szerző:
Kovács Gábor

A skót BrewDog alapítói, James Watt és Martin Dickie 2007-ben álltak össze, hogy egy aberdeenshire-i garázsban beindítsák a világ kétségkívül egyik legizgalmasabb és legellentmondásosabb sörfőzdéjét.

Jókora banki hitelből vásárolt tartályokkal és sörfőzőberendezésekkel az akkor 24 éves srácok nekiálltak megcáfolni mindazokat a téziseket, amiket a láger sörök százötven év alatt a sörrel kapcsolatban lefektettek. Ebben a nagyüzemi világban nem nagyon akadt hely a különleges söröknek. Ezek a sörök jobban hasonlítottak egymásra, mint amennyire különböztek egymástól. Ami annak is a következménye volt, hogy szinte mindenki ugyanazoktól a malátagyáraktól vásárolta a malátát. S a komló is csak néhány klasszikus területről – elsősorban Cseh- és Németországból származott, ahogy az élesztőtörzsek is nagyon közeli rokonságban álltak egymással.

A BrewDog nem véletlenül nevezte magát punknak. Ahogy a sörfőzést kezelték az maga volt a sörforradalom. „Bátor, nem megalkuvó, tiszteletlen söröket főzünk, olyan söröket, amiknek van lelke és célja. Ugyanolyan megvetést érzünk a nagyüzemi sörfőzés iránt, mint a régi punkok éreztek a popkultúra iránt” – mondták magukról a kezdeti időkben.

©

Felfedezték maguknak az újfajta komlókat, és nem spóroltak az anyaggal, így durván keserű söröket csináltak. Megmutatva, hogy milyen izgalmas is, ha nem spórol a sörfőző a komlóval. Ez volt a punk IPA. A BrewDognak eleinte sok problémája akadt a fogyasztóvédelemmel, ami túl agresszívnek tartotta az alapanyagokkal tékozlóan bánó, magas alkoholtartalmú BrewDog söröket. A  Speedball  – a heroin és kokain keverékét hívják így – névre keresztelt sörüket be is tiltották. Ennek átkeresztelése után lett a másik legendás sörük a Dogma.

A nagyérdemű a BrewDog nevet, mégis a „világ legerősebb söre” címért folytatott verseny során ismerte meg. A Tactical Nuclear Penguin 2009-ben, a Sink The Bismarck 2010-ben, majd ugyanennek az évnek júliusában a The End of History robbantott – ez utóbbi pálinkákat megszégyenítő 55 százalékos alkohollal. Az üvegeknek címkéjük nem volt, viszont a palackokat egy-egy állatfigurába – mókusba és hermelinbe – csomagolták! Ez azért sokaknál kiverte a biztosítékot. (Azóta a világ legerősebb söre – az ugyancsak skót – Brewmeister 67 százalékos Snake Venomja lett.)

©

A BrewDog  2011-re Skócia legnagyobb független sörfőzdéjévé nőtte ki magát, és innét már nem volt megállás. Megnyitották saját kocsmahálózatukat, előbb Aberdeenben, majd Edinburgh-ban és Glasgow-ban, aztán Skócia határait átlépve a többit. Ez a hálózat azóta több tucat kocsmát tudhat magáénak, csak a csatornán túl, a kontinensen tizenhatot.

A 16. BrewDog Bar éppen Budapesten, az Anker közben nyílt meg a napokban, amiről terjedelmes beszámolót is közölt a brewdog.com.  

©

Tavaly a tengerentúlon is megvetették lábukat, jövőre saját légi járatot is indítanak amerikai üzemükbe.

©

A BrewDog a szabályok felrúgásával tudott nagyon gyorsan hírnevet szerezni. A részvénykibocsátást is a hagyományoktól eltérő módon oldották meg. 2011-ben felajánlottak részvényeket rajongóiknak, amit a cég honlapján lehetett megvásárolni. Ez is bejött nekik: 6 hónap alatt 6000 rajongó vásárolt részesedést a cégből, összesen 2,2 millió font értékben.

Időközben persze más területeken is növekedett a BrewDog. A kezdeti kapacitás immár jócskán meghaladja a 300 ezer hektolitert, de már nem is csak Skóciában főz a cég sört. Amin említettük, megkezdte amerikai terjeszkedését, és vásárolt kisebb sörfőzdéket Angliában is. A nagy kérdés persze az, hogy az üzleti szerkezetét tekintve már-már multinacionális cégek paramétereit felmutató BrewDog képes lesz-e megmaradni az eredeti céloknál.

A nagyjából negyedmilliárd font értékű BrewDog nemrég 22 százalékos részesedést adott el az amerikai TSG befektetési társaságnak. Ez sok kisrészvényesnek és a BrewDog egyszerű sörbarátainak sem tetszik, és megkérdőjelezi, hogy lehet-e punk, aki maga már a növekedést tekinti a legfontosabb célnak.

A Brewdog ugyanis ma a leggyorsabban növekvő élelmiszer- és italgyártó Nagy-Britanniában, valamint az ország legintenzívebben fejlődő söröző-franchise tulajdonosa, mintegy 50 üzlettel az Egyesült Királyságban és olyan helyeken, mint Tallin, Tokió, Róma, Sao Paulo és Budapest. A több mint ötszáz alkalmazottat foglalkoztató cég most ambiciózus bővítési terveket sző  Ázsiában is. Jogos a kérdés: a punkok is bekerültek a mainstreambe? Egyik legradikálisabb kritikusok Scott Taylor, már egyenesen azzal vádolja Wattot és Dickiet, tudatosan állították be lázadónak a BrewDogot. Hírnevet szerezve ezzel a márkának, hogy végül jó áron továbbadhassák azoknak, akikkel szemben egykor ellenállást hirdettek.

Nem tudni, milyen meglepetések várnak még a derék sörbarátokra velük kapcsolatban. Meglehet, ma már nem a BrewDog a legizgalmasabb résztvevő a kraft sörök világpiacán, és nem is ők főzik mostanság a legrendkívülibb söröket, a minőség mércéje továbbra is igen magas. Még ha kétségtelenül eltávolodtak is az eredeti céloktól.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

"Egy őszhajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" - itt az eltűntként keresett tüntető története

"Egy őszhajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" - itt az eltűntként keresett tüntető története

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?