szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

Baktériumok - a jövő erőművei?
A Microsoft MSN portáljának technológia rovatában megjelent értesülés tanúsága szerint a Rice University és a University of Southern California kutatói a Shewanella oneidensis nevű baktériummal folytatnak kísérleteket. A Shewanella – számos hasonló mikroorganizmustól eltérően – nem oxigén és tápanyagok segítségével tartja fenn magát, hanem fémeket bont le, s szabad elektronokat választ ki melléktermékként.

A baktérium földben, vízben egyaránt megél, s többféle anyagból is képes kiválasztani a számára energiát biztosító anyagokat. A kutatók olyan üzemanyagcellák létrehozásán gondolkodnak, amelyek munkára fogják a Shewanella adottságait.

„Szinte bármit fel tudnak használni táplálék gyanánt” – nyilatkozta az MSN-nek Andreas Luttge a Rice Universtiy kémiaprofesszora. „Az egyik célunk az, hogy szennyezet víz lebontásával termeljünk a segítségükkel elektromos energiát.”

A tudósok elképzelhetőnek tartják olyan hibrid üzemanyagcella létrehozását is, ahol az egyik baktériumfajta mellékanyagait a Shewanella dolgozná fel és alakítaná árammá.

A mikrobák egyre nagyobb szerephez juthatnak a jövő energiaiparában, ugyanis a Stanford egyetem kutatói nemrégiben olyan baktériumot izoláltak, amely a fényt hidrogénné tudja alakítani. Eközben Craig Venter, az teljes emberi génállomány feltérképezésében résztvevő egyik tudós céget alapított, amellyel további energiatermelő mikroorganizmusok után kutat.

Elméletben megvalósítható célkitűzés az áramtermelő baktériumok alkalmazása, a kutatóknak azonban először választ kell találni arra a kérdésre, hogyan optimalizálhatják az energiát létrehozó folyamatokat egy megbízható üzemanyagcella működtetéséhez. Kenneth Nealson a University of South California egyik professzora a Shewanella genetikai anyagának módosításával szeretné maximalizálni a mikroba elektrontermelését.

Luttge és társai a Rice egyetemen eközben a baktériumok üzemanyagcellákban való felhasználásán kíséerleteznek. A csapat célkitűzése, hogy a következő öt esztendő során olyan cellát hozzanak létre, amely képes fenntartani saját magát.

A kutatást 4,4 millió dollárral támogatja az amerikai kormányzat, amely mikrokamerákkal, és egyéb megfigyelésre alkalmas eszközökkel felszerelt miniatűr robotok létrehozását reméli a projekttől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

MTI Tech

Növényi baktériumokkal népesítenék be a Marsot

A Pyrococcus furiosus elnevezésű, mélytengeri vulkanikus források hőforrásokban élő baktérium lehet a marsi élet ősanyja, ha a Földről származó, genetikailag módosított, extrém körülményeket is elviselő növényekkel népesítik be a Marsot - vélik amerikai tudósok.

Panoráma Tech

Gyógyítani fognak a baktériumokkal épített biocomputerek

Amerikai kutatók megalkották a biocomputert. A baktériumalapú „számítógép" ugyan aligha lesz képes bonyolult számítások elvégzésére, de sikerrel alkalmazhatják sérült szövetek célzott helyreállítására.

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Rogán Antal és köre külön kategória lehetne a Szerencsejáték Zrt. cégének támogatási listáján

Rogán Antal és köre külön kategória lehetne a Szerencsejáték Zrt. cégének támogatási listáján