szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Alighogy céget alapított Törcsi Péter Fidesz-közeli elemző és médiaszemélyiség, máris kapott megrendelést a kormánytól és a kormánypárti frakciótól. A Miniszterelnökség egy 5 éves brit elemzés feldolgozásával bízta meg 14,5 millió forintért. Törcsi az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, az identitás- és hagyományőrzést a zászlajára tűző szervezet 2018-ban 50 millió forint támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától.

Csak bő egy hónapot kellett várnia az első kormányzati megrendelésre születése után Törcsi Péter Fidesz-közeli elemző tanácsadócégének, a Clavis Consulting Kft.-nek. A Clavist 2018. október 2-ai dátummal jegyezték be, a Miniszterelnökség november 15-én már le is szerződött vele egy brit kormányzati elemzés szemlézésére és a szemle alapján „tudományos mű” elkészítésére. A megbízás pikantériája, hogy az elemzés, ami az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatával foglalkozik, már több mint 4 éves, 2013 eleje és 2014 vége között készült. A küszöbön álló Brexit miatt a szigetország és az EU viszonya aktuális kérdés, de az öt évvel ezelőtti állapotnál (ami óta azért voltak bőven brit és uniós jogszabály-változások) a kormány számára talán érdekesebb lenne, mi, hogyan fog változni illetve változhat az Egyesült Királyság kilépésével. Mivel a brit parlament elsöprő többséggel leszavazta Theresa May miniszterelnök nagy nehezen nyélbe ütött Brexit-megállapodását, a kilépés hogyanja és mikéntje, továbbá a jövőbeli kapcsolatrendszer feltételei egyelőre levegőben lógnak, szóval bőven lenne mit elemezni az aktuális helyzeten.

A brit kormányzati elemzésnek (itt olvasható) nem létezik frissebb változata, illetve nem készült azonos címmel más elemzés – közölte a hvg.hu-val a brit külügyminisztérium sajtóosztálya. A Miniszterelnökség szerint a tagállamok és az EU közti „hatáskörmegosztás problematikáját minden európai kormány folyamatosan vizsgálja. Az Egyesült Királyság kormányzati szervei által néhány éve a témában készített tanulmány az egyik legátfogóbb, tudományos igényű munka, amelynek beható tanulmányozása elengedhetetlen e feladat ellátásához”. A tárca arra a kérdésünkre nem adott választ, miért épp a Clavist bízták meg a feladattal. Törcsi Péter nem reagált megkeresésünkre. A Clavisnak február 28-ig kell végeznie a munkával, amiért 14,5 millió forintot számlázhat.

Az biztos, hogy Törcsi Péter friss-ropogós vállalkozásának van más megrendelése ezen kívül. A Fidesz-frakció december 11-én szerződött le a Clavisszal szaktanácsadásra 11,4 millió forintért. Az Országgyűlés sajtóirodája az mfor.hu-val azt közölte, hogy a szerződés hatálya „kiterjed az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti, Magyarországgal szemben indított eljárás részletes vizsgálatára, beleértve a Sargentini-jelentés anyagi jogi és eljárásjogi elemzését is. Ugyancsak része a szerződésnek az Európai Unió intézményei által megfogalmazott bevándorláspárti javaslatcsomagok vizsgálata, továbbá az ENSZ migrációs csomagjának részletes vizsgálata. A társaság a szerződés értelmében elemzéseket készít és azok teljes dokumentációját a képviselőcsoport rendelkezésére bocsátja.” A két megrendelés együtt 26 millió forint bevételt jelent, ami egyáltalán nem rossz indulás egy friss kft-nek.

Kormánypárti nem elemzők

Törcsi Péternek a Clavison kívül nincsen más vállalkozása, de ez nem jelenti, hogy az elmúlt években ne tett volna szert komoly bevételekre a kormánypárttól és az államtól (már azon túl, hogy önkormányzati képviselő volt Solymáron, korábban pedig a KDNP ifjúsági szervezetének alelnöke). Törcsi ugyanis az Alapjogokért Központ nevű „jogi elemző- és kutatóintézet” kutatási igazgatója, ebbéli minőségében rendszeres vendége különféle tévéműsoroknak is, ahol „független” szakértőként jellemzően a kormány épp aktuális álláspontját védi. Az Alapjogokért Központ több okból rendkívül érdekes képződmény, egyrészt az ember ugye azt gondolná, egy elemző- és kutatóintézet célja az elemzés és a kutatás, de nem, a „Központ a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartja elsőrendű feladatának” – olvasható a honlapjukon található bemutatkozásban. „Az intézet működésének emellett nem titkolt célja, hogy ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben.”

Másrészt olyan, hogy Alapjogokért Központ nem létezik, ilyen nevű civil szervezet vagy vállalkozás nincsen. Az Alapjogokért Központ valójában a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-t takarja, aminek tulajdonosa és ügyvezetője az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós, ő a cég/kutatóintézet 2013-as létrehozása előtt a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet elemzője volt. A cég bevételeinek 90 százaléka beszámolóinak tanúsága szerint támogatásokból származik, de azt nem árulják el, honnan kapják a támogatásokat – a hvg.hu ezt firtató kérdésére sem válaszoltak. Ettől függetlenül ezt-azt azért lehet tudni a bevételeikről. A Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma 2018 májusában 50 millió forint támogatást szavazott meg a cégnek az azévi működésre, fizetésekre, konferenciákra. Ugyanazon a napon a békemeneteket szervező CÖF 20 milliót kapott ugyanerre a célra.

A 2017-es beszámoló szerint a cégnek 120 millió forint bevétele volt, 107 millió forint működési támogatás formájában érkezett. A pénz nagy részét, 87 millió forintot elvitt a 7 alkalmazott, illetve az esetleges külsősök kifizetése. A Fidesz pártalapítványa 2013 óta lelkes támogatója a cégnek – erről az Átlátszó számolt be. A pártalapítvány amúgy a kezdetektől alaposan támogatja a Központot, 2013-ban 31,6 millió forint támogatást szavazott meg, 2014-ben 49 milliót, 2015-ben pedig már 50 milliót. A Matolcsy György elnökölte jegybank Pallas Athéné alapítványai sem hagyták pénz nélkül őket, az egyik alapítványtól 2015-ben 35 millió forint támogatást kaptak, továbbá 8,5 millió forintot könyvkiadásra. A pártalapítványok bevételük nagy részét az állami költségvetésből kapják, a Pallas Athéné-alapítványokról pedig a Kúria mondta ki, hogy az általuk kezelt vagyon közpénz. Egyszóval az Alapjogokért Központ az elmúlt években nem kevés közpénzből működött.

Meglett a munka eredménye

A Fideszben és a kormányban vélhetően elégedettek az Alapjogokért Központ tevékenységével. Erre nemcsak a Központ folyamatos pártalapítványi támogatásából és a Törcsi Péter friss cégének juttatott megbízásokból lehet következtetni, hanem a abból, hogy a Központ stratégiai igazgatója, Kovács István felkerült a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listájára a 14. helyen. A Fidesznek jelenleg 12 képviselője van az EP-ben, szóval egy jó választási szereplés esetén Kovácsnak reális esélye van rá, hogy Brüsszelben folytathassa.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egyelőre nem lesz kirándulóidő

Egyelőre nem lesz kirándulóidő

A többségnek még mindig fáj Trianon, pedig alig tud róla valamit

A többségnek még mindig fáj Trianon, pedig alig tud róla valamit

Radar360: Trump a hadsereget is bevetné, itthon nyitnak az iskolák

Radar360: Trump a hadsereget is bevetné, itthon nyitnak az iskolák