szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén nyárra tervezett játékokat legkésőbb 2021 nyaráig tolják el.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök telefonos válságtanácskozásán döntés született a nyári tokiói olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról – olvasható az NKH japán hírportálján

"Nagyjából egy éves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök úgy válaszolt, száz százalékig egyetért" – idézték Sindzót.

A miniszterelnök a 45 perces telefonbeszélgetést követően újságíróknak azt mondta, nagyjából egy évvel tolják el a játékokat, ami lehetőséget ad a sportolóknak a megfelelő felkészülésre.

A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatja meg a halasztás lehetőségét.

Tokiónak anyagilag kevésbé fájhat az olimpia elhalasztása, mint idei megtartása

A második világháború óta először kényszerült térdre egy olimpia, igaz, ezúttal nem lefújták a játékokat, hanem elhalasztották egy évvel. Nagyon szép ötlet volt évekkel ezelőtt kitalálni, hogy ott rendezzék a 2020-as nyári játékokat, ahol 2011-ben lecsapott a természeti katasztrófa. Ezt most egy másik rendkívüli esemény, a világjárvány húzta keresztül.

Legutóbb 1944-ben fordult elő, hogy nem tudták megrendezni az olimpiát, akkor a II. világháború szólt közbe. Arra azonban még nem volt példa, hogy a játékokat elhalasszák.

Az olimpiai lángot március 12-én meg is gyújtották a görögországi Olümpiában, az ókori játékok helyszínén, a múlt héten pedig átkerült Japánba, ahol megkezdődött vele a fáklyás váltó. A szervezők döntése alapján, a járványhelyzetre tekintettel, az egyes szakaszokon törölték az ünnepségeket, a nézőknek azonban engedélyezték, hogy ott legyenek az utcákon, amikor elhalad előttük a láng.

Várható volt

A NOB hetek óta komoly, és egyre fokozódó nyomás alatt volt: mind többen jelezték, hogy a jelenlegi körülmények között – amikor Európában és az Egyesült Államokban is felfutóban van a koronavírus-járvány – nem támogatják az olimpia megrendezését.

Az első, aki a NOB soraiból nyíltan beszélt az esemény elhalasztásának lehetőségéről, Richard Pound volt. A testület végrehajtó bizottságának tagja már február végén pedzegette a dolgot, és kijelentette: májusig dönteni kell a rendezésről. Thomas Bach NOB-elnök sokáig tagadta, hogy egyáltalán felvetődött volna a halasztás kérdése a köztük és a rendező japánok között zajló egyeztetések során, idővel azonban kénytelen volt elismerni: a téma bizony napirenden van.

A múlt hétvégén Bach már arra kényszerült, hogy bejelentse: négy héten belül eldől a halasztás kérdése, a játékok törléséről azonban nincs szó. Miután azonban több ország – köztük Ausztrália és Kanada – is jelezte, hogy nem engedi versenyezni a sportolóit, ha idén nyáron rendezik meg az eseményt, a szervezőknek és a NOB-nak nem maradt más választása, mint dönteni a halasztásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!