Kocsis Györgyi
Szerzőnk

Kocsis Györgyi

Kocsis Györgyi HVG Hetilap

Triázs

A koronavírus-járvány elképesztő módon kitágította az ismereteinket és a szókészletünket. Ki tudta a laikusok közül akár néhány héttel ezelőtt is például, hogy mit jelent a címben jelölt, francia eredetű – szó szerint válogatást, szelekciót jelentő – szakkifejezés? Nos, ma már ezt is tudjuk: az az először a napóleoni háborúk felcserei által alkalmazott eljárás, amelynek segítségével manapság a tömegbalesetek áldozatait osztályozzák aszerint, hogy kit érdemes a szűkösen rendelkezésre álló orvosi segítség áldásaiban részesíteni, kit kevésbé, kit pedig egyáltalán nem.

Kocsis Györgyi HVG Hetilap

Alibi

Minek lett nagyobb történelmi jelentősége: a párizsi békediktátumnak vagy a penicillin felfedezésének? A spanyolnáthának vagy a szürrealizmusnak? És minek lesz: a mesterséges intelligenciának? A klímaváltozásnak? Netán a titokzatos Banksy-alkotásoknak? A HVG nem ad választ, ám fantáziadús olvasóink akár el is játszhatnak a fontos dolgok viszonylagosságának dilemmáival. A muníciót e szellemi kihíváshoz kis rendhagyó összeállításunk kínálja, amelyben a 100 évvel ezelőtt kezdődött évtized legjelentősebb produktumait gyűjtöttük össze, melléjük téve azokat az újdonságokat, amelyek kibontakozását a 2020-as évekre prognosztizáljuk. Az intellektuális útvesztőben segédeszközként egy rejtélyes hegeli „aranyköpést” ajánlunk: „Ami észszerű, az valóságos, és ami valóságos, az észszerű.” Utóbbi megfejtése a 250 éve született nagy német filozófusról szóló cikkben található a Szellem rovatban.

Kocsis Györgyi Gazdaság

Mikor mond igazat a magyar EU-elnökség?

„A magyar soros elnökség teljes mértékben elkötelezte magát az első európai szemeszter végrehajtása mellett, és üdvözli a Bizottság országspecifikus ajánlásainak mai közzétételét.” – így kezdődik a soros magyar EU-elnökség honlapjára június 7-én kitett közlemény, hozzátéve: „az ajánlások visszajelzésként szolgálnak a tagállamok által javasolt intézkedésekre annak érdekében, hogy koordinált és hatékony gazdasági szakpolitikák szülessenek a gazdasági válságból kivezető, fenntartható gazdasági növekedés felé vezető úton”. Két nappal később már egy ellentétes tartalmú megnyilvánulást lehetett olvasni Matolcsy György levelében.

Kocsis Györgyi Itthon

Bajnai bírálta Orbánékat a versenyképességi paktumból kimaradás miatt

Minden tagállamnak gondosan mérlegelnie kell saját nemzeti érdekeit, de ezeket az érdekeket jobban szolgálja, ha ott ülünk a tárgyalóasztalnál és szövetségeseket keresünk, mint ha kivonulunk a szobából, és kívülről nézünk be az ablakon. Így kommentálta Bajnai Gordon volt kormányfő egy keddi konferencián Orbán Viktor bejelentését, mely szerint Magyarország nem csatlakozik az eurózóna-országok által kötött, de a közös valutát nem használó tagállamok előtt is nyitva álló, a gazdasági integráció következő fokát előirányzó úgynevezett Európlusz paktumhoz.

Kocsis Györgyi Gazdaság

IMF-EU-tárgyalások: harapófogóban az Orbán-kormány

Ha a kormány és az IMF-EU között most folyó tárgyalásokon a felek jövő hétfőig nem jutnak dűlőre egymással, komolyan gyengülhet a forint, ha viszont megszületik a megállapodás, az Orbán-kabinetnek a június elején meghirdetett 29 pont közül jó néhányban vissza kell lépnie. Ez persze a Fidesz népszerűségi mutatóit tépázhatja meg. Orbán csütörtökön találkozik a küldöttséggel.

Kocsis Györgyi Világ

Mi lesz az EU Duna-stratégiájával?

Első lesz az egyenlők között a Duna-stratégia kidolgozásában az Európai Bizottság, amelynek tiszte, hogy a részt vevő tagállamok szerteágazó javaslatait végrehajtható cselekvési tervvé formálja. A kényes feladatról Johannes Hahnt, a brüsszeli testület regionális politikáért felelős új osztrák tagját kérdeztük.