szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csoportgyőzelemért játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában, és szép játékkal, 2-0-ra legyőzve a törököket feljutott az A-ligába, egyben esélyt szerzett a világbajnoki pótselejtezőre.

Szeptemberben úgy kezdődött el a Nemzetek Ligája, hogy a magyar válogatott idegenben jókora meglepetésre legyőzte Törökországot – most, az utolsó meccsen Budapesten fogadtuk a törököket, és még esély is volt arra, hogy megnyerjük a csoportot. A matematika egyszerű: szintén 20:45-kor kezdődött a Szerbia-Oroszország meccs, ha több pontot szerez a magyar válogatott, mint az orosz, akkor csoportgyőztes.

A csoportgyőzelem a presztízsen túl három szempontból fontos. Egyrészt a 2022-es Nemzetek Ligájában az A-ligában játszhat a mostani első helyezett, ez pedig a 2024-es Eb-pótselejtezőre is könnyebb utat kínál. A 2022-es vb pótselejtezőjére is nagyobb esély nyílik a mostani csoportgyőzelemmel.

Marco Rossi hat helyen változtatott a kezdőcsapaton a szerbek elleni kezdőhöz képest. A két kezdőcsapat így nézett ki:

Magyarország: Dibusz – Hangya, Lang, Szalai Attila – Nego, Sigér, Nagy Ádám, Kalmár, Fiola – Nikolics, Könyves

Törökország: Günük - Sangare, Demiral, Ozan Kabak, Erkin - Tufan, Tekdemir - Can Kahveci, Calhanoglu, Karaman - Tosun

Az első veszélyesnek ígérkező pillanatra az 5. percig kellett várni, akkor a törökök kaptak egy olyan szabadrúgást közel 30 méterre a kapunktól, ami nem igazán világos, miért volt szabadrúgás, de Dibusznak nem okozott komoly problémát Calhanoglu lövésé. A 9. percben jött az első magyar kapura lövés: Kalmár egy rossz beadása után Hangyának még sikerült megszerezni a labdát, Nikolics lőtt, de a török kapus ölébe. Nem sokkal később Kalmár 23-ról már egy kicsivel veszélyesebb lövést eresztett el, de az kevéssel fölément.

Eközben azonban a csoportunk másik meccsén Szerbia megszerezte a vezetést, így a csoport élére ugrottunk.

Ha nem lett volna nagy a tét, unalmasnak is mondhattuk volna az ezek után következő perceket, Kalmár egymás után következő két szöglete, majd némi magyar védelmi bizonytalankodás jelentett csak eseményt, de óvatosak voltak ekkor a csapatok inkább. A 23. percben juthattunk volna el veszélyesebb helyzetig, de Nego a tizenhatoson belül rálépett a labdára és elesett.

©

Egy perccel később Nego beadásáról egy lépéssel maradt le Könyves, pedig nagy helyzet lehetett volna. Ezzel egy időben a szerb válogatott a második gólját is meglőtte az oroszok ellen, így máris sokkal jobbnak tűnt a 0-0.

A 28. percben Calhanoglu lövését védte Dibusz, miközben a törökök azt reklamálták, hogy Sigér kezezett, de sok alapjuk nem volt. Ezekben a percekben inkább a törökök nyomtak, a magyar csapat a kontrákban bízott. A 31. percben Szalai egy szép beadása után Nikolics elől kellett a török védelemnek mentenie. A 39. percben Karaman addig tologatta a labdát, amíg már-már veszélyes helyzetbe került, de végül olyan gyengén lőtte el a labdát, hogy Dibusznak csak le kellett hajolnia érte. Szerbia a harmadik gólját is meglőtte közben, egyre inkább csak a saját meccsünkre kellett innen figyelnünk.

©

A 40. percben juthattak volna a törökök el az addigi legnagyobb helyzetükig, de Tufan néhány méterre a kapunktól borzasztó mozdulattal törte el a labdát. A török csapat tűnt veszélyesebbnek, de a magyar védelem nagyon stabilan tartotta magát. A szerbek a negyedik góljukat is meglőtték, mi pedig lehoztuk a félidőt kapott gól nélkül, ami így csoportgyőzelmet érne.

A félidő után Könyves és Kalmár nem tért vissza a pályára, helyettük Varga Kevin és Cseri állt be. Erősebben kezdett a magyar csapat, mint ahogy az első félidőt zárta, ekkor nem láthattunk török helyzeteket - túl nagy magyart sem, de aktívabb lett a válogatottunk. Az 54. percben aztán Szalai hibája után egy nagy blokkal kellett javítania Tosun lövésénél, majd Tufal lőtt az égbe. A törökök ekkorra átvették újra a kezdeményezést, de hiába.

És az 57. percben megszereztük a vezetést! Varga lövését a török kapus még óriási bravúrral a kapufára tolta, Kabak azonban mentés helyett Sigérre lőtte a labdát, akiről bepattant a kapuba, 1-0.

A gól után pár percig úgy tűnhetett, hogy megfogjuk a törököket, végül hamar visszaállt a meccs képe a régibe: a törökök támadtak, a magyar védelem stabilan hozta nullára a meccset, nem nekünk kellett idegeskednünk. Egy újabb magyar változtatás jött: a csapatkapitány Nikolics helyett Gyurcsó állt be, nem sokkal később pedig Hangyát váltotta Holender. Ekkor már csak a jegyzőkönyv kedvéért kellett rögzítenünk, de a szerbek már 5-0-ra vezettek.

©

Ahogy ráfordultunk a meccs utolsó húsz percére, egyre jobban látszott: nagy fordulat kellene ahhoz, hogy a török csapat lőjön két gólt. A magyar védelem nagyon magabiztosan állta a sarat, ráadásul azzal, hogy a törökök kénytelenek voltak még agresszívebben támadni, időről időre jöhetett egy veszélyes magyar kontra is. Kellett ugyan Dibusznak néhányszor védenie, de percről percre biztosabbak lehettünk a magyar csoportgyőzelemben.

És a védelem hozta az egyre enerváltabb törökök ellen, amit hozni kellett. Az öt perc hosszabbításban is csak akkor kellett izgulnunk, amikor a csereként beállt Botka egy hibája után Fiolának kellett blokkolnia, de az egy török gól is csak néha tűnt esélyesnek, kettő pedig egyáltalán nem. A 94. percben pedig bejött végre egy kontra, török szögletek után Varga indult meg, nagyjából 80 métert futott a labdával, majd belőtte a második magyar gólt, 2-0!

Ez lett a végeredmény, így Magyarország megnyerte a csoportját. A 2022-es Nemzetek Ligájában az A ligában játszhat a válogatott, Európa 16 legerősebb csapata között, és jó esélyt kapott arra, hogy a 2022-es vb-re, valamint a 2024-es Eb-re pótselejtezőn próbálkozhasson akkor is, ha a selejtezők nem sikerülnének.

Így alakulnak ki a vb-pótselejtezők

A jövőre lejátszott vb-selejtezők tíz európai csoportmásodikja mellé a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes jut be, aki a vb-csoportmeccsein nem lesznek csoportelső vagy második. E 12 csapatot három ágra osztják, mindegyikben lesz egy elődöntő-döntő, így lesz meg a három európai pótselejtezős vb-résztvevő.

A Nemzetek Ligájában a négy legjobb, A-ligás csoportgyőztes Franciaország, Spanyolország, Belgium és Olaszország, értelemszerűen ez a négy legjobb csoportgyőztes. A B-liga csoportgyőztesei így végeztek:

Wales 16 pont
Ausztria 12 pont
Csehország 12 pont
Magyaroszág 11 pont

Vagyis azzal, hogy megnyertük a csoportunkatt, szurkolni kell majd jövőre, hogy a listán előttünk végző 7 csapat közül jövőre a vb-selejtezőkön legalább 6 kerüljön a csoportjuk első két helyének valamelyikére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt