szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

Környezetszennyező kérődzők
© AP
A békésen legelésző tehenek egy-egy egyede naponta 300-500 liter metángázt bocsát ki, ezzel rontják a meglehetősen rossz klímát világszerte, és hozzájárulnak a bolygó további felmelegedéséhez. A metán ugyanis igen agresszív gáz, a széndioxidnál több mint hússzor nagyobb mértékben melegíti a Földet. Mivel a világon egyre több húst szeretnének fogyasztani, egyre több metán kerül a levegőbe, pedig a gáz koncentrációja már amúgy is 100 százalékkal nőtt az elmúlt évszázadban.
 
Michael Kreuzer, a zürichi egyetem professzora az állatok táplálkozásával foglalkozik, és úgy véli, hogy neki és kutatótársainak most jött el az idejük. Kreuzer ugyanis már évek óta foglalkozik a metán okozta problémával, nemcsak a klíma, hanem az állatoknál jelentkező energiaveszteség miatt is. A tehenek a takarmány négy-hét százalékát adják le energiaveszteségként metángáz formájában. Ha ezt ki lehetne iktatni, akkor nőne a tej- és a hústermelés.
 
A svájci kutatók tesztelik azokat az adalékanyagokat, amelyek segítségével 10-40 százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki a kérődzők. Az egyik anyag az a zsír, amit kókuszdióból, lenmagból vagy napraforgóból nyernek, a másik két anyag trópusi növényekből származik. A tehenek metánkibocsátása ezek fogyasztása esetén csökken, bár a kutatók nem tudják pontosan, hogyan.
 
Az érdekeltek viszont nem rajonganak az új ízekért, az adalékanyagokat nem kedvelték meg a tehenek. A Spiegel Online megjegyezte: a tehenekkel is az a helyzet, mint a fapados légitársaságokkal és a városi terepjárókkal: nehezen tudunk lemondani róluk csak azért, hogy megmentsük a környezetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Metán hömpölyög a Titán felszínén

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán a tavak holdja – tudatosul egyre inkább az űrkutatókban a planéta körül lassan egy éve keringő Cassini amerikai űrszonda adatai alapján.

Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot