Kovács Gábor

Kovács  Gábor
A tökéletes pacalpörkölt – recept
 

A tökéletes pacalpörkölt – recept

Igaz, hogy pörköltben él a nemzet, de azért a pacal mindig is megosztotta a népeket. Kétféle ember van, aki szereti, és aki nem. Ezzel nem mondtunk túl sokat. Ízlések és pofonok különbözők, ám sok minden a látványtól, s persze a szagoktól függ.


A tökéletes zsíros kenyér
 

A tökéletes zsíros kenyér

Nem, nem tévedés. Most zsíros kenyerezünk. Lehet, hogy nem éppen trendi, talán soha nem is volt és lesz. De aligha akad olyan magyar emberfia, aki ne evett volna már zsíros kenyeret. Legalább házibulikon. Ha az egészséges étkezés hívei fel is szisszennek, mi ennek ellenére mindenkit arra biztatunk, hogy olykor bátran egyen egy jó kis zsíros deszkát.


Milyen lazacot eszünk? – recept
 

Milyen lazacot eszünk? – recept

Pestiesen szólva, lazacnak lenni soha sem volt életbiztosítás. A vadvízi lazac, úgy is, mint az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta, jól megszívta. Kiválóságának köszönhetően gyakorlatilag lehalászták. Többnyire csak tenyésztett lazacok kerülnek – itthon szinte kizárólag – a boltok hűtőpultjaira.


Japán sörforradalom
 

Japán sörforradalom

Rizs, szója, cirok – nem egy étel hozzávalói, a japánok éppenséggel ezekből is képesek sört főzni. Bár az utóbbi években mintha kezdenének rákapni az igazira.


Különleges sörök, amelyekért hosszú sorokat is kiállunk
 

Különleges sörök, amelyekért hosszú sorokat is kiállunk

A hétvégén nagyszabású sörfesztivál volt a budapesti Mikszáth Kálmán téren. Ha kudarcról beszélnénk, az csak azért lenne, hogy sem a szervezők, sem a söreiket bemutató kis sörfőzdék nem reméltek ilyen elképesztő érdeklődést. De legyünk optimisták és lássuk legalább félig telinek a söröskorsót.


Miért van a karácsonyi asztalon hal? - recept
 

Miért van a karácsonyi asztalon hal? - recept

A mai értelemben vett, keresztény karácsonyról a IV. század óta emlékezünk meg. Eredetileg december 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony vigíliája, más szóval karácsony böjtje vagy Szenteste. A keresztény hagyomány alapján a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tartott.


A fűszer, amelyért hét hízott ökröt is adtak – recept
 

A fűszer, amelyért hét hízott ökröt is adtak – recept

Már régi szakácskönyveinkben is gyakran találkozunk a szerecsendió említésével: elődeink a „borsos tyúkhústól” a „majoránna lév”-ig, főzelékektől a különféle pástétomokig, levesektől a húsokig, halételektől a mártásokig ételek sokaságát ízesítették a reszelékével vagy finomra tört virágával.


Az egyik legkedveltebb téli étel háromféleképpen - recept
 

Az egyik legkedveltebb téli étel háromféleképpen - recept

Ha egy francia vagy spanyol étteremben rakott káposztát rendelnénk, igen furcsán néznének ránk. Meglepetések itthon is érhetnek bennünket, mert nyilván, mint sok mást, ezt a közkedvelt téli ételt is ahány háziasszony, annyiféleképpen készíti el. A konszenzus, hogy az egyetlen, ami nem hiányozhat egy valódi rakott káposztából, a savanyú káposzta.


Mire jó a pangasius? – Recept
 

Mire jó a pangasius? – Recept

Itthon az egyik legkelendőbb hal a – harcsafélék családjába tartozó – vietnami importból származó pangasius. Népszerűsége különösen az éttermekben érhető tetten, kedvező árának és könnyű feldolgozhatóságának köszönhetően. Ismerkedjünk meg vele.



Mititei Erdélyből és a Balkánról – recept
 

Mititei Erdélyből és a Balkánról – recept

Faszénparázson sütögetni jó. Ez még akkor is igaz, ha olykor a kerti grillpartik elszenesedett falatjai okán a pizzafutárt, netán a tűzoltókat kell hívnunk. A kudarcokon edződött grillező kitartásának idővel meglesz a jutalma.


Hányféleképpen készül a lecsó? – recept
 

Hányféleképpen készül a lecsó? – recept

A paradicsom és a paprika közös szerepeltetésének egyik változatát, a lecsót legtöbben hungarikumnak tartják. Annyira beépült a hazai gasztronómiába, hogy nem is gondolnánk róla, hivatalosan mindössze nyolcvan éves. Ezen a néven ugyanis először az 1930-as években említi magyar szakácskönyv.


Sört mérnek a Budai Várban
 

Sört mérnek a Budai Várban

Úgy tűnik, a Főzdefeszt és a Cseh Sörfesztivál után egy igazán nagyszabású nyári programra számíthatnak a sörkedvelők. Ráadásul orrhosszal megelőzve a szokásos szeptember eleji budapesti borfesztivált. Augusztus végén a sörösök veszik be Buda várát.


Mire jó a mustár? – recept
 

Mire jó a mustár? – recept

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi?


Egy pohár plzeni a pizzához
 

Egy pohár plzeni a pizzához

Igenis vannak elszánt és értő sörivók, akiket nyáron sem lehet elbolondítani semmiféle ízesített, lájtos habos szomjoltóval. Ráadásul ráuntak a standard sörök nem túlságosan izgalmas ízeire.


Tökéletes tökösök – recept
 

Tökéletes tökösök – recept

Nem tudjuk, hányan vannak, akik egyik kedvencükként a kapros tökfőzelékre esküsznek. Csak reménykedünk, hogy a magyar konyha e sokak által lenézett, ám nagyszerű fogása elfoglalhatja méltó helyét a nyári menükben.


Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek
 

Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek

Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.


Milyen fűszerek kerüljenek az ablakpárkányra? – recept
 

Milyen fűszerek kerüljenek az ablakpárkányra? – recept

Szerencsére a legtöbb zöldfűszer jól elvan egy virágcserépben is. Ennek köszönhetően még a sarki zöldségeshez sem kell leszaladnunk, ha igazán friss ízekkel és színekkel akarjuk gazdagítani ételeinket. S abban is biztosak lehetünk, hogy „kertészetünk” garantáltan vegyszermentes.



Újjászületik az IPA
 

Újjászületik az IPA

Az India Pale Ale (rövidítve az IPA) egy klasszikus angol felsőerjesztésű sörtípus. Anno egy olyan sört jelentett, amit Indiába szállítottak és azért, hogy a hosszú hajóutat épségben átvészelje, az átlagosnál erősebben komlózták.