szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél azt szeretnék, ha a magyar szakember nem lenne tovább az elnökség tagja.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi elnöke bejelentette, kész visszavonulni a súlyemeléstől, mondta el a magyar szakember a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Az IWF elnöki tisztségét 2000-től betöltő Aján azt közölte a lappal, hogy a szövetség egymillió eurót szán arra, hogy a vele szemben korábban az ARD televízióban megfogalmazott vádakat kivizsgálja. A szakember megemlíti, hogy az őt követő új ügyvivő elnök, Ursula Papandrea elmondása szerint nem engedett betekintést a pénzügyekbe.

"Én hívtam meg az auditorok vizsgálatára, vagyis betekinthetett a 2019-es pénzügyekbe. Rosszindulatú hölgy, akiről három évvel ezelőtt még senki sem tudta, hogy kicsoda. Ő az első női alelnöke az IWF-nek, 2017-ben én is javasoltam, hogy válasszuk meg.

A januári elnökségin, amikor felajánlottam, hogy hátralépek a független vizsgálat idejére, én is őt tartottam a megfelelő embernek az ügyvivői szerepre, gondoltam, egy nő finomabb módszerekkel dolgozik"

– mondta Aján.

Papandrea egy levélben azt írta, hogy az a szándéka, hogy a következő IWF-kongresszusig Ajánt kizárják az elnökségből. A volt elnök elmondta, nem akar semmiféle pereskedést és harcot.

"A súlyemelésért és a sportág tisztaságáért dolgoztam és dolgozom, más kérdés, hogy egyes országok ebben akadályt jelentettek.

Amit most mondok, először önnel osztom meg a sajtóban: kész vagyok csendben visszavonulni, egyúttal négy kérésem van. Ezekről tárgyalunk most, de érthető, ha most nem beszélek róluk."

– zárta Aján.

Az ARD január 5-én mutatott be több dokumentumot, amelyek szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF) akkor 19 éve vezető magyar szakemberrel kapcsolatban az okirathamisítás és a hűtlen kezelés gyanúja merül fel. A német közszolgálati televíziós csatorna arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS), angol rövidítéssel a HUNADO-t bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel. Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, de ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan.

Később a NOB is megszólalt, azt kérték, hogy tisztázza magát az IWF. Aján visszautasította a vádakat, de előkerült több titkos hangfelvétel is a magyar szakember alkudozásairól. Az elnök később azt nyilatkozta, hogy tönkretették, és nem indul a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség következő tisztújításán, szerinte egyéni érdekek állnak a támadások mögött.

A helyzet odáig fajult, hogy a NOB-nál már arról beszéltek, hogy kizárják az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt. A szövetség később 90 napra felfüggesztette Ajánt, aki közben lemondott a NOB-ban betöltött tiszteletbeli tagságáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg360

Titkos dopping: A súlyemelők ura – avagy hogy tesznek tönkre egy olimpiai sportágat - itt az ARD-film leirata

Nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg az ARD oknyomozó újságírói által készített dokumentumfilm a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar elnökéről, Aján Tamásról, illetve a Magyar Antidopping Csoportról. A filmben korrupcióról, titkos bankszámlákról, meghamisított doppingtesztekről beszélnek. A filmet egyelőre csak Németországban lehet legálisan megnézni. A téma fontossága miatt a film teljes leiratát közöljük.

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség