világbajnok birkózó arról írt: nagyon el van keseredve. "Thomas Bach NOB-elnök néhány napja még azt nyilatkozta, kivárnak négy hetet, hogy lássák, mik a további fejlemények, és csak ezután döntenek. Jó lett volna, ha így történik, hiszen négy hét rengeteg idő, ehhez képest egy-két nap alatt meghozták az új döntést,

ezt így nem tartom túl korrektnek. Mint ahogy azt sem, ahogy a kanadaiak és az ausztrálok kvázi elkezdték zsarolni a NOB-ot.

Persze, megértem a döntést, és el is fogadom, csak ez így, ebben a formában fáj." Azt is hozzátette, nem tud még nyilatkozni a folytatásról, csak majd ha már meglesz a játékok új, konkrét időpontja.

Ungvári Miklós London olimpiai ezüstérmes dzsúdósa viszont már döntött a jövőjéről.

A halasztás egyet jelent a visszavonulásommal. El vagyok keseredve"

– mondta.

A négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes Cseh László már korábban kijelentette, hogy a tokiói viadalon zárná le pályafutását. "Amikor először meghallottam a hírt, egy pici megnyugvást éreztem, hiszen nem lesz bennem rossz érzés amiatt, hogy itthon ülök és nem tudok edzeni. Hogy mi lesz velem, azt most még nem tudom megmondani" – mondta a 34 éves versenyző a közmédiának.

©

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, nagyon várt hír volt már a keddi, az elmúlt időszak "lebegtetését" nem lehetett tovább húzni. Szerinte a sportolókkal nem lehetett megtenni, hogy ebben a frusztrált helyzetben hagyják őket.

Märcz Tamás, az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, nem volt meglepő számára a NOB döntése."Nagyon szerettük volna nyáron megméretni magunkat az olimpián, sportszakmailag is jó időpontban lett volna, ám a sportszakmai szempontokat felülírja az egészségügyi helyzet. Mindannyiunk számára a legfontosabb az egészség, az, hogy egy ilyen nagyszabású eseményen mindenki biztonságban érezhesse magát."

A Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója, Novák András szerint szomorú, hogy halasztani kell "az emberiség egyik legszebb ünnepét", ám amikor az emberéletek védelme a legfontosabb, más döntést nem lehetett hozni.

"Ennek a döntésnek meg kellett születnie, a további menetrenddel kapcsolatban meg kell várnunk a nemzetközi szövetség lépéseit" – értékelt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki korábbi edzőként átérzi a versenyzők és a felkészítők szomorúságát, hiszen megszakad egy menetelés, amire hosszú ideje készültek, ugyanakkor úgy látja, jelenleg nem a sport az első.

A Magyar Paralimpiai Bizottság is jelezte: helyesnek tartja és támogatja a tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról szóló döntést. Mint írták, "nem rendezhetőek meg a játékok úgy, hogy nem biztosítható a sportolók, sportvezetők, önkéntesek, szurkolók, bírók egészsége. Nem rendezhetőek meg a játékok úgy, hogy nem biztosíthatóak a játékokra való kijutás (a kvalifikáció) azonos feltételei minden ország és minden sportoló számára. Márpedig a fentiek most nem teljesülnek."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Cseh László a Home office-ban: "Nem érzem olyan fontosnak most, hogy lesz-e olimpia"

Otthonról is próbál készülni a tokiói játékokra négyszeres olimpiai ezüstérmes úszónk, pedig ő is tudja, lehet, hogy nem tartják meg a világversenyt. Cseh László szerint viszont ennél sokkal nagyobb gondot okoz a járvány a világban, ezért nem aggódik amiatt, ha utolsó esélyét is elszalasztva, aranyérem nélkül kell visszavonulnia. A Home office-ban a sportoló házi felkészülésébe is bepillanthatunk.