szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar válogatott csütörtök hajnalban indult volna Kanadába.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kanadai Új-Skócia tartomány vezetése lemondta a női jégkorong-világbajnokság megrendezését, a tavaly tavaszról elhalasztott tornát egy másik, új időpontban tervezik megtartani. A koronavírus-kockázatokra hivatkozva meghozott döntést egy nappal a csapatok utazása előtt jelentették be.

A vb-nek, amelyen a magyar válogatott is résztvevő, a kanadai Halifax és Truro május 6. és 16. között adott volna otthont.

„Szilárdan hittünk abban, hogy a kidolgozott egészségügyi óvintézkedések elegendőek lesznek arra, hogy megóvjuk a játékosokat, hivatalos személyeket, szurkolókat és minden résztvevőt Halifaxben és Truróban” – idézte a nemzetközi szövetség, az IIHF honlapja a szervezet elnökét. René Fasel hozzátette, el kellett fogadniuk a helyi kormányzat szerda reggeli döntését a halasztásról. Hangsúlyozta: a kanadai szövetséggel karöltve már dolgoznak az új időpont kijelölésén, a legfőbb cél pedig az, hogy már a nyáron megtarthassák a tornát.

„Nagyon csalódott vagyok, hogy néhány héttel a torna előtt ilyen döntést kellett hozni, ugyanakkor a résztvevők és a közösség egészsége és a biztonsága a legfontosabb szempont” – nyilatkozta a kanadai szövetség első embere, Tom Renney. Kitért rá: továbbra is szeretnék vendégül látni még az idén a női világelitet.

A története első elit világbajnokságára készülő magyar válogatott csütörtökön utazott volna München érintésével Kanadába, ahol a cseh, a dán, a japán és a német együttessel mérkőzne.

„A lányok keményen dolgoztak az egész szezonban, különösen az elmúlt másfél hétben, és sok mindent feláldoztak a világbajnoki felkészülésért. Derült égből villámcsapásként ért minket a hír, szinte sokkolt, de fontos, hogy ebben a nehéz helyzetben is együtt maradjunk, egységes csapat legyünk. A mostani munka nem vész el, mi készen fogunk állni, bármikor is lesz a világbajnokság” – idézte a magyar szövetség (MJSZ) közleménye Lisa Haley szövetségi kapitányt.

(Kép: Facebook / Magyar Jégkorong)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!