Kovács Gábor

Kovács Gábor

Mi lesz az év sörkorcsolyája?
 

Mi lesz az év sörkorcsolyája?

Anyai nagyapám családjának vendéglője volt az Üllői úton, szemben a Ludovikával. Nagypapa egyszer még fiatalkorában ide hívta meg egyik hölgyismerősét egy huszár rostélyosra, amit a leányzó, azt valami különleges ételnek gondolva, örömmel elfogadta az invitálást. Képzelhetjük, mekkora volt a csalódása, amikor kiderült számára, hogy az elegáns név egy akkoriban közkedvelt sörkorcsolyát, a fokhagymás zsíros pirítóst takarja. Arról nem szól a családi krónika, hogy, mi lett az este vége, de az biztos, hogy a történet női szereplője nem a nagyanyám volt.



Sörforradalmi fordulat
 

Sörforradalmi fordulat

A közelmúltban nem éppen szokványos díjkiosztó gálára került sor sörös berkekben. A Főzdefeszt szokás szerint kihirdette az év sörfőzőjét és sörfőzdéjét, díjat kapott a legszebb sörcímke is. Ami azonban meglepetés volt, amint azt a szervezők jelezték „egy páratlan, iparágon átívelő összefogás keretében”, közösen jegyezték az eseményt a Magyar Sörgyártók Szövetségével, melynek igazgatója adta át a legjobbnak tartott sörmédiumnak járó díjat.


Sörfesztiválok - szezonzáró jegyzet
 

Sörfesztiválok - szezonzáró jegyzet

Ha az egy főre jutó sörfesztiváloknak világversenye lenne, akkor biztos, hogy Budapest dobogós, de legalább pontszerző helyen végezne. Így van ez évek óta. S gyanítjuk, hogy a siker újabbakat generál majd. Úgy tűnik, sörfesztezni nyereséges vállalkozás.


A prágai sörturista természetrajza
 

A prágai sörturista természetrajza

Képtelen természetrajz. Elsőre ez a cím jutott eszünkbe, ahogy végigvettük a prágai sörözés módozatait, leginkább az elkövetők típusai szerint. De egyrészt – irodalmilag - a cím foglalt, másrészt a dolog egyáltalán nem képtelen.


Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept
 

Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept

Háromféle evő létezik. Van, amelyik inkább éhen hal, de nem vesz a szájába belsőséget. Van a látens, aki titokban két fitnesz saláta között befalja, aztán gyónni megy. A harmadik igen bensőséges viszonyt ápol a belsőségekkel. Különösen a pacallal. Ehhez erős gyomor és idegzet kell. Pláne egy fesztiválon.


Ujjé, a ligetben – fesztjegyzet
 

Ujjé, a ligetben – fesztjegyzet

Nagyon össze kell kapnia magát kulturált sörisszának, ha lépést akar tartani a fesztiválokkal. Még egy alvás a nagy budavári kóstolgatásokig, miközben még ki se heverte a hétvégi Főzdefesztet.


Macskaürülék és laktóz a sörben
 

Macskaürülék és laktóz a sörben

A sörfőzés történelmében, a nagyok uszkve másfél évszázados hegemóniája után meglehetős felfordulást okozott a legújabbkori kézműves és házi sörfőzők megjelenése. Elképesztő, milyen renitenskedésre képesek, amivel elég sok örömet tudnak okozni.


Minőség - a laikusság diszkrét bájával
 

Minőség - a laikusság diszkrét bájával

Az idei március 15-e egyik kellemes, vidám és politikamentes eseménye a ferencvárosi Élesztő-ben megrendezett IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye volt, amelyre nyolc országból érkeztek nevezések.


Szilveszteri létudat
 

Szilveszteri létudat

Mit szépítsük a dolgot: a szilveszter igazi célja és értelme, hogy az ember tisztességgel átpoharazza magát az újévbe. Oknak épp elég, hogy végre vége van a pocsék óévnek, meg az örök remény, hogy az újban minden jobb és szebb lesz. Utóbbihoz pedig, lássuk be, évszázadok óta az alkoholos italok fogyasztásán keresztül vezet az út


Hogyan süssünk – Stollen recept
 

Hogyan süssünk – Stollen recept

Hála a gasztro forradalomnak, mára nemcsak a vendéglátásunk van átalakulóban. Divatba jött a főzés, s ha némi fáziskéséssel is, de visszakéredzkedik a konyhákba a kenyér, a kalács, a péksütemények sütése. Pláne ünnepek közeledtével.



Söntés a rakparton
 

Söntés a rakparton

Csapszék, csehó, ivó, késdobáló, krimó, lebuj, talponálló. Melyikbe mennénk be szívesen? Egy söntésbe minden további nélkül betámasztunk egy pofa hideg sörre. Pláne, ha belga.


Nem vicc: egyre népszerűbb a sörlekváros pirítós
 

Nem vicc: egyre népszerűbb a sörlekváros pirítós

A sörélesztő, miután megtette kötelességét és beindította az erjedést, korábban mindig a hulladékban végezte. A takarékos szemléletű angolok viszont kidolgoztak egy eljárást, amivel ebből a nyúlós, ragacsos anyagból lekvárszerű, kenhető és emberi fogyasztásra alkalmas valamit hoztak létre.


Folyékony kenyeret a népnek – sörben úszik Budapest
 

Folyékony kenyeret a népnek – sörben úszik Budapest

Minden héten sörfesztivál – ez a magyar főváros júniusi ajánlata. Utánajárhatnánk, hogy van-e Európában még egy város ahol ennyi sörfesztivál jut egy lakosra, de minek. A gyakorlat bebizonyította, hogy mi magyarok szeretünk ázsiai körülmények között szórakozni, műanyag pohárból sört inni, modern budikban dolgunkat végezni, és ami különösen vonzóvá teszi mindezt, hogy a cucc még drága is.