Szabó Yvette
Szerzőnk

Szabó Yvette

Szabó Yvette hvg360

Nem csak az oktatást fertőzte meg a digitalizáció a járvány alatt

Miközben a kormány még a jó ötleteit is csigatempóban valósítja meg, a koronavírus-járvány olyan megoldásokra veszi rá a gazdasági és társadalmi szervezeteket, amelyeknek az elterjedésére még akár éveket kellett volna várni. A számlaügyintézéstől a munkaerő toborzásig számtalan helyzetben nyújtanak segítséget a digitális technika és a mesterséges intelligencia vívmányai.

Szabó Yvette HVG Hetilap

Ha megbolondulunk, attól nem lesz jobb

Az olcsó ázsiai munkásokat a járvány sem iktatja ki az európaiak jólétét biztosító globális gazdaságból, a Nyugatról visszatérő magyarokra pedig máris lecsapnak a magyar nagyvállalatok. A HVG által megkérdezett hazai befektetők a közhangulatnál jóval derűlátóbban ítélik meg a járvány okozta válság kimenetelét.

Szabó Yvette HVG Hetilap

A fociban ez tizenegyes

A kormány cselekvőképességének bizonygatására jól jön a gazdasági mentőcsomag napi adagolása, a cégvezetők idegeinek viszont nem tesz jót az időhúzás. Hiába mondja el a kormányfő és az innovációs miniszter 24 óra alatt három részletben csöpögtetve, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak bérének 70 százalékát három hónapon át az állam állja, ha még azt sem lehet kihámozni a mondataikból, hogy a részmunkaidőre arányosított bér 70 százalékáról van-e szó, vagy a kieső munkaidővel együtt kieső bér 70 százalékáról. Márpedig ez nagyon nem mindegy. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Sragner László ugyanakkor elismeri, hogy a bérek átvállalása még így is a legjobb hír, és az ország egyik legfejlettebb megyéjében működő vállalkozások, köztük például nagy informatikai vagy élelmiszeripari cégek, abban bíznak, hogy június végére, mire kifut az állam vállalása, a termelés is újraindulhat.

Szabó Yvette hvg360

Százezrek kezét engedik el – nincs válasza a kormánynak a szociális válságra

Szociális válságot okozhat az a csaknem 500 ezer ember, akiket eddig feketén foglalkoztattak és most a járvány hatására elveszítik a keresetüket. De nem járnak sokkal jobban azok a bajba jutott munkavállalók sem, akik eddig rendesen be voltak jelentve, a kormány ugyanis nem tervezi az álláskeresési járadék megváltoztatását, az önkormányzatoknak pedig nincs pénzük segélyezésre.

Szabó Yvette Gazdaság

Beindulhat Debrecen fővárossá fejlesztése

A kormány hat miniszterének és a kormányfő általános helyettesének tagságával alakított regionális fórumot a kabinet Északkelet-Magyarországon, Debrecen központtal. Bár az érintett négy megye együttműködéséről Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és Szolnok polgármestere írt alá megállapodást, a fórum munkájában mégsem ők vesznek részt. A négy városvezető közül Miskolcot nem fideszes politikus vezeti.

1 2 3 4 5 6 7 8