szerző:
Kovács Gábor

Mitől jó egy sör? Az igazi műkedvelők erre a kérdésre kapásból tudják a választ: ha jól esik inni, a habja tartós és finom állagú, íze harmonikus és tiszta.

© sxc.hu
Habos kérdések

A jó sör legyen tükrös, más szóval kristálytiszta. Tehát ne legyen zavaros, vagy akár  opálos. Ne tartalmazzon lebegő vagy ülepedő részecskéket. Az sem mindegy, hogy a pohárba kitöltött hab milyen. A sör és a pezsgő egyaránt habzik, a két hab között azonban óriási különbség van. A sör habjának tartósnak, finom szerkezetűnek kell lennie, mentesnek nagy, könnyen szétpukkanó buborékoktól. A tartós, sokáig megmaradó, jó szerkezetű hab jobban tapad a pohár falára is. A jó habképző tulajdonságú sör is rossz habot produkál, ha mosószermaradványt tartalmazó pohárba kerül, vagy a   a szervírozás nem teljesen tiszta. A zsír és a mosószermaradvány tönkreteszi a habot.

 Nem mindent a szemnek…

A sör illata vagy szaga a maláta, a komló és az erjesztési melléktermékek szaganyagából tevődik össze. A tiszta illat harmonikus, kellemes, maláta- és komlóillat.

Legfontosabb az íz. Ez a tulajdonság, melyet a laikusok is leggyakrabban és legkönnyebben bírálnak, dicsérnek vagy elmarasztalnak. A söríz értékelésének különböző szakaszaiban az összképnek kiegyenlítettnek kell lennie. Ha az ízképző komponensek egymással harmonizálnak, akkor a sörnek tiszta, kerek ízt kölcsönöznek, ami annyit tesz, hogy nem szabad sem üresnek, sem túl teltnek lennie. Az üres sör aromában szegény. A túl telt ízű sör laktató, nem üdít. A teljesség igénye nélkül hadd soroljunk fel néhány szag- és ízhibát, amelyeket a Magyar Sörszabvány e témával foglalkozó része is megad.

Szaghibák: diacetiles, oxidált, erősen észteres, dohos stb. Ízhibák: diacetiles, oxidált, főtt ízű, erősen észteres, dohos, savanyú, sajt ízű, fémes stb.

© sxc.hu
A kellemes keserűség

A sör élvezeti értéke csökken, ha öreg, állott ízű. Az öreg ízt és illatot, mivel nagyrészt a tárolás folyamán lezajló oxidációs folyamatok eredménye, szakmai berkekben oxidációs íznek nevezik. Az oxidációs íz és illat legjobban talán a kenyérhéj ízéhez és a túlhevített papír szagához hasonlítható. Az ízkárosító folyamatok lassítása céljából az érlelést, a szűrést és a töltést ma már minden modern gyárban a levegő kizárásával, oxigénmentes, széndioxidos közegben végzik.

A sör keserűsége az ízérzékelés utolsó fázisában érezhető, a sör jellegének megfelelő mértékben. Van, aki a keserűbb, az ún. pilseni típusú, és van, aki a kevésbé keserű söröket részesíti előnyben. Azt mondják, hogy az igazi sörivók a pilseni sört isszák szívesebben. Fontos, hogy a keserűség kellemes, harmonikus legyen, a keserűíz-érzet ne maradjon meg, hanem minél hamarabb tűnjön el, ne alakuljon ki a sörszakmában "tapadó ízként" emlegetett hiányosság.

Követelmény, hogy a sör üdítően csípős legyen. A túl csípős és az állott jelleg egyaránt hiba. Ezt a jellemzőt, amely az ízérzékelés középső szakaszában jelentkezik, idegen szóval "recenciának" nevezik. Mértéke több sörösszetevőtől, de legnagyobb mértékben a szénsavtartalomtól függ, ezért a sörnek optimális széndioxid-tartalommal kell rendelkeznie.


Kovács Gábor

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kovács Gábor Gasztro

Haxen Király Sörház-Étterem

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.

Kovács Gábor Gasztro

A hollandok trappistája

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.

Kovács Gábor Gasztro

Amszterdam, a sörparadicsom

Szinte elképzelhetetlen, de Hollandia – ma a világ egyik legnagyobb sörexportőre –valaha sört importált: a holland hajósok rendszeresen szállítottak sajtot, vajat, halat Hamburgba, s hogy kihasználják a tengerjárók kapacitását, jóféle német sörrel megrakodva fordultak vissza.

Minden tagállamban vizsgálná az EU a jogállamiságot, kényszerítő intézkedéseket is bevetne

Minden tagállamban vizsgálná az EU a jogállamiságot, kényszerítő intézkedéseket is bevetne

Kémfotók: íme a 625 lóerős BMW X5 M és X6 M

Kémfotók: íme a 625 lóerős BMW X5 M és X6 M

Jön Iggy Pop

Jön Iggy Pop

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon