szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy nappal az után, hogy Oszaka vezetői azt mondták, a járvány miatt elképzelhető, hogy azt kérik, ne haladjon ott át az olimpiai láng, a szervezők arról beszéltek, dolgoznak, hogy ne kelljen változtatni az útvonalon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az olimpia szervezőbizottsága azt szeretné, ha a terveknek megfelelően Oszakán is keresztülhaladna az olimpiai láng. Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője arról beszélt, hogy egyeztetnek a hatósággokal, miként oldható meg, hogy ne kelljen változtatni az útvonalon, de hozzátette, hogy „a helyzet gyorsan változhat, rugalmasnak kell lenni.”

Josimura Hirofumi oszakai kormányzó csütörtökön jelentette be, hogy a régióban elképzelhető a program törlése, ha a koronavírus-fertőzéses esetek száma növekszik. Később Macui Icsiro polgármester hasonlóan nyilatkozott. Oszaka prefektúrában a terv szerint április 13-14-én haladna a váltófutás, a névadó központi városba 14-én érkezne meg. Oszaka városában 2,6 millióan élnek, a teljes prefektúrában 8,8 millióan.

Japánban az elmúlt egy hétben 13 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a járvány áldozatainak száma 187 fővel nőtt, 9185-re.

Az olimpiai láng tavaly indult el Görögországból, de egy évre leállt a váltófutás, és csak múlt csütörtökön folytatódott. A tervek szerint az ország mind a 47 prefektúrájába eljut, miközben mintegy tízezer futó viszi majd a fáklyát. A szervezők már a rajtnál jelezték, elképzelhető, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben törölni kell, illetve zárt körűvé teszik, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA