szerző:
Tetszett a cikk?

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.

© Stiller Ákos
Nomen est omen – a név mindent elmond a külcsínről. Az előtérben – amely egyben látványkonyha is – grillen forgó, piruló csülkök látványa és illata fogad. Innét kezdve már tudjuk, hol járunk és azt is tudjuk, hogy a vacsoránk nem a fogyókúra jegyében fog eltelni. Miközben az étlapot tanulmányozzuk, megkóstoljuk a Paulaner búzasörét – kitűnő étvágygerjesztő.

Ételtárlat:

A választékban a tradicionális magyar és bajor ételek vannak túlsúlyban, de a vegetáriánusok és az alakjukra kényes vendégek is találnak kedvükre valót. Mi inkább maradunk a csülöknél, elvégre Haxen azaz Csülök király vendégei vagyunk.

A Rakott csülök, ahogy ángyom csinálta,  a király asztalán is megállná a helyét. Az elnevezés rakott krumplit takar, amit nem kolbásszal, hanem csülök szeletekkel pakoltak meg bőségesen és a tetejére vajat sütöttek.

© Stiller Ákos
Ez a tulajdonképpen egyszerű étel nagyszerűen sikerült és az adag is emberpróbáló, sör után kiált – ezúttal egy Paulaner Pils segít. Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a kiszolgálás is közelít a konyha teljesítményéhez, a " nagy zabáláshoz" bátran javasoljuk a Haxen Királyt.  A müncheni Paulaner sörök teljes választéka, pils, búza-, rozs,- és idénysörök (Oktoberfestbier, Weinachtsbier, stb) megkóstolhatók.
Nem tetszett:
A felső rész túl sötét.
Jól fontoljuk meg rendeléskor, hogy mit kérünk, mert ha sokan vannak lent viszonylag ritkán jönnek fel a pincérek.





Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 5-6000 Ft
Elegancia: XXX  (max.5X)
Hangulat: barátságos, kocsmás
Konyha: tradicionális
hvg.hu tetszési index (max. 10X): XXXXX
Bankkártyák elfogadása: minden


Elérhetőség:
Cím: 1068 Budapest Király u. 100.
Telefon: 351-6793; 342-8193
Nyitva: 12-24-ig.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

A jó sör nemcsak ízletes, hanem szép is

Mitől jó egy sör? Az igazi műkedvelők erre a kérdésre kapásból tudják a választ: ha jól esik inni, a habja tartós és finom állagú, íze harmonikus és tiszta.

Kovács Gábor Gasztro

Amszterdam, a sörparadicsom

Szinte elképzelhetetlen, de Hollandia – ma a világ egyik legnagyobb sörexportőre –valaha sört importált: a holland hajósok rendszeresen szállítottak sajtot, vajat, halat Hamburgba, s hogy kihasználják a tengerjárók kapacitását, jóféle német sörrel megrakodva fordultak vissza.

Kovács Gábor Gasztro

A hollandok trappistája

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.