szerző:
Fekő Ádám
Tetszett a cikk?

A 2020-ban történt kevés jó dolog egyike volt a magyar középpályás Izland ellen rúgott gólja. Erről a pár másodpercről évekkel később is lehet majd mesélni.

Azért volt valami jó 2020-ban is
Kapásból azt mondanánk - sokakkal egyetértésben -, hogy csúnyán elbaltázott év volt ez. De mi van, ha mégsem. Kizárt, hogy ne találjunk valami jót 2020-ban is. Olyasmit, amit személy szerint minket ért, de akár olyat is, ami mindannyiunkat. A hvg.hu csapatának év végi - vállaltan szubjektív - sorozatában azt keressük, mi az, amiért még akár jó érzéssel is gondolhatunk vissza 2020-ra.
Friss cikkek a témában

2020-ből kevés különösebben jó dolog jut eszembe, hacsak az nem, hogy megúsztam a koronavírust. Egy dolog miatt viszont szerencsés vagyok: az emberek azon részéhez tartozhatok, akik szerint a foci az emberiség történetének legnagyobb találmánya, az aktív futballszurkolásban pedig egyszerre élhetők meg győztes és vesztes háborúk, szerelmek, barátságok és mélyről jövő gyűlölködések.

©

Ezen még az sem változtat, hogy a foci legkalandosabb részét elvette a koronavírus: a csodálatos Diósgyőröm speciel idén sem fenyegetett meg azzal, hogy külföldre kéne utaznom miatta, a magyar válogatott szófiai pótselejtezőjére viszont még jegyem is volt, a 2021-re halasztott Európa-bajnokság hazai meccseivel együtt, miközben már azt tervezgettem, megyek Münchenbe majd akkor is, ha esetleg oda nem kapok belépőt. Ezek egyszerűen elmaradtak, velük együtt a kiváló társaság, akikkel egy kisbuszban nevetgélünk azon, mennyire értelmetlen is ez az egész.

Aztán hirtelen jött valami, ami engem, feketeöves cinikus futballszurkolót hosszú idő után emlékeztetett arra, miért nem a kajak-kenu vagy a curling lett olyan, az univerzum sorsát is befolyásoló tényező, mint a foci.

Nyilván Szoboszlai Dominik Izland elleni góljáról beszélek. Amikor 2020 végére tulajdonképpen mindent lecsupaszítottak a fociról, amiért a trágya minőség ellenére is a világ legjobb bulijának tartottam a meccsre járást, és nem volt utazás, nem voltak indokolatlan hőbörgések a szomszéd széknél, nem volt mutogatás az ellenfélnek, akkor Szoboszlai Dominik a töküres Puskás Arénában a 92. percben rúgott egy akkora gólt, ami, ha rövid időre is, de mindent megváltoztatott.

Egy darabig ezután nem a koronavírus halálozási számaira gondoltam, hanem bizsergő tarkóval láttam kicsit ennek az egésznek a végét, amikor majd megint két hétig lehet idegenek nyakába borulva drukkolni, találgatni, hogy a még akkor is csak 21 éves Szoboszlai végleg világsztárrá válik-e az Európa-bajnokságon, miközben szervezhetem, hol és mikor találkozunk meccsek előtt, egyeztethetjük a névsort (tehát olyan ember nem jöhet, akinek mindenről csak az Orbán Viktor jut eszébe, se migrációról, se közpénzről és jogállamról nem akar senki beszélni meccs közben), miközben felhőtlenül jól érezhetjük magunkat.

Szoboszlai elsült jobb lába nem csak gól volt, hanem egy jó 2021-re tett utalás is, amikor végre minden visszatérhet a rendes kerékvágásba: akkor már nem a koronavírust fogom szidni, hanem a Fradit, az MLSZ-t, a Diósgyőr klubvezetését, miközben őszintén szerethetem azokat az embereket, akik velem együtt képesek elfogadni, hogy Szoboszlai gólját sem a felcsúti stadion, Mészáros Lőrinc, esetleg a társasági adó rúgták, hanem egy különösen tehetséges fiatal srác, és persze kicsit én is, hiszen nagyon szuggeráltam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro