szerző:
Tetszett a cikk?

Ahol hatalmas, aranyló árpatáblák festik a tájat, ott a sörök országa: Belgium. Talán a szomszédos francia szőlőültetvények, a jó borok közelségének, tán a burgundiak néhány száz évvel ezelőtti uralmának köszönhetően a belgák ösztönösen értik és élvezik mindkét nedűt. A sörnek nem csupán a megbecsülést, hanem a más népeknél csak a bornak kijáró szertartásokat is megadják.

© Gyimesi Zsuzsa
A belga sörfőzők semmiféle huncutságtól nem rettennek vissza, így söreik közül jó néhány hasonlít is a borra. Nemcsak, amikor a pezsgősüvegből karcsú söröspoharakba, kupákba vagy borkóstoló poharakba töltve előbukkannak gazdag borostyán sárga, rózsaszín, mélyvörös és Madeira-barna színükkel, de többnek közülük borra emlékeztető neve is van. Ilyen például a Grand Cru, vagy a Grande Réserve. Sőt, fehérborral kevert belga sör is létezik: ez a Slaghmuylder sörfőzde gyümölcsízű Tripelje. A Cantillon sörfőzdében pedig muskotályos szőlővel készül a kissé csersavas Lambic Vigneron.

Különleges alkalmakkor az ünnep fényét azzal is emelik, hogy felbontanak egy üveg ritka, jó évjáratú sört. Ezek gyakran éppúgy  dróttal és parafa dugóval vannak lezárva, mint a francia pezsgők. Nem véletlen, hogy a világ szakértő sörivói szerint a legtöbb belga főzet alig hasonlít a sörre, pedig mindegyiket gabonából erjesztik. A különbség, hogy ezeket gyakran gyümölccsel és a komlón kívül még gyógyfüvekkel, fűszerekkel is ízesítik.

Sok belga sör igen jellemző arra a vidékre, negyedre, völgyre vagy városra, ahol készült, s amelynek kultuszát szándékosan alakították ki. Szemben a legtöbb országgal, ahol előszeretettel uniformizálták, iparszerűvé tették a sörfőzést, addig a belga sörfőzők jobbnak látták megtartani és továbbfejleszteni a régiók hagyományos módszereit. Így aztán Belgium az egyetlen ország, ahol a legkülönbözőbb sörfőzési technikát használják.

© Gyimesi Zsuzsa
A szabály, hogy soha ne rendeljünk egyszerűen „egy sört”, Belgiumban különösen igaz. Ha már itt tartunk: rendelnénk bárhol is “egy üveg bort” vagy ha éhesek vagyunk „egy tál ételt”? Ha Belgiumban ilyen ostobán rendelnénk, egy enyhén komlózott, bárhol kapható lagerrel kellene beérnünk. Bátran érdeklődjünk akár a csaposnál, akár a pincérnél a sörválaszték felől, még a legszerényebb létesítményekben is tíz-tizenöt különböző fajta sör közül válogathatunk.

Semmiképp ne hagyjuk ki a lambicok családjából származó frissítő guezét, a korianderrel és curacaoval ízesített búzasört, a Witbiert, a tölgyfahordóban érlelt cseresznyekivonattal ízesített ale-t a Rodenbach Alexandert.  Amikor valami gazdag és kiadós italra vágyunk, akkor pedig próbáljunk ki egy apátságban készült, magas alkoholtartalmú sört: gyakran egy kevés kandiscukorral teszik még vonzóbbá. Esetleg, ha gyorsan meg akarunk szabadulni gondjainktól akkor felsőerjesztésű Guillotinet válasszunk, másnapos fejfájásra pedig kézenfekvő a Delirium Tremens. Az elnevezések is bizonyítják, hogy a humorral sem állnak hadilábon a belga sörfőzők.

A Mort Subite keresztszülei a korabeli újságírók voltak:
Brüsszel egyik legrégebbi kávéházát az 1920-as években sűrűn látogattak a La Libre Belgique munkatársai. A zsurnaliszták a jó sör mellett a kockajátékot sem vetették meg, ám amikor szólította őket a kötelesség (vagy a főnök) azonnal be kellett fejezniük a partit. Ezt nevezték „hirtelen halálnak”. Később a kávéház hivatalosan is felvette a Mort Subite nevet, és a De Keersmaeker sörfőzde is – amely a sört szállította a kávéházba – ettől kezdve palackozott sörein a Mort Subite nevet tüntette fel.

Gambrinus
Jan Primus, brabanti herceg 1267-ben, 15 évesen kerül a brabanti hercegség trónjára. Ebben az időben Brabantot a szomszédos hatalmak fenyegették, és az államkassza is üres volt. Johann hírneve, hamar túljutott hercegségének határain. Brabant hercege országról országra járt hogy lovagi tornákon győzedelmeskedjen, hogy gyakorolja a fegyverforgatás művészetét. A bajvívást követően gazdagon megjutalmazta a résztvevőket és óriási lakomákat rendezett, hogy minden lovag, az ő pártjára álljon. Így a lovagok legtöbbjét megnyerte és a háborúkban is a legtöbbször győzedelmeskedett. Nem így 1294-ben Bar-ban – ez a város ma Franciaország északi részén található – amikor egy lovagi tornán életét vesztette. Worringeni győztesként ő tette le Brabant növekedésének és virágzásának, valamint az egész németalföldi terület fejlődésének az alapkövét. Egyes legendák magának az első flamand sörnek a főzését is neki tulajdonítják. Nem véletlen, hogy a neve elferdítésével született Gambrinust tekintik a sörivók királyának.


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Amszterdam, a sörparadicsom

Szinte elképzelhetetlen, de Hollandia – ma a világ egyik legnagyobb sörexportőre –valaha sört importált: a holland hajósok rendszeresen szállítottak sajtot, vajat, halat Hamburgba, s hogy kihasználják a tengerjárók kapacitását, jóféle német sörrel megrakodva fordultak vissza.

MTI Gazdaság

Kartellezés miatt óriásbírság négy söripari cégnek

Az Európai Bizottság tetemes bírságot szabott ki több európai söripari cégre, mert Hollandiában összehangolt akcióval emelték az árakat, és felosztották maguk között a piacot. Neelie Kroes versenypolitikai EU-biztos figyelmeztetett: a jövőben a bizottság még szigorúbb lesz, a kartellezők nagyobb bírságokra számíthatnak.

MTI Tech

A sörfőzés melléktermékéből fejleszt áramot egy új akkumulátor

Ausztráliában a legnagyobb sörgyár egyetemi kutatókkal közösen fejleszt egy akkumulátort, amit sörfőzésnél használt vízzel akarnak működtetni. A "sörakkumulátor" egy magán háztartás számára elegendő áramot termel - állítják a szakértők. A Die Welt című német napilap internetes változata szerint a teszt akkumulátort a Foster's sörgyár Brisbane közelében lévő üzeménél készítik el.

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.