szerző:
Kovács Gábor

Szinte elképzelhetetlen, de Hollandia – ma a világ egyik legnagyobb sörexportőre –valaha sört importált: a holland hajósok rendszeresen szállítottak sajtot, vajat, halat Hamburgba, s hogy kihasználják a tengerjárók kapacitását, jóféle német sörrel megrakodva fordultak vissza.

Az Amstel folyó gátján épült város vezetői a XVII. században arról döntöttek, hogy csatornagyűrűkkel veszik körbe településüket. A terv megvalósult és ma méltán nevezik Amsterdamot Észak Velencéjének, hiszen a csatornák mentén fényűző és egységes elgondolású házsorok épültek, melyek szerencsésen vészelték át a viharos  évszázadokat. A városnézés egyik legjobb módja, ha hajón járjuk be Amszterdamot.

Sör minden mennyiségben
© Gyimesi Zsuzsa

Sörválaszték

Arról már ejtettünk szót, hogy Hollandia ma a világ egyik legnagyobb sörexportőre. Az Amstel, a Heineken, az Oranjeboom és a Grolsch hatalmas sörgyárak,  termékeik mindenhol ismertek. A nagyság átka, hogy az izgalmas ízekre vágyók kereshetnek másféle söröket. Az ő igényeiket hivatottak kielégíteni a sörfőzde-sörözők.

A mozgalom, hogy a lager mellett újra közkedveltté tegyék a hagyományos söröket az amszterdami Gollem megalapításával vette kezdetét. A Gollem ma 150-féle sört kínál. Ugyancsak említhetjük az Ij sörfőzdét, melynek brown ale sörét a szakírók a 2000-es év legjobb sörének választották. Figyelemreméltó az 1992-ben alapított Maximiliaans is, melynek éves termelése ugyan  mindössze 1000 hektoliter, ám idénysöreikkel együtt hatféle sört főznek, közte az erős Maximatort és a rozsmaláta alapú Roggebier-t.

Ma a nagy hazai gyárak sörei, a belga és német importsörök mellett már több mint negyven független holland sörfőzde biztosítja, hogy Amszterdamban mindenki találjon kedvére valót.

Az őshonos holland sörök, köztük a sötét, őszi baksörök iránt a nyolcvanas években támadt fel ismét az érdeklődés. Azóta megjelentek a testes, édes májusi sörök is, melyeket április első hetében hoznak ki. Megnőtt a kereslet a téli ale-ekre és a nyári baksörökre is, de ezeknek nincs igazi hagyománya. Kísérleteznek gyümölcs vagy fűszerek hozzáadásával is, mint a belga söröknél, és ismét megjelentek az erős, fekete sörök..

Az asztaltól az ágyig

A holland fogyasztási szokásokra igen jelentős hatással volt az angol pubok világa. A „café”-k némileg a mi egykori kávéházainkra is emlékezetnek, de szélesebb az italkínálatuk és általában berendezésük is családiasabb. A hollandok órákig elüldögélnek egy-egy sör mellett – és hűségesek törzshelyükhöz.

Hangulatos házak, hangulatos sörözők...
© Gyimesi Zsuzsa
A sör mellett szívesen kortyolgatnak borókapálin-kájukból a „jenever”-ből. A holland likőrgyártás központja Scheidam – jelentése Schei folyó gátja – a XVII. században 400 szeszfőzdével és likőrgyárral dicsekedhetett. Ma itt működik a Bols-cég központja, de legfőbb látványossága a likőrmúzeum – a világ minden tájáról összegyűjtött italféleségek kiállítása.

Tagadhatatlan, hogy sok fiatal azért  kedveli Hollandiát, mert a törvény itt a legtoleránsabb a könnyű drogok fogyasztóival szemben. A cafék akkor tartanak nyitva, amikor ez a tulajdonosnak legjobban megfelel. Sokan megpróbálnak ragaszkodni a szabályszerű nyitvatartáshoz, de korántsem mindenki! A megállapított záróra inkább csak szándék, mint szabály: mindenről a tulaj dönt. Hetenként egy-két napot zárva tartanak és ha a család nyaralni megy, biztosan becsuknak még akkor is, ha ez az idegenforgalmi szezon közepére esik. Az ünnepi nyitva tartás szinte megjósolhatatlan. Alkoholt fogyasztani tizenhat éves kortól megengedett.

A vöröslámpás negyed is Amszterdam híres, sokak szerint kihagyhatatlan része. A világ egyik legrégebbi bordély negyede mindig is vonzotta a helyi és idegenből ide utazók tömegeit. A lányok szolgáltatásai mellett itt minden megvásárolható, ami a szexhez kapcsolódik. Hogy a kikötővárosokra oly jellemző miliő fennmaradhatott, az elsősorban a városi tanács és a polgárok toleranciájának volt köszönhető, akik az első bordélyház XIII. századi megjelenésétől kezdve nem igyekeztek a „mételyt” tűzzel-vassal irtani.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kovács Gábor Gasztro

A jó sör nemcsak ízletes, hanem szép is

Mitől jó egy sör? Az igazi műkedvelők erre a kérdésre kapásból tudják a választ: ha jól esik inni, a habja tartós és finom állagú, íze harmonikus és tiszta.

Kovács Gábor Gasztro

Haxen Király Sörház-Étterem

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.

Kovács Gábor Gasztro

A hollandok trappistája

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.

Visszavonul Edita Gruberová

Visszavonul Edita Gruberová

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt