Kovács Gábor

Kovács  Gábor
Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept
 

Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept

Háromféle evő létezik. Van, amelyik inkább éhen hal, de nem vesz a szájába belsőséget. Van a látens, aki titokban két fitnesz saláta között befalja, aztán gyónni megy. A harmadik igen bensőséges viszonyt ápol a belsőségekkel. Különösen a pacallal. Ehhez erős gyomor és idegzet kell. Pláne egy fesztiválon.


Minőség - a laikusság diszkrét bájával
 

Minőség - a laikusság diszkrét bájával

Az idei március 15-e egyik kellemes, vidám és politikamentes eseménye a ferencvárosi Élesztő-ben megrendezett IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye volt, amelyre nyolc országból érkeztek nevezések.



Ujjé, a ligetben – fesztjegyzet
 

Ujjé, a ligetben – fesztjegyzet

Nagyon össze kell kapnia magát kulturált sörisszának, ha lépést akar tartani a fesztiválokkal. Még egy alvás a nagy budavári kóstolgatásokig, miközben még ki se heverte a hétvégi Főzdefesztet.


Macskaürülék és laktóz a sörben
 

Macskaürülék és laktóz a sörben

A sörfőzés történelmében, a nagyok uszkve másfél évszázados hegemóniája után meglehetős felfordulást okozott a legújabbkori kézműves és házi sörfőzők megjelenése. Elképesztő, milyen renitenskedésre képesek, amivel elég sok örömet tudnak okozni.


Szilveszteri létudat
 

Szilveszteri létudat

Mit szépítsük a dolgot: a szilveszter igazi célja és értelme, hogy az ember tisztességgel átpoharazza magát az újévbe. Oknak épp elég, hogy végre vége van a pocsék óévnek, meg az örök remény, hogy az újban minden jobb és szebb lesz. Utóbbihoz pedig, lássuk be, évszázadok óta az alkoholos italok fogyasztásán keresztül vezet az út


Hogyan süssünk – Stollen recept
 

Hogyan süssünk – Stollen recept

Hála a gasztro forradalomnak, mára nemcsak a vendéglátásunk van átalakulóban. Divatba jött a főzés, s ha némi fáziskéséssel is, de visszakéredzkedik a konyhákba a kenyér, a kalács, a péksütemények sütése. Pláne ünnepek közeledtével.


Hogy kerül a csizma az asztalra?
 

Hogy kerül a csizma az asztalra?

Minden italnak megvan a kultúrtörténete. S ebbe épp úgy beletartoznak a tárgyak, eszközök, szokások, rituálék, szólások, mint maga az élvezet folyékony alanya.



Söntés a rakparton
 

Söntés a rakparton

Csapszék, csehó, ivó, késdobáló, krimó, lebuj, talponálló. Melyikbe mennénk be szívesen? Egy söntésbe minden további nélkül betámasztunk egy pofa hideg sörre. Pláne, ha belga.


Nem vicc: egyre népszerűbb a sörlekváros pirítós
 

Nem vicc: egyre népszerűbb a sörlekváros pirítós

A sörélesztő, miután megtette kötelességét és beindította az erjedést, korábban mindig a hulladékban végezte. A takarékos szemléletű angolok viszont kidolgoztak egy eljárást, amivel ebből a nyúlós, ragacsos anyagból lekvárszerű, kenhető és emberi fogyasztásra alkalmas valamit hoztak létre.


Folyékony kenyeret a népnek – sörben úszik Budapest
 

Folyékony kenyeret a népnek – sörben úszik Budapest

Minden héten sörfesztivál – ez a magyar főváros júniusi ajánlata. Utánajárhatnánk, hogy van-e Európában még egy város ahol ennyi sörfesztivál jut egy lakosra, de minek. A gyakorlat bebizonyította, hogy mi magyarok szeretünk ázsiai körülmények között szórakozni, műanyag pohárból sört inni, modern budikban dolgunkat végezni, és ami különösen vonzóvá teszi mindezt, hogy a cucc még drága is.


Tökéletes tökfőzelék bónusszal – recept
 

Tökéletes tökfőzelék bónusszal – recept

Nem állítjuk, hogy tömegek tavaszi-nyári kedvence a kapros tökfőzelék. Ki a tököt nem szívleli, ki a kaprot ki nem állhatja, a kettő együtt pedig jó sűrű, lisztes rántással valóságos konyhai mumus lehet. Mi mégis megpróbálunk újabb híveket verbuválni ennek a nem-hivatalos hungarikumnak.


A sörfőzés nagymesterei - belga sörünnep
 

A sörfőzés nagymesterei - belga sörünnep

Az átlag magyar sörfogyasztó, ha belga sört iszik, az jobbára a hazai főzésű Stella Artois. S nem gondolja, hogy Belgium a sörfőzés nagyhatalma. A nem átlagos időről időre próbálja felmérni a belga sörök sokféleségét, ami viszont még a szakértők számára is szinte nyomon követhetetlen. Szerencsére a hazai piacon, néhány vállalkozó kedvű vendéglátósnak köszönhetően, immár tizenöt éve a belga sörök igen széles választékából válogathatnak a különleges sörök rajongói, akik hajlandók egy sztenderd magyar sör árának a többszörösét kifizetni.


Sörisszák Mekkája: Prága
 

Sörisszák Mekkája: Prága

Felesleges álszenteskedni. A Prágába látogató magyar turisták számottevő többsége letudva a kötelező városnézést, elsősorban a jó cseh söröket és a sajátos hangulatú sörözőket keresi a Moldva két partján.



A sörök is labdába rúghatnának
 

A sörök is labdába rúghatnának

Szent Flórián, a sörfőzők védőszentje nyilván nem focirajongó: mi más magyarázata lenne annak, hogy az EB elődöntőiben olyan borisszák kerültek, mint a spanyolok, a portugálok és az olaszok. A sör nagyhatalmak közül egyedül Németország jutott el a legjobb négy közé.


Van, aki töltve szereti - recept
 

Van, aki töltve szereti - recept

Akármilyen üde, zöld, friss tavasz hírnöke, tele nagyszerű vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mégis csak karalábé. Nevének hallatán sokaknak a menzás paradicsomos káposzta kategória ugrik be. Még a szagát is érzik a rántásos karalábéfőzeléknek. Lehet másként is.


A hét receptje: ez történhet a csirkeszárnnyal
 

A hét receptje: ez történhet a csirkeszárnnyal

Biztosan sokan vagyunk, akiknek a csirkeszárny gyerekkorában csak aprólék volt, amivel a leves készült, és legfeljebb a nagymama kotorászta ki a tálból. Mi meg igyekeztünk kikanalazni a húsosabb részeket, és a májat meg esetleg a zúzát.


Hogyan készül a chili con carne? - recept
 

Hogyan készül a chili con carne? - recept

Ha van egyszerű alapanyag, ami valóságos hollywoodi karriert futott be, akkor az a bab. Pedig nem is olyan régen még a szegény ember gesztenyéjének nevezték, és a 20. század első felében is a legolcsóbb, leghétköznapibb eledelnek számított.