szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg nem voltak felkészülve az ötletgazdák ekkora felháborodásra: két angol csapat fontolgatja biztosan a visszalépést, gondolkoznak a spanyolok is, a német klubok pedig lendületből utasították el az indulást.

A BBC információi szerint a Chelsea már készíti elő a dokumentumokat, amiken bejelentik, az eredeti tervek szerint mégis kimaradna a vasárnap bejelentett Európai Szuperligából az angol futballklub. A döntés valószínűleg nem teljesen független attól, hogy a zárt rendszerben elképzelt Szuperliga tulajdonképpen kiszakadna az európai fociból, a londoni csapat stadionjánál például nagyjából ezer szurkoló tüntetett a döntés ellen.

Bár a Real Madrid elnöksége mellett a tervezett liga elnöki pozícióját is elvállalt Florentino Perez interjúban adta elő magabiztosan, hogy nemcsak az ellenkezéseket ignorálják, de akár a labdarúgás szabályain is hajlandók módosítani a fiatal nézők kedvéért, most nagyon úgy tűnik, két nap alatt sokak lelkesedése eltűnt: a Chelsea lehet az első abból a hat csatlakozott klubból, ami visszalép a tervezettől, de angol sajtóhírek szerint a Manchester City is hasonlót tervez, a Gazetta pedig azt sem tartja kizártnak, mind a hat angol érintett távozhat.

De Anglián kívül is van bizonytalanság, a New York Times azt írja, az Atletico Madridnál és a Barcelonánál is fontolgatják a visszalépést.

Ha ez még nem lenne elég, két különösen értékes csapat már hivatalosan is elutasította a megkeresést: a Borussia Dortmund elsőként jelezte, hogy kimaradnak, a Bayern München közleményben üzente meg a Szuperligának, hogy a szurkolók érdekeit szem előtt tartva nem csatlakoznak a kezdeményezéshez, de azóta a párizsi PSG is bejelentette, hogy bár tényleg szükség lenne az európai futball rendszerének átalakítására, ők ezt belső reformként képzelik el.

Idő közben a Manchester United alelnöke, Ed Woodward lemondott pozíciójáról, sajtóhírek szerint pedig a Juventus éléről is távozik Andrea Agnelli.

Ma este válságértekezletet tart az érintett 12 klubcsapat vezetősége.

Az Európai Szuperliga ötlete a koronavírus miatt nagyon nehéz anyagi helyzetbe került csapatok válaszaként született meg: a hat legismertebb angol csapat mellett Spanyolországból a Real Madrid és a Barcelona, Olaszországból pedig az Inter, a Juventus és az AC Milan jelentette be a csatlakozását. Az UEFA válaszképp azonnal bejelentette, hogy a liga elindítása esetén kizárják az érintett klubokat a nemzeti bajnokságokból és a nemzetközi tornákról is, de a csapatok játékosainak válogatottbeli szereplése is veszélybe került.

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Soha nem volt még akkora kihívás az európai futball vezetői előtt, mint most, amikor tizenkét nagy klub vezetői bejelentették, hogy saját bajnokságot hoznak létre. De elmennek-e a szakadárok a falig, és hagyják, hogy az UEFA kizárja a részt vevő játékosokat a válogatottból, a klubokat pedig a saját hazájuk bajnokságából?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!