szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Március 17-én ünneplik az írek Szent Patrik napját. Az ír védőszent köszöntése lassan Magyarországon is hagyománnyá válik: ír est a Budai Fonóban, akciós ír menűk a kocsmákban és táncház a Cream Music Clubban.

© sxc.hu
Írországban az emberek március 17-én, Szent Patrik halálának napján zöld ruhát öltenek, lóhere kitűzőt viselnek, felvonulnak, 
pubokban vígadnak. De kis is volt Szent Patrik?

Írország védőszentje való-színűleg 385-ben született Dél-Walesben, gazdag család sarjaként. Kalandos életét legendák szövik át, nehéz kibogózni a történet valós magvát. A legenda szerint 16 éves volt, amikor  ír haramiák megtámadták a családi birtokot, és rabszolgaként eladták őt egy ír törzs-főnöknek. 

Patrik éveket töltött írországi rabszolgaságban, nyájat legeltetett, és magányában a valláshoz fordult vígaszért:  elhatározta, hogy az akkor még pogány íreket a kereszténységre téríti.  De még mielőtt erre sor került volna, Isten megjelent álmában, és  arra utasította, hogy hagyja el Írországot. Ezután megszökött, és visszatért családjához Walesbe.

Egy éjszaka  ismét hangokat hallott, ezúttal egy angyal instruálta, hogy misszionáriusként térjen vissza Írországba. Patrik 15 éven keresztül tanulmányozta a vallási irodalmat, majd kötelességtudóan Írországba indult, ahol  432-ben megkezdte keresztényi hittérítését, végiglátogatta az írországi pogány törzseket. Miután 40 napot töltött egy nyugat-írországi hegyen, ismét egy angyal jelent meg előtte, biztosítva arról, hogy az írek a végítélet napjáig megőrzik hitüket. Ma ezt a hegyet Croagh Patricknek hívják, és ezen a napon tízezrek keresik fel, hogy imádkozva és himnuszokat énekelve leróják tiszteletüket Szent Patrik előtt, aki 461. március 17-én halt meg. 
 
Írország nemzeti jelképe a háromlevelű lóhere Szent Patriktól származik, aki mint a szentháromság jelképét használta. Ma már ez az ír nemzeti öntudat jelképe is.  

Szent Patrik napját Magyarországon is megünneplik: a Fonó Budai Zenei házban ír-kelta fesztivállal tisztelegnek az ír védőszent előtt, de nem maradnak el a vendéglátós programok sem. Akciós Szent Patrik napi menüvel kedveskedik vendégeinek a Irish Cat, a Captain Cook, a Kanis, a Fat Moes és a Cactus Juice. A táncoslábúak nagy örömére a Cream Music Clubban ír táncház várja a látogatókat.

„A cselédjeikre emlékeztetnéd a nézőket” – Salma Hayek a filmesek rasszizmusáról beszélt

„A cselédjeikre emlékeztetnéd a nézőket” – Salma Hayek a filmesek rasszizmusáról beszélt

Orbán az EU-csúcs vacsoráján kaphat kényelmetlen kérdéseket a melegellenes törvényről

Orbán az EU-csúcs vacsoráján kaphat kényelmetlen kérdéseket a melegellenes törvényről

Végre: a Windows 11 pótolja a Windows 10 egyik nagy hiányosságát

Végre: a Windows 11 pótolja a Windows 10 egyik nagy hiányosságát