szerző:
Tetszett a cikk?

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

© Kovács Gábor
Valamikor a hetvenes évek végén  nyílt az akkoriban indult Borsodi Sörgyár márkasörözőjeként. Tartotta magát vagy negyed századig, bár ebből minimum húsz évet inkább csak vegetált. Végszükség esetén  azért torok szárazon, gyomor üresen nem maradt.

Aztán jött a jól sikerült megújulás: az egykori sarki kocsmából kellemes étterem született, a Rokfort.
A felszolgálás barátságos, nem tolakodó, a konyha pedig kifejezetten jól dolgozik. A dicséret elsősorban a magyar hagyományok ápolásának szól, de szerencsére ezt nem a zsír bőséges használatával gyakorolják. Van pulyka és marha is, de elsősorban disznóságokban erősek, ami a bundázott húsok mellett a változatosan körített grillezett szeleteket is jelenti.
 
Ételtárlat:
Az egykori Borsodi Sörözőre már csak a Borsodi pecsenye és a Sörivók csemegéje emlékeztet. Az előbbi elnevezés a paprikás lisztbe forgatott fokhagymás sertésszeletet takarja, melyet pirosra sütve, lyoni hagymával, hasábburgonyával és házi savanyúságokkal tálalnak. A Sörivók pedig füstölt hússal és sajttal töltött szűzpecsenye, amely jó alap a következő korsó Borsodi Világosnak. A Csirkeboglya szezámmagos bundával kirántott csirkemellcsíkokat jelent hatalmas halomba rakott lyoni hagymakarikákkal.  Akadnak karcsúsító fogásoknak nevezett vegetáriánus étkek is, és tisztességes a tésztaválaszték.

Az ételek árai felhasználóbarátnak nevezhetők, ami nem mondható el az alkoholos italokéiról. S ezt még akkor is szomorúan konstatáljuk, ha értjük a szándékot: azért nevezi magát ízerődnek a Rokfort étterem, mert semmiképpen sem szeretne kocsmává visszazülleni. Sörben nem is erős, a pálinka- és borválaszték figyelemre méltó.

© Kovács Gábor
Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása étel – 1500-3500, itallal: 2500- 5500 Ft
Hangulat: békés, visszafogott
Konyha: tradicionális
hvg.hu tetszési indexe (max 10): xxxxxx
Bankkártya-elfogadás: van

Elérhetőség:
Cím: 1055 Budapest, Honvéd utca 18.
Telefon: 269-1072
Nyitva tartás: 10-23 óráig
Szünnap nincs

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Bor, mámor, Bock bisztró

„Kinek az étel öröm, öröm az élet is”- Alexander Brody idézetét olvashatjuk a bisztró heti menüt kínáló táblája fölött. Ez sok mindent elárul a Bock filozófiájáról.

Gőgh Csilla Gasztro

Szerepzavar a Váci utcában: Cafe Pataya

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.

Gőgh Csilla Gasztro

Minden időben Tisza cipőben szürcsöljük a Meggy Márkát

A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.

Gőgh Csilla Gasztro

Cheho: bevetés előtti hangulatalapozó

A budapesti Soho-nak vagy Broadway-nek nevezett Nagymező utcában "rejtőzködő" Cheho nem tipikus étterem, inkább a sportközvetítésekért rajongók találkozóhelye, a hétvége esti életének kiindulópontja. Lehetne kicsit többféle - főleg meleg - étel, de azért szerethető.

Gőgh Csilla Gasztro

Mentaterasz inkognitóban

A hajdani Paksi halászcsárda alapos átalakuláson ment keresztül, mire tavaly decemberben megnyílhatott Mentaterasz néven az utóda. A névadás okára nem sikerült rájönnünk, talán a menta frisseségét akarják mintául venni a komplexum tulajdonosai.

Gőgh Csilla Gasztro

Uszályétterem a Dunán

A veszteglő dunai uszályra épített Spoont nem a lapos pénztárcájú embereknek találták ki, az étterem mégsem panaszkodhat vendégforgalmára: felkapott hely lett Budapesten.

Kovács Gábor Gasztro

Haxen Király Sörház-Étterem

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.